Kucharz KUCHARZ Symbol zawodu 512001 Kucharz to zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy. Ludzie zawsze jedli, jedzą i jeść będą. Ta branża w ostatnich latach przeżywa swój renesans, co widać nawet w popularnych programach telewizyjnych. Miejscem pracy kucharza najczęściej są: restauracje, bary, kawiarnie, restauracje hotelowe, pensjonaty, szpitale, stołówki szkolne i przedszkolne, instytucje zajmujące się obrotem żywienia, instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie: Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. Zajęcia praktyczne, odbywają się przez 2 dni w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach. Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (Sycylia, Hiszpania) Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS. Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych. W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi. Okres nauki:3 lata w branżowej szkole I stopnia. Zawód Kucharz składa się z jednej kwalifikacji: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań (egzamin - II semestr, klasa 3) Zdobywając zawód KUCHARZ absolwent będzie umiał: Obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw, Pobierać surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych, Obliczać namiary surowcowe zgodnie z recepturą, Właściwie dobierać parametry przechowywania żywności, Dokonać obróbki wstępnej i zasadniczej surowców, Stosować właściwe techniki i metody przy produkcji potraw, Odpowiednio łączyć składniki, Dobierać zastawę stołową, Używać sprzętu i urządzeń do produkcji i ekspedycji potraw i napojów zgodnie z zasadami BHP, Dokonywać bieżącej konserwacji tych urządzeń, Przestrzegać zasad systemu HACCP oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. Po ukończeniu szkoły branżowej I stopnia będziesz mógł kontynuować naukę i poszerzać swoją wiedzę w szkole branżowej II stopnia uzyskując kwalifikację TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Masz zawód masz pracę Poprzedni artykuł Następny artykuł