TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Symbol zawodu 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
Zatrudnienie:
- Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)
- Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
- Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)
- Organizacje ochrony konsumenta,
- Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności
- Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
- Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Drogi kandydacie w Zespole Szkół Nr 1 w Krasnymstawie:
- Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.
- Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
- Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (Portugalia, Hiszpania).
- Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS+.
- Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/
- Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.
- W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik, kelner czy
Okres nauki: 5 lat. W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.
Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, gastronomia i sztuka kulinarna oraz innych kierunkach pokrewnych.
Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.