kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: zspnr1.kosciuszko@gmail.com

Wydarzenia szkolne

 c4

W Zespole Szkół nr 1 realizowany jest projekt unijny "SZKOŁA Z PASJĄ". Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz, uczestniczy w zajęciach przygotowujących do egzaminu czeladniczego w zawodzie CUKIERNIK. Zajęcia odbywają się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jestwypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesnecukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzętdlatego też osoba pracująca na tym stanowisku opróczumiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowaniawyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługimaszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własnącukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędnekompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. 

Po zakończeniu kursu,uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika.

 

Oferta edukacyjna naszej szkoły jest dostosowana do rynku pracy. Jeżeli chcesz pracować w branży gastronomicznej wybierz zawód kucharz lub zawód technik żywienia i usług gastronomicznych.  

Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.

 

 

 

 

 

       24 lutego 2020 roku udaliśmy się wraz z opiekunem Panią K. Mańko do Urzędu Skarbowego w Krasnymstawie. Celem wizyty było zapoznanie się ze strukturą organizacyjną Urzędu, zakresem kompetencji oraz sposobem załatwiania spraw.

     Urząd Skarbowy podatnikom kojarzy się  zazwyczaj  ze stresem związanym  ze sposobem naliczania zobowiązania podatkowego,  jak i terminem płatności podatków.

     Nas spotkała  niespodzianka. Zostaliśmy mile powitani przez Pana Naczelnika, który zaprosił nas do sali konferencyjnej . Tam opowiedział nam czym  zajmuje się urząd oraz, że pracownicy nie są wcale tacy straszni, jak mogłoby się wydawać.

     Poinformowano nas o sposobach rozliczania się z podatku PIT, o ulgach w tym podatku oraz o nowościach w zakresie podatku VAT. Dowiedzieliśmy się co to jest odwrócone obciążenie, płatność podzielona, biała lista podatników, od jakiego obrotu należy posiadać kasę fiskalną, czy od jakiego obrotu w roku podatkowym  należy zarejestrować się jako podatnik VAT.

     Dla uczniów drugiej i trzeciej klasy technikum ekonomicznego były to bardzo ciekawe i potrzebne informacje, które wykorzystają na lekcjach przedmiotów zawodowych.

     Następnie przez pracowników urzędu zostaliśmy oprowadzeni  po komórkach organizacyjnych odpowiadających za poszczególne podatki.

     Na koniec  naszej wizyty podziękowaliśmy za miłe przyjęcie nas oraz obiecaliśmy, że będziemy solidnymi podatnikami w dorosłym życiu, a w kontaktach z innymi będziemy obali mit, że Urzędu  Skarbowego trzeba się bać.

su12

 

 

   22 lutego młodzież klasy 2 technikum  ekonomicznego, usług fryzjerskich oraz pojazdów samochodowych Zespołu Szkół Nr 1 w Krasnymstawie bawiła się na półmetku.

    Organizację  uczniowie rozpoczęli już  we wrześniu 2019 roku od zamówienie sali  w Wiktorii Blue w Krasnymstawie.

    Przy pomocy rodziców  i wychowawcy wszystko udało się  zaplanować od menu, przez muzykę i fotorelację. Dzień przed imprezą wykonano dekorację, wskazującą na imprezę półmetkową.

   O godzinie 18.00 pamiętnego dnia przedstawiciele uczniów powitali Dyrekcję szkoły, grono pedagogiczne, rodziców i uczniów. Młodzież złożyła podziękowania Dyrekcji szkoły, wychowawcy i rodzicom za włożony trud  w wychowanie i edukacje, wręczając piękne bukiety kwiatów.

    Następnie odbyła się sesja zdjęciowa, a potem konsumpcja przy pięknie nakrytych stołach i tańce prawie do białego rana.

   Wszyscy uczniowie, nauczyciele i rodzice na pewno mile będą  wspominać ten ostatkowy wieczór 22 lutego 2020 roku.

polmetek

87754363 640720873356166 7369795504885989376 n

  11 lutego 2020 roku w naszej szkole odbyło się uroczyste spotkanie z rodzicami podsumowujące osiagnięcia uczniów w I semestrze 2019/2020 roku szkolnego. Oprócz tradycyjnych spotkań rodziców z wychowawcami poszczególnych klas, odbyło się również spotkanie z dyrekcją szkoły w sali gimnastycznej, podczas którego rodzice zostali uhonorowani dyplomamai w podziękowaniu w zaangażowanie w życie szkoły. Pan dyrektor Wojciech Maślona odczytał treść podziękowań i wręczał je rodzicom. Nasza szkoła ma szczęście do aktywnych i zaangażowanych rodziców w życie szkoły, dlatego nagrodzonych rodziców było wielu. Dziękujemy im za pomoc i liczymy na więcej. 

Dzień Otwarty w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie odbędzie się 28 kwietnia 2020 roku o godzinie 9.00

Zapraszamy !!!

 

Kształcimy zawodowo - to jest nasza tradycja

Postaw na zawód !!!

Oferta edukacyjna na rok szkolny 2020/2021

TECHNIKUM NR 1
Technik ekonomista
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik pojazdów samochodowych
Technik usług fryzjerskich
Technik budownictwa
Technik mechanik

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
Kucharz
Murarz-tynkarz
Mechanik pojazdów samochodowych

Dni otwarte

 

Kształcimy zawodowo - to jest nasza tradycja

Postaw na zawód !!!

zawodowiec

 

DSC 4843

 

W wiosenny choć lutowy dzień odwiedziły naszą pracownię fantastyczne dzieci, a właściwie młodzież z klasy 6d Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Krasnymstawie. Zaprosiliśmy ich na warsztaty o zdrowym odżywianiu. Chcieliśmy pokazać, że można zastąpić powszechnie znane potrawy tymi lekko odchudzonymi, ale nie mniej smacznymi. Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzili:  

  • zapiekanki na gofrach ryżowych
  • ciasteczka owsiane 
  • surówkę owocową.

Robota paliła im się w rękach, zadania im powierzone ekspresowo wykonywali. Rodzice mogą być dumni ze swoich latorośli. Po wykonanych zadaniach nadszedł upragniony czas konsumpcji. Jak szybko zrobili tak i szybko zjedli. Uśmiechnięte buzie wskazywały na zadowolone brzuszki. Niektórzy zainteresowali się kształceniem w naszej szkole i dopytywali jakie zawody są w naszej placówce. My oczywiście polecamy technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Szkole Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz, gdzie młodzież uczy się przyjemnych warunkach, miłej i profesjonalnej atmosferze. Starsi koledzy i koleżanki, którzy pomagali naszym adeptom to: z klasy 1kmm Patrycja, Kinga, Kinga, Katarzyna, z klasy 1mmk Kuba, Dominika, Julia, Dawid, Patrycja, z klasy 3tz Ola, Patrycja i Weronika, oraz z klasy 3k Karolina, a warsztaty prowadziły i koordynowały nauczycielki: Agata Sadlak-Skrzypek i  Agnieszka Pawlas.

 

 

plan200x200dziennik200x200kulinarni

Oferta edukacyjna ZS nr 1

bip logo