logo big

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 Symbol zawodu 343404

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.

 Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.

Zatrudnienie:

·         Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)

·         Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

·         Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)

·         Organizacje ochrony konsumenta,

·         Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,

·         Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).

·         Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:

·         Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.

·         Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.

·         Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia).

·         Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.

·         Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego

·         Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.

·         W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista

·         Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi

Okres nauki: 4lata W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.

Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

·          oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;

·         sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;

·         planowania i oceny żywienia;

·         organizowania produkcji gastronomicznej;

·         planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.

Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.


plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo