kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: zspnr1.kosciuszko@gmail.com

Wydarzenia szkolne

   Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych.

Skład poszczególnych drużyn:

Drużyna nr 1

Mirosław Księżuk - dyrektor biura poselskiego Pani Poseł na Sejm RP Teresy Hałas

Przemysław Solan - uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych

 

Drużyna nr 2

Andrzej Leńczuk – starosta krasnostawski

Weronika Krupa - uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz

 

Drużyna nr 3

Janusz Cięciera - skarbnik powiatu krasnostawskiego

Karolina Kłonica - uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz

Drużyna nr 4

Renata Stangryciuk – sekretarz Urzędu Miasta Krasnystaw

Daniel Franczak - uczeń II klasy klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych.

 

   A poczynaniom podczas konkurencji bacznie przyglądało się Jury w składzie:

Dorota Sawa – Prezes zarządu Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS"

Tomasz Kupian – przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy

Aleksander Brylski - przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy

Uczestnicy mieli do sporządzenia, wydawałoby się banalne dania, ale sprawa się komplikuje gdy ktoś patrzy nam na ręce i ocenia każdy ruch i każdy niuans w smaku:

Danie główne – Kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki

Melodyjny deser – muzyczna wariacja, czyli to co w duszy gra.

    Chwilę wytchnienia uczestnicy zyskali dzięki hipnotyzującemu wykonaniu piosenki z repertuaru zespołu Varius Manx "Orła cień" przez Kamilę Gleń. Po czym przystąpili do pracy. Metody i techniki były różne, część rozpoczęła od przygotowania sosu, część walczyła z kopytkami, a niektórzy komponowali deser. Uczniowie dzielnie wspierali swoich kompanów z drużyn, bo jak się okazało, niektórzy z nich po raz pierwszy wykonywali kopytka. Sos pieczarkowy również stanowił wyzwanie, a sporządzanie deseru przypominało co najmniej naradę prezesów spółki. Każdy miał jakąś wizję i trzeba było przeforsować swoje pomysły. W tak zwanym międzyczasie części konkursowej głos zabrały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska, które przedstawiły prezentacje dotyczącą odbywania praktyk w restauracjach hiszpańskich w ramach współpracy szkoły z POWERVET organizowanych z fundacją „Zielony Słoń”, więcej o tym wydarzeniu do poczytania tutaj. Dziewczynki także przygotowały tradycyjne tapas w postaci kulek tzw bombas, każdy mógł ich spróbować.

  Gdy już opadł kurz z mąki i ostatnie talerze z daniami zostały wydane, jury próbowało, degustowało i skrzętnie coś notowało. Po minach widać było, że raczej wszystko smakowało, a do kogo trafi pierwsze miejsce, dalej nie wiedzieliśmy. Ten skład potrafi trzymać w napięciu... Pan Tomasz Kupian podziękował wszystkim za przygotowanie pysznych dań i przedstawił klasyfikację drużyn z miejscami. I tak:

Pierwsze miejsce zajęła drużyna nr 4 w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak.

Drugie miejsce zajęła drużyna nr 1 czyli Mirosław Księżuk i Przemysław Solan.

Trzecie miejsce ex aequo drużyna nr 2 i 3 czyli Andrzej Leńczuk i

Weronika Krupa oraz Janusz Cięciera i Karolina Kłonica.

     Nie mniej nikt nie czuł się przegrany, bo wszyscy zdawali sobie sprawę, że to była zabawa. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy i prezenty od OSM Krasnystaw. Mamy nadzieję, że impreza wszystkim się podobała, bo według nas po minach można tak stwierdzić. Wydarzenie poprowadzili: Magdalena Demczuk i Konrad Sierpina, a uczestnikom "przeszkadzali pytaniami" Pani Dyrektor Małgorzata Jędruszczak i Pan dyrektor Wojciech Maślona.

