logo big

Gastronomia

Dnia 12 lutego 2019 w ramach promocji szkoły pani Agnieszka Pawlas i Katarzyna Oleszczuk na zaproszenie pani Feliksy Gorzkowskiej przeprowadziły warsztaty kulinarne pod roboczym tytułem „Dobre bo Walentynkowe” dla uczniów III klas gimnazjum i VIII klas ze Szkoły Podstawowej im. Powstańców Styczniowych w Fajsławicach.

Uczniowie mimo ferii i licznych powtórek do egzaminów chętnie uczestniczyli w zajęciach kulinarnych. Pod okiem pani Agnieszki i pani Kasi przygotowali walentynkowe przysmaki na słodko i na słono. A były to walentynkowe herbatniki, serca z ciasta francuskiego, walentynkowe bajaderki, kolorowe kanapeczki, walentynkowe koreczki, tosty z serduszkiem, sałatka owocowa i sałatka warstwowa z kiełkami.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej włożyli w pracę całe swoje serce (co widać na zdjęciach) i chętnie zadawali pytania dotyczące Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr1 i oferty edukacyjnej szkoły. Mamy nadzieję że było to owocne spotkanie i spotkamy się w tym gronie podczas dni otwartych (już 30 kwietnia) i oczywiście we wrześniu.

DSC 0033 Copy

 

KUCHNIA MOLEKULARNA 

 Image00068

 

Powstanie kuchni molekularnej. Zwolennicy niekonwencjonalności twierdzą, że kuchnia molekularna to nic odkrywczego. Już w I wieku po Chrystusie w Aleksandrii, Maria Prophetisa zaczęła eksperymentować z jedzeniem i wymyśliła pieczenie na wolnym ogniu. Dzięki wielu próbom wpadła na pomysł bain marie lub marianbad czyli kąpieli wodnej. Przypisuje się jej również wynalezienie aparatu do destylacji alkoholi jak i esencji smakowych. Także Percy Spencera, twórcę kuchenki mikrofalowej, można uznać za wynalazcę nowych molekularnych technik gotowania. Jego pierwsza kuchenka mikrofalowa kosztowała prawie 3 tysiące dolarów, miała 2 metry wysokości i ważyła 400 kg .Przełom XVIII i XIX wieku to okres, z którego pochodzą znamienite książki kucharskie, w których można znaleźć receptury na różne, czasem dziwaczne, tajemnice szefów kuchni. Przykładem może być chowanie karłów do tortów. Innym, niemniej kuriozalnym przykładem było zaskakiwanie gości specyficznymi potrawami. W trakcie przygotowań do przyjęcia ptactwo pojono alkoholem, oskubywano, lekko podpiekano i układano na patery. Później takie „pijane” potrawy biesiadnicy nakłuwali  widelcem,a te podrywały się z półmisków. Wielu protagonistów tradycyjnej kuchni uważa, że kuchnia molekularna i wszystko co się wokół niej dzieje jest najzwyklejszą zdradą prawdziwej kultury jedzenia. Wraz z rozwojem technologicznym na świecie również kuchnia musiała pójść do przodu. W tym czasie powstawały nowe techniki gotowania takie jak sous vide, poszerzyła się wiedza na temat aromatów,  wynaleziono obrotowy parownik oraz wiele innych urządzeń  jakie w kuchni używa już współczesny kucharz chcący nadążyć za nowymi trendami.

Trudno jest stwierdzić kiedy tak naprawdę powstało określenie kuchnia molekularna. Szacuje się, że w latach 60-tych Nicholas Kurti, węgierski fizyk, który był jednym z  twórców bomby atomowej, wymyślił deser o nazwie Alaska Wywrócony na Nice, czyli gorący w środku, zimny na zewnątrz.  Ale dopiero w 1988 Kurti wraz  z francuskim fizyko-chemikiem Hervé This po raz pierwszy użyli publicznie nazwy kuchnia molekularna i  od tego momentu zaczęła się nowa kulinarna epoka. Według angielskiej wersji internetowej encyklopedii „Wikipedia” znaczenie kuchni molekularnej przedstawia się następująco:

Kuchnia molekularna lub gastronomia molekularna jest naukową dyscypliną zawierającą w sobie naukę fizycznych i chemicznych procesów, które pojawiają się w trakcie gotowania. Dotyczy ona mechanizmów ukrytych za transformacją składników w procesie gotowania oraz społecznych, artystycznych i technicznych komponentów kulinarnego i gastronomicznego fenomenu (z naukowego punktu widzenia).

 

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 Symbol zawodu 343404

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.

 Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.

Zatrudnienie:

·         Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)

·         Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

·         Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)

·         Organizacje ochrony konsumenta,

·         Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,

·         Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).

·         Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:

·         Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.

·         Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.

·         Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia).

·         Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.

·         Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego

·         Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.

·         W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista

·         Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi

Okres nauki: 4lata W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.

Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:

TG.7 Sporządzanie potraw i napojów

TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

·          oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;

·         sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;

·         planowania i oceny żywienia;

·         organizowania produkcji gastronomicznej;

·         planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.

Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.

g26 września 2018 r. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krasnymstawie zorganizowała wystawę świeżych eksponatów grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących. W przedsięwzięciu uczestniczyli uczniowie klasy 2 tzef wraz z opiekunem p. Ewą Gałka.
       Wystawa miała na celu rozszerzenie wiedzy na temat zasad bezpiecznego grzybobrania, wzbudzenie zainteresowania bogactwem przyrody, w tym grzybów oraz kształtowanie podziwu i szacunku dla przyrody.
Pracownicy krasnostawskiego sanepidu  opowiadali o tym, jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących, a także jak postępować w przypadku zatruć grzybami. Aby uniknąć pomyłki, warto do lasu wybrać się z atlasem grzybów. Eksperci apelowali, żeby nie zbierać grzybów, co do których mamy jakiekolwiek wątpliwości Co ważne, nawet jeśli w lesie spotkamy grzyby trujące lub niejadalne, to nie niszczmy ich, bo stanowią one część ekosystemu lasu i często są pożywieniem dla zwierząt.
 
 

26 września już po raz drugi uczniowie klas gastronomicznych naszej szkoły wraz z nauczycielkami: panią Katarzyną Oleszczuk i panią Agnieszką Pawlas, mieli zaszczyt gościć w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Krasnymstawie.
Tym razem mieliśmy okazję zaprezentować grillowane, kolorowe dania z warzyw i owoców. Wykonaliśmy wspólnie z uczniami SOSW między innymi: pieczone jabłka z orzechami, grillowanego arbuza, szaszłyki, faszerowany chleb, pieczone ziemniaki, faszerowaną paprykę i wiele innych pyszności. 
      Wspólne spotkanie było wynikiem realizacji zaplanowanych działań w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w ramach Szkoły Promującej Zdrowie oraz było okazją do integracji uczniów obu placówek
   Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr  reprezentowali: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Edyta Szewczak, Natalia Badzio, Weronika Bubic, Klaudia Dziedzic, Piotr Figlarski, Aleksandra Gutowska, Luiza Kamieniecka Weronka Lewczuk, Aleksander Pilarski i Kinga Prościńska, i Stasak Milena. 
    Serdecznie dziękujemy pani Beacie Maj i pani Joannie Kowalczyk oraz dyrekcji SOSW w Krasnymstawie za zaproszenie, i mamy nadzieję na dalszą współpracę.
Przepisy ze spotkania oczywiście już wkrótce na blogu (https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/).
 
DSC 0117
 
DSC 0119
 
DSC 0125
 
DSC 0144
 
DSC 0145
 
DSC 0158
 
IMG 7930

23 marca uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Wesoło, zdrowo i kolorowo” przeznaczony dla uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Krasnymstawie oraz ich rodziców.
Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielkami: panią Katarzyną Oleszczuk oraz panią Agnieszką Pawlas zaprezentowali i pomogli wykonać swoim młodszym kolegom zdrowe przepisy na owocowe masy deserowe oraz warzywne hummusy. Wszystkie dania zostały udekorowane rzeźbionymi owocami i warzywami a czarodziejski, warzywny bukiet pani Kasi cieszył oko różnorodnością barw i kształtów.
   Wspólne spotkanie było wynikiem realizacji zaplanowanych działań w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w ramach Szkoły Promującej Zdrowie oraz było okazją do integracji uczniów obu placówek
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr  reprezentowali: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Jakub Kalman, Weronika Bubic, Klaudia Dziedzic, Aleksandra Gutowaka, Weronka Lewczuk, Aleksander Pilarski i Kinga Prościńska.
   Serdecznie dziękujemy pani Beacie Maj i pani Joannie Kowalczyk za zaproszenie, i mamy nadzieję na dalszą współpracę.
Przepisy z warsztatów oczywiście już wkrótce na blogu (https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/). 
 
DSC 0216
 
DSC 0217
 
DSC 0221
 
DSC 0224
 
DSC 0232
 
DSC 0234
 
DSC 0240
 
DSC 0243
 
DSC 0263
 
IMG 6499

plan200x200dziennik200x200

lightbox

bip logo