TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Symbol zawodu 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
Zatrudnienie:
· Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)
· Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
· Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)
· Organizacje ochrony konsumenta,
· Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,
· Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
· Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:
· Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.
· Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
· Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia).
· Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.
· Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego
· Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.
· W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista
· Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi
Okres nauki: 4lata W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.
Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:
TG.7 Sporządzanie potraw i napojów
TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
· oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
· sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
· planowania i oceny żywienia;
· organizowania produkcji gastronomicznej;
· planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.
Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.