KUCHARZ
Symbol zawodu 512001
Kucharz to zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy. Ludzie zawsze jedli, jedzą i jeść będą. Ta branża w ostatnich latach przeżywa swój renesans, co widać nawet w popularnych programach telewizyjnych.
Miejscem pracy kucharza najczęściej są: restauracje, bary, kawiarnie, restauracje hotelowe, pensjonaty, szpitale, stołówki szkolne i przedszkolne, instytucje zajmujące się obrotem żywienia, instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności
Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:
- Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.
- Zajęcia praktyczne, odbywają się przez 2 dni w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
- Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (Sycylia, Hiszpania)
- Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.
- Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego
- Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.
- W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy
- Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi.
Okres nauki:3 lata w branżowej szkole I stopnia.
Zawód Kucharz składa się z jednej kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
(egzamin - II semestr, klasa 3)
Zdobywając zawód KUCHARZ absolwent będzie umiał:
- Obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw,
- Pobierać surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych,
- Obliczać namiary surowcowe zgodnie z recepturą,
- Właściwie dobierać parametry przechowywania żywności,
- Dokonać obróbki wstępnej i zasadniczej surowców,
- Stosować właściwe techniki i metody przy produkcji potraw,
- Odpowiednio łączyć składniki,
- Dobierać zastawę stołową,
- Używać sprzętu i urządzeń do produkcji i ekspedycji potraw i napojów zgodnie z zasadami BHP,
- Dokonywać bieżącej konserwacji tych urządzeń,
- Przestrzegać zasad systemu HACCP oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej.
Po ukończeniu szkoły branżowej I stopnia będziesz mógł kontynuować naukę i poszerzać swoją wiedzę w szkole branżowej II stopnia uzyskując kwalifikację TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Masz zawód masz pracę