kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: zspnr1.kosciuszko@gmail.com

Wydarzenia szkolne

 

Harmonogram rekrutacji do szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2020/2021


      Ustalony przez Ministra Edukacji Narodowej harmonogram postępowania rekrutacyjnego do szkół dla młodzieży dostosowany został do zmienionego terminu przeprowadzanych egzaminów ósmoklasisty, w tym terminu wydania zaświadczenia o wyniku tego egzaminu przez okręgowe komisje egzaminacyjne.

Wnioski o przyjęcie do szkół ponadpodstawowych

Wniosek o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej wraz z dokumentami będzie można składać w dwóch etapach:

•    od 15 czerwca do 10 lipca br. – termin na złożenie wniosku i uzupełnienie go o świadectwo ukończenia szkoły.
•    od 31 lipca – do 4 sierpnia br. – termin na uzupełnienie wniosku o zaświadczenie o wyniku egzaminu ósmoklasisty oraz na zmianę przez kandydatów wniosków o przyjęcie, w tym zamianę   szkół, do których będą kandydować.

Terminy uzupełnienia wniosków

Wniosek o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej należy uzupełnić:
•    do 10 lipca br. – o świadectwo ukończenia szkoły,
•    do 4 sierpnia br. – o zaświadczenie o wynikach egzaminu ósmoklasisty.

Ogłoszenie list kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych

Listy kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych ogłoszone zostaną 12 sierpnia 2020 r.

W okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty wniosek o przyjęcie do szkoły, w tym wymagane załączniki mogą być przesyłane za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
W okresie ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty zapoznanie się rodziców i uczniów z wynikami postępowania rekrutacyjnego w formie list kandydatów (zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych oraz przyjętych i nieprzyjętych) może odbywać się za pomocą stron internetowych tych jednostek.

Potwierdzenie woli przyjęcia do szkoły ponadpodstawowej

Od 13 do 18 sierpnia br. w szkole, do której kandydat został zakwalifikowany należy potwierdzić wolę przyjęcia w postaci przedłożenia oryginału świadectwa ukończenia szkoły i oryginału zaświadczenia o wynikach egzaminu zewnętrznego. Należy to zrobić, jeśli dokumenty te nie zostały złożone w uzupełnieniu wniosku o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej.
W przypadku braku możliwości przedłożenia takiego zaświadczenia, rodzic kandydata informują o tym dyrektora szkoły w terminie do 18 sierpnia 2020 r. do godz. 15.00. Należy wtedy wskazać przyczynę niedotrzymania terminu. Wówczas zaświadczenie składa się dyrektorowi szkoły, do której uczeń został przyjęty, nie później niż do 25 września 2020 r.
Nieprzedłożenie do 25 września 2020 r. zaświadczenia będzie równoznaczne z rezygnacją z kontunuowania nauki w szkole, do której uczeń został przyjęty.

Listy kandydatów przyjętych i nieprzyjętych ogłoszone będą 19 sierpnia 2020 r.

Dodatkowe rozwiązania ujęte w harmonogramie

W postępowaniu rekrutacyjnym do szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2020/2021 odstąpiono od przeprowadzania postępowania uzupełniającego z uwagi na brak możliwości przeprowadzenia tego postępowania z zachowaniem terminu przewidzianego w prawie (w art. 161 ust. 2 ustawy – Prawo oświatowe), tj. do końca sierpnia roku poprzedzającego rok szkolny, na który jest przeprowadzane postępowanie rekrutacyjne.

harmonogram

Kształcimy zawodowo - to jest nasza tradycja

Postaw na zawód !!!

Oferta edukacyjna na rok szkolny 2020/2021

TECHNIKUM NR 1
Technik ekonomista
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik pojazdów samochodowych
Technik usług fryzjerskich
Technik budownictwa
Technik mechanik

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
Kucharz
Murarz-tynkarz
Mechanik pojazdów samochodowych

 

 

Kształcimy zawodowo - to jest nasza tradycja

Postaw na zawód !!!

zawodowiec

Oferta edukacyjna ZS nr 1

 

h1

Dnia 8 marca świętowaliśmy Dzień Kobiet. Z tej okazji 9 marca chłopcy z Samorządu Uczniowskiego przygotowali uroczysty apel.  Nie obyło się bez wierszy, życzeń, słodyczy i kwiatów dla wszystkich kobiet.  

 

W imieniu wszystkich kobiet serdecznie dziękujemy Wam, chłopcy, za pamięć i miły gest.

DZK3

IMG 9968

 

 

 c4

W Zespole Szkół nr 1 realizowany jest projekt unijny "SZKOŁA Z PASJĄ". Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz, uczestniczy w zajęciach przygotowujących do egzaminu czeladniczego w zawodzie CUKIERNIK. Zajęcia odbywają się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jestwypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesnecukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzętdlatego też osoba pracująca na tym stanowisku opróczumiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowaniawyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługimaszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własnącukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędnekompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. 

Po zakończeniu kursu,uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika.

 

Oferta edukacyjna naszej szkoły jest dostosowana do rynku pracy. Jeżeli chcesz pracować w branży gastronomicznej wybierz zawód kucharz lub zawód technik żywienia i usług gastronomicznych.  

Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.

 

 

 

 

 

W Zespole Szkół nr 1 realizowany jest projekt unijny "SZKOŁA Z PASJĄ". Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz, uczestniczy w zajęciach przygotowujących do egzaminu czeladniczego w zawodzie CUKIERNIK. Zajęcia odbywają się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jestwypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesnecukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzętdlatego też osoba pracująca na tym stanowisku opróczumiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowaniawyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługimaszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własnącukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędnekompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. 

Po zakończeniu kursu,uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika.

Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.

 

plan200x200dziennik200x200kulinarni

Oferta edukacyjna ZS nr 1

bip logo