   Serdecznie dziękujemy sponsorom wydarzenia, którzy ułatwili nam organizacje zmagań konkursowych:

• Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie

• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie

• Piekarnia Włoch Niemienice

   Uczniowie zaangażowani w przygotowanie wydarzenia: Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron .

Nauczyciele odpowiedzialni za organizację Gotowania z VIP-ami:

Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek.

Jeszcze raz dziękujemy za tak wspaniałą atmosferę konkursu. Do zobaczenia w piątej edycji za rok.

W dniach od 3 do 23 lutego 2019r młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie uczestniczyła w „Praktykach gastronomicznych w Hiszpanii „ POWERVET -2018-1-PL01-KA102-048055 organizowanych we współpracy z fundacją „Zielony Słoń”. Praktyki u hiszpańskich pracodawców odbyło 16 uczniów w tym z Technikum :4 uczennice z klasy drugiej w zawodzie technik usług fryzjerskich, 11 uczniów z klasy drugiej, trzeciej i czwartej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz jedna uczennica ze Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz.

Języka hiszpańskiego uczyli się w szkole już od jesieni ubiegłego roku, ponieważ praca w obcym kraju wymaga takiej znajomości, ponadto odbywały się spotkania organizacyjne oraz konsultacje z organizacja partnerską w Hiszpanii w celu ustalenia miejsca stażu względem indywidualnych profili uczestników. W ramach projektu  sfinansowano zakwaterowanie,  wyżywienie oraz koszty podróży . Na miejscu dalej kontynuowaliśmy naukę języka hiszpańskiego, aby zdać egzamin i uzyskać certyfikat.

Ten trzytygodniowy pobyt to był czas pełen wrażeń oraz sumiennej pracy. Miejsce, które stało się domem dla praktykantów to rezydencja w przepięknym mieście Ubeda, położonej w Andaluzji, najludniejszej wspólnocie autonomicznej w południowej Hiszpanii. Andaluzja wita „imponującym  bykiem”, ponieważ jest to symbol tej części Hiszpanii. Korrida odbywa się w każdym większym mieście, a torreadorzy to w Hiszpanii celebryci. Dookoła są tysiące hektarów gai oliwnych i wszędzie produkowana jest oliwa.

Codziennie słońce, uśmiechnięci i otwarci ludzie to atuty Andaluzji. Poza pracą i nauką praktykanci mieli czas  na zwiedzanie. Na początek poznawali miasto w którym mieszkali, następnie w wolny weekend został zorganizowany wyjazd do Malagi, a później Granady. Poznawali kulturę  i zwyczaje tutejszych mieszkańców. Miejscowość w której praktykanci mieli okazję się zatrzymać to wspomniana wcześniej Ubeda- Miasto Światowego Dziedzictwa, znana z zabytków wpisanych na listę UNESCO, szlak ceramiczny i muzeum garncarstwa Paco Tito, muzeum produkcji oliwy i możliwość degustacji rożnego rodzaju oliwy produkowanej w tej części Hiszpanii. Miejscowa kuchnia i jej przysmaki to ochios tradycyjny produkt piekrniczy i churros z czekoladą to typowa  słodycz zazwyczaj jadana  na śniadanie.

Malaga, miasto położone nad Morzem Środziemnym  na wybrzeżu Costa del Sol zachwyca położeniem i roślinnością. Zabytki to twierdza Alcazabra , teatr Rzymski oraz muzeum Pablo Picasso, który urodził się w Maladze.

Granada to miasto u podnóży gór Sierra Nevada. Zachwyca ona krajobrazami i wspaniałymi zabytkami z pałacem Alhambra na czele, który zwiedzaliśmy przez kilka godzin, co jest niewystarczającą ilością czasu na zwiedzenie całości. Na ulicy mieliśmy okazję posłuchać Flamenco miejscowej tradycyjnej muzyki, zobaczyć dawne targowisko arabskie Alcaiceria, przepiękna katedrę Catedral de Granada oraz wiele innych zabytków.

Wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk oraz znajomości języka  hiszpańskiego na poziomie podstawowym . Były kwiaty, słodycze tort i łzy na pożegnanie dla Pań opiekunek ze strony hiszpańskiej Moniki i Leny oraz Huani i Pepi naszych wspaniałych zawsze uśmiechniętych kucharek. Więcej informacji znajdziecie na facebook u  ZSP nr1.Euromind.ZielonySłoń oraz instagramie _zetka_euromind

Było to nowe doświadczenie dla młodych  ludzi, poznanie innego kraju, zasad funkcjonowania, systemu pracy, kuchni, tradycji, zwyczajów i kultury. Mamy nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mogli odbywać staże i praktyki poza granicami kraju. Opiekunami praktyk były Monika Łepik i Małgorzata Jędruszczak.

IMG 4269 Copy

W ostatnim czasie nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zaprzyjaźnili się z mieszkańcami gminy Fajsławice. Dnia 12 lutego 2019 w ramach promocji szkoły nauczycielki na zaproszenie pani Feliksy Gorzkowskiej przeprowadziły warsztaty kulinarne pod roboczym tytułem „Dobre bo Walentynkowe” dla uczniów III klas gimnazjum i VIII klas ze Szkoły Podstawowej im. Powstańców Styczniowych w Fajsławicach. Po tym spotkaniu również mamy babcie i ciocie uczniów chciały zgłębić swoją wiedzę gastronomiczną. 

   Dnia 4 marca 2019r. w remizie OSP w Woli Idzikowskiej z inicjatywy  Wiceprzewodniczącej Rady Gminy w Fajsławicach Pani Anny Wójcik odbyły się warsztaty kulinarne, w których wzięło udział 35 mieszkanek gminy Fajsławice. Tematem warsztatów były przystawki na ostatki i zbliżający się Dzień Kobiet. Warsztaty prowadziły nauczycielki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie Katarzyna Oleszczuk i Agnieszka Pawlas, które podzieliły się z uczestniczkami swoją kulinarną wiedzą i doświadczeniem. Panie pod okiem instruktorek przygotowały wiele różnorodnych przekąsek i potraw, które nie tylko pięknie wyglądały, ale i pysznie smakowały. Efekty wspólnych działań można zobaczyć na zdjęciach.

A po przepisy oczywiście zapraszamy na bloga: https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/

DSC 0072

 

Dnia 12 lutego 2019 w ramach promocji szkoły pani Agnieszka Pawlas i Katarzyna Oleszczuk na zaproszenie pani Feliksy Gorzkowskiej przeprowadziły warsztaty kulinarne pod roboczym tytułem „Dobre bo Walentynkowe” dla uczniów III klas gimnazjum i VIII klas ze Szkoły Podstawowej im. Powstańców Styczniowych w Fajsławicach.

Uczniowie mimo ferii i licznych powtórek do egzaminów chętnie uczestniczyli w zajęciach kulinarnych. Pod okiem pani Agnieszki i pani Kasi przygotowali walentynkowe przysmaki na słodko i na słono. A były to walentynkowe herbatniki, serca z ciasta francuskiego, walentynkowe bajaderki, kolorowe kanapeczki, walentynkowe koreczki, tosty z serduszkiem, sałatka owocowa i sałatka warstwowa z kiełkami.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej włożyli w pracę całe swoje serce (co widać na zdjęciach) i chętnie zadawali pytania dotyczące Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr1 i oferty edukacyjnej szkoły. Mamy nadzieję że było to owocne spotkanie i spotkamy się w tym gronie podczas dni otwartych (już 30 kwietnia) i oczywiście we wrześniu.

DSC 0033 Copy

 

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesne cukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzętdlatego też osoba pracująca na tym stanowisku oprócz umiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własną cukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędne kompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

 Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. 

Po zakończeniu kursu, uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika.

Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.

c6

 

plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo