logo big

Wydarzenia szkolne

                                              

 ue

W Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Zamościu rozpoczyna się rekrutacja do projektu "Od Szkolenia Do Zatrudnienia - YEI".

Zapraszamy :

  • osoby w wieku 18 - 24 lata, chętne do udziału w przedsięwzięciu, które ukończyły liceum ogólnokształcące lub technikum w roku szkolnym 2018/2019 i nie planują podjęcia dalszej nauki w trybie dziennym ( ewentualnie planują kontynuację nauki w szkole policealnej i na studiach wyższych w trybie zaocznym)
  • lub osoby, w wieku 18-24 lata które ukończyły liceum ogólnokształcące, technikum, szkołę zawodową/branżową, gimnazjum w latach wcześniejszych i nie pracują i nie są zarejestrowane w Powiatowym Urzędzie Pracy jako osoby bezrobotne i nie uczą się w trybie dziennym

W ramach projektu realizowane będą kursy zawodowe:

1.Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej, terminala płatniczego, programów komputerowych oraz modułem Visual Decorator Merchandiser;


2. Magazynier z obsługą wózków jezdniowych z napędem mechanicznym wraz z bezpieczną wymianą butli gazowej;

                                                                 oraz

                                                   3-miesięczne staże.

 

Za kursy i staże przysługuje stypendium szkoleniowe i stażowe ok.1000 zł netto (na rękę)

Uczestnicy dodatkowo otrzymają wsparcie w postaci wyżywienia w trakcie zajęć oraz dofinansowanie kosztów dojazdów na zajęcia, a podczas kursów zawodowych i stażu zawodowego także refundację kosztów opieki nad dzieckiem do lat 7 lub osobą zależną.

Szkolenia rozpoczną się pod koniec maja 2019 roku.

Kontakt :

Michał Misiarz

Specjalista ds.programów

CEiPM OHP Zamość

ul.Bazyliańska 3

t.84  638 57 85

mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W dniach 2 – 3 marca 2019 w naszej szkole odbywały się rekolekcje dla młodzieży z trzecich klas gimnazjalnych i ośmioklasistów z parafii Matki Bożej Pocieszenia w Krasnymstawie „Otwarte drzwi” (81 osób). Był to wyjątkowy czas przygotowań do sakramentu bierzmowania i podejmowania pierwszych świadomych, dorosłych decyzji na drodze wiary, ale także integracji w miłej i radosnej atmosferze stworzonej przez pracowników i uczniów ZSP Nr 1 w Krasnymstawie oraz wspólnoty Przyjaciele Oblubieńca i Pallotyńską Szkołę Nowej Ewangelizacji z Lublina.

Image00001 Copy

 

 

     26 marca w pracowni gastronomicznej gościli uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Krasnymstawie. Tego dnia odbywały się tam warsztaty kulinarne w ramach Ekologicznego Happeningu - Zielona Jedynka. Ekologiczny Happening to jedno z głównych działań  grupy projektowej Talentowisko podsumowujące i kończące sześciomiesięczny udział szkoły w Spółdzielni Dobrych Serc- Talenty Mnożymy. 

      Warsztaty kulinarne dla uczennic klas siódmych prowadziła pani Agnieszka Pawlas wraz z uczniami uczącymi się w zawodzie Kucharz: Weroniką, Karoliną, Edytą i Zbyszkiem. Na początku warsztatów uczennice zostały zapoznane z ofertą edukacyjną szkoły, a w szczególności z kierunkami gastronomicznymi. W dalszej części omówiono zasady bezpiecznej i higienicznej pracy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowali zdrowe słodkie przekąski takie jak: owsiane ciasteczka z marchewką, ciasteczka musli, kolorowe bajaderki oraz ciasteczka owsiane z suszonymi śliwkami. Jeszcze ciepłe ciasteczka wszystkim bardzo smakowały i dziewczynki obiecywały, że zrobią je w domu dla swoich najbliższych. Słodkości będzie można spróbować oraz zobaczyć inne atrakcje na terenie Publicznej szkoły Podstawowej w dniach 26-27 marca od godz. 13. Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów. 

DSC 2924

 

  Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych.

Skład poszczególnych drużyn:

Drużyna nr 1

Mirosław Księżuk - dyrektor biura poselskiego Pani Poseł na Sejm RP Teresy Hałas

Przemysław Solan - uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych

Drużyna nr 2

Andrzej Leńczuk – starosta krasnostawski

Weronika Krupa - uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz

Drużyna nr 3

Janusz Cięciera - skarbnik powiatu krasnostawskiego

Karolina Kłonica - uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz

Drużyna nr 4

Renata Stangryciuk – sekretarz Urzędu Miasta Krasnystaw

Daniel Franczak - uczeń II klasy klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych

  A poczynaniom podczas konkurencji bacznie przyglądało się Jury w składzie:

Dorota Sawa – Prezes zarządu Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS"

Tomasz Kupian – przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy

Aleksander Brylski - przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy

  Uczestnicy mieli do sporządzenia, wydawałoby się banalne dania, ale sprawa się komplikuje gdy ktoś patrzy nam na ręce i ocenia każdy ruch i każdy niuans w smaku:

Danie główne – Kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki

Melodyjny deser – muzyczna wariacja, czyli to co w duszy gra.

   Chwilę wytchnienia uczestnicy zyskali dzięki hipnotyzującemu wykonaniu piosenki z repertuaru zespołu Varius Manx "Orła cień" przez Kamilę Gleń. Po czym przystąpili do pracy. Metody i techniki były różne, część rozpoczęła od przygotowania sosu, część walczyła z kopytkami, a niektórzy komponowali deser. Uczniowie dzielnie wspierali swoich kompanów z drużyn, bo jak się okazało, niektórzy z nich po raz pierwszy wykonywali kopytka. Sos pieczarkowy również stanowił wyzwanie, a sporządzanie deseru przypominało co najmniej naradę prezesów spółki. Każdy miał jakąś wizję i trzeba było przeforsować swoje pomysły. W tak zwanym międzyczasie części konkursowej głos zabrały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska, które przedstawiły prezentacje dotyczącą odbywania praktyk w restauracjach hiszpańskich w ramach współpracy szkoły z POWERVET organizowanych z fundacją „Zielony Słoń”, więcej o tym wydarzeniu do poczytania tutaj. Dziewczynki także przygotowały tradycyjne tapas w postaci kulek tzw bombas, każdy mógł ich spróbować.

   Gdy już opadł kurz z mąki i ostatnie talerze z daniami zostały wydane, jury próbowało, degustowało i skrzętnie coś notowało. Po minach widać było, że raczej wszystko smakowało, a do kogo trafi pierwsze miejsce, dalej nie wiedzieliśmy. Ten skład potrafi trzymać w napięciu... Pan Tomasz Kupian podziękował wszystkim za przygotowanie pysznych dań i przedstawił klasyfikację drużyn z miejscami. I tak:

Pierwsze miejsce zajęła drużyna nr 4 w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak.

Drugie miejsce zajęła drużyna nr 1 czyli Mirosław Księżuk i Przemysław Solan.

Trzecie miejsce ex aequo drużyna nr 2 i 3 czyli Andrzej Leńczuk i

Weronika Krupa oraz Janusz Cięciera i Karolina Kłonica. 

  Nie mniej nikt nie czuł się przegrany, bo wszyscy zdawali sobie sprawę, że to była zabawa. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy i prezenty od OSM Krasnystaw. Mamy nadzieję, że impreza wszystkim się podobała, bo według nas po minach można tak stwierdzić. Wydarzenie poprowadzili: Magdalena Demczuk i Konrad Sierpina, a uczestnikom "przeszkadzali pytaniami" Pani Dyrektor Małgorzata Jędruszczak i Pan dyrektor Wojciech Maślona. 

 

  Serdecznie dziękujemy sponsorom wydarzenia, którzy ułatwili nam organizacje zmagań konkursowych:

• Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie

• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie

• Piekarnia Włoch Niemienice

  Uczniowie zaangażowani w przygotowanie wydarzenia: Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron .

Nauczyciele odpowiedzialni za organizację Gotowania z VIP-ami:

Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek.

  Jeszcze raz dziękujemy za tak wspaniałą atmosferę konkursu. Do zobaczenia w piątej edycji za rok.

DSC 28681

W dniach od 3 do 23 lutego 2019r młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie uczestniczyła w „Praktykach gastronomicznych w Hiszpanii „ POWERVET -2018-1-PL01-KA102-048055 organizowanych we współpracy z fundacją „Zielony Słoń”. Praktyki u hiszpańskich pracodawców odbyło 16 uczniów w tym z Technikum :4 uczennice z klasy drugiej w zawodzie technik usług fryzjerskich, 11 uczniów z klasy drugiej, trzeciej i czwartej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz jedna uczennica ze Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz.

Języka hiszpańskiego uczyli się w szkole już od jesieni ubiegłego roku, ponieważ praca w obcym kraju wymaga takiej znajomości, ponadto odbywały się spotkania organizacyjne oraz konsultacje z organizacja partnerską w Hiszpanii w celu ustalenia miejsca stażu względem indywidualnych profili uczestników. W ramach projektu  sfinansowano zakwaterowanie,  wyżywienie oraz koszty podróży . Na miejscu dalej kontynuowaliśmy naukę języka hiszpańskiego, aby zdać egzamin i uzyskać certyfikat.

Ten trzytygodniowy pobyt to był czas pełen wrażeń oraz sumiennej pracy. Miejsce, które stało się domem dla praktykantów to rezydencja w przepięknym mieście Ubeda, położonej w Andaluzji, najludniejszej wspólnocie autonomicznej w południowej Hiszpanii. Andaluzja wita „imponującym  bykiem”, ponieważ jest to symbol tej części Hiszpanii. Korrida odbywa się w każdym większym mieście, a torreadorzy to w Hiszpanii celebryci. Dookoła są tysiące hektarów gai oliwnych i wszędzie produkowana jest oliwa.

Codziennie słońce, uśmiechnięci i otwarci ludzie to atuty Andaluzji. Poza pracą i nauką praktykanci mieli czas  na zwiedzanie. Na początek poznawali miasto w którym mieszkali, następnie w wolny weekend został zorganizowany wyjazd do Malagi, a później Granady. Poznawali kulturę  i zwyczaje tutejszych mieszkańców. Miejscowość w której praktykanci mieli okazję się zatrzymać to wspomniana wcześniej Ubeda- Miasto Światowego Dziedzictwa, znana z zabytków wpisanych na listę UNESCO, szlak ceramiczny i muzeum garncarstwa Paco Tito, muzeum produkcji oliwy i możliwość degustacji rożnego rodzaju oliwy produkowanej w tej części Hiszpanii. Miejscowa kuchnia i jej przysmaki to ochios tradycyjny produkt piekrniczy i churros z czekoladą to typowa  słodycz zazwyczaj jadana  na śniadanie.

Malaga, miasto położone nad Morzem Środziemnym  na wybrzeżu Costa del Sol zachwyca położeniem i roślinnością. Zabytki to twierdza Alcazabra , teatr Rzymski oraz muzeum Pablo Picasso, który urodził się w Maladze.

Granada to miasto u podnóży gór Sierra Nevada. Zachwyca ona krajobrazami i wspaniałymi zabytkami z pałacem Alhambra na czele, który zwiedzaliśmy przez kilka godzin, co jest niewystarczającą ilością czasu na zwiedzenie całości. Na ulicy mieliśmy okazję posłuchać Flamenco miejscowej tradycyjnej muzyki, zobaczyć dawne targowisko arabskie Alcaiceria, przepiękna katedrę Catedral de Granada oraz wiele innych zabytków.

Wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk oraz znajomości języka  hiszpańskiego na poziomie podstawowym . Były kwiaty, słodycze tort i łzy na pożegnanie dla Pań opiekunek ze strony hiszpańskiej Moniki i Leny oraz Huani i Pepi naszych wspaniałych zawsze uśmiechniętych kucharek. Więcej informacji znajdziecie na facebook u  ZSP nr1.Euromind.ZielonySłoń oraz instagramie _zetka_euromind

Było to nowe doświadczenie dla młodych  ludzi, poznanie innego kraju, zasad funkcjonowania, systemu pracy, kuchni, tradycji, zwyczajów i kultury. Mamy nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mogli odbywać staże i praktyki poza granicami kraju. Opiekunami praktyk były Monika Łepik i Małgorzata Jędruszczak.

IMG 4269 Copy

plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo