logo big

Wydarzenia szkolne

  „Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty! Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia.” Tak brzmiało zaproszenie na warsztaty „Kolorowy świat makaronów”, które odbyły się dnia 8 marca w ramach Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Trudno było nie skorzystać.
   W warsztatach „Kolorowy świat makaronów” wzięli udział uczniowie naszej szkoły, głównie klas gastronomicznych wraz z opiekunami: Agnieszką Pawlas, Agatą Sadlak-Skrzypek i Katarzyną Oleszczuk. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu wprowadzającego do tematu, który przygotowała i wygłosiła Pani dr hab. inż. Aldona Sobota. Słuchacze poznali najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiedzieli się z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się te wyroby oraz jak należy przygotowywać je do spożycia. Następnie uczniowie mieli okazję sprawdzić się w praktyce. Pod bacznym okiem pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż wyprodukowali kolorowe makarony. Wyroby miały nietypowy kształt gigli, co w tłumaczeniu z języka włoskiego na polski oznacza lilia. Z okazji Dnia Kobiet te różnokolorowe lilie dedykowano wszystkim Paniom, biorącym udział w warsztatach. Na zakończenie słuchacze mieli okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. 
   Serdecznie dziękujemy pracownikom Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż za miłe i serdeczne przyjęcie uczniów i sentymentalną podróż do czasów studenckich naszych sorek. A już wkrótce przepis na pyszne danie z makaronem który wykonaliśmy podczas warsztatów.
 
DSC 0152
 
DSC 0154
 
 
DSC 0155
 
 
DSC 0164
 
 
DSC 0166
 
 
DSC 0167
 
 
DSC 0168
 
 
DSC 0170
 
 
DSC 0173
 
 
DSC 0176
 
 
DSC 0182
 
 
DSC 0188
 

Już po raz trzeci w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pt.: Gotowanie z VIP-ami, tym razem pod hasłem "Smaki regionu". Wzięli w nim udział uczestnicy, których na co dzień znamy z nieco bardziej formalnej, "urzędowej" strony, zza biurka, z mediów lokalnych. Mogliśmy zaobserwować jak rodzą sobie w zwykłych domowych sytuacjach. Stres i niewiedza w życiu zawodowym są im obce, ale dla niektórych zetknięcie ze stolnicą, wałkiem czy łyżką cedzakową wywołało lekką panikę. Oczywiście uczestniczki zaprawione w bojach kuchennych poczuły sie jak ryby w wodzie, ale uwierzcie nam patrzenie na ręce podczas prac kuchennych każdego wytrąca z równowagi. Panowie-uczestnicy Ci gotujący, po raz pierwszy podjęli wyzwanie ulepienia pierożków. Musimy przyznać, że na początku wszyscy byli zestresowani, ale gdy wciągnęli się w wir prac zapomnieli o widowni, o jury i pracowali solidnie w pocie czoła.

Mieli do wykonania oryginalne zadanie egzaminacyjne z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, a mianowicie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz drożdżowe racuszki z jabłkiem.

Uczestnicy zostali podzieleni na 4 drużyny i każda z drużyn została zasilona asystentem spośród wybitnych uczniów naszej szkoły, oczywiście z klas o profilu gastronomicznym.

Przy stanowisku numer jeden pracowali:

Wanda Jaroszczuk - Redaktor Naczelna Super Tygodnia Chełmskiego

Janusz Szpak- Starosta Powiatu Krasnostawskiego

Jakub Kalman - uczeń 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej

Stanowisko numer dwa należało do:

Agnieszki Adamskiej - specjalistki d/s marketingu OSM Krasnystaw

Piotra Mateja - dyrektora SPZOZ w Krasnymstawie

oraz Przemysława Solana - ucznia 3 klasy technikum

Skład 3 drużyny to:

ppłk Anna Adamska - dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie

Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego

i Piotr Frańczak - uczeń klasy 4 technikum

4 drużyna to:

Marek Nowosadzki - Przewodniczący Rady Powiatu Krasnostawskiego

Radosław Chmielewski - Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie

oraz Iwona Król- uczennica klasy 3 technikum.

Oceny organoleptycznej dokonali:

Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie

Jacek Jakubczak - Prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny – przewodniczący jury

Anna Augustyniak - Sekretarz Województwa Lubelskiego

oraz Sławomir Kamiński - Naczelnik Wydziału i Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki.

Po zapoznaniu się z normatywem surowcowym i przepisami drużyny przystąpiły do pracy. Odmierzali, odważali, obierali, siekali, mieszali, gotowali, smażyli, lepili, reasumując robili wszystko co w swojej mocy, żeby dania wyszły wyśmienite. Skupienie na twarzach było widać, czasem jakiś uśmiech, ale trzeba przyznać, że pracowali solidnie i niezwykle równo. Wbrew pozorom zadanie nie było łatwe i pomoc asystentów okazałą się nieoceniona. Po bojach nastąpił moment degustacji. Czujne oko jury nie umknął żaden szczegół od dekoracji, poprzez podanie, smak, zapach, barwę i konsystencję, wszystko miało wpływ na ocenę końcową.

W kategorii pierogi za miękką skórkę, przepyszny farsz i efektowne podanie zwyciężyła drużyna 3. Podobnie zresztą jak w kategorii racuszki prym wiodła drużyna Pana Marszałka Grzegorza Kapusty. I tak oto jury wyłoniło zwycięzców po zaciekłych bojach. Drugie miejsce zajęła drużyna 1, trzecie 4, a ostatnie, ale przegrali niewielką ilością punktów drużyna nr 2. Wręczenie dyplomów i nagród przebiegało w atmosferze radości, nawet wśród przegranych, wiadomo ktoś musiał to ostanie miejsce zająć.

Jury w podsumowaniu podkreśliło istotę kultywowania tradycji regionalnych w kuchni, bo lubelszczyzna to niewątpliwie jeden z ciekawszych smakowo regionów Polski.

Mieszają się w kuchni lubelskiej wpływy z Rosji, Ukrainy, Litwy. Duży wpływ na kuchnię lubelską miała też kultura żydowska i tradycje kulinarne Żydów. Mieszkało ich w Lublinie tak wielu, że miasto było zwane Jerozolimą Królestwa Polskiego. Taką potrawą wywodzącą się z kuchni żydowskiej są cebularze. Są to drożdżowe płaskie placki pieczone ze specjalnie przygotowaną cebulą. Jest to wypiek tak charakterystyczny dla Lubelszczyzny, jak oscypek dla Podhala.

Tradycyjnie na lubelskich stołach królowała kasza gryczana i potrawy mączne. Popularne były i wciąż są, przede wszystkim w okolicach Biłgoraja czy Janowa Lubelskiego, krupniaki inaczej zwane pierogami gryczanymi. Przypominają one z wyglądu pasztet z kaszy gryczanej i twarogu. Często występują również w postaci drożdżowego placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu. Podobnie jak cebularz widnieje na liście produktów tradycyjnych.

Długo by wymieniać tradycyjne potrawy z tego regionu Polski, wszak na liście produktów regionalnych i tradycyjnych blisko 200 pozycji pochodzi właśnie z lubelskiego. Warto poznać tą kuchnię. Spróbować. Posmakować.

Uczestnicy oraz zaproszeni goście mogli spróbować lokalnych potraw tj.; fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków ( pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda. Oraz słodkości bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu, ciasteczek z owocami, a do picia kompot z jabłek od zaprzyjaźnionego sadownika. Goście jedząc te przysmaki rozmarzyli się i wrócili pamięcią do swojego dzieciństwa do zapachów i smaków w domach mam i babć. Wszystkie przepisy oczywiście są do odnalezienia na szkolnym blogu. Dla najmłodszych gości, uczniów gimnazjów, odbył się konkurs tematyczny " Jeden z ośmiu" o kuchni, żywieniu i gastronomii, a dla zwycięzców przewidziano nagrody.

Uczniowie zaangażowani w przedsięwzięciu spisali się, jak zwykle, wybitnie, za co należą się im serdeczne podziękowania: prowadzący Dominka Gaweł i Konrad Sierpina, asystowali im: Pamela Bojarska, Kinga Prościńska, Maciej Smyk, Krystian Pokora i Rafał Piętal.

Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgałą, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał niezastąpiony Jakub Kalman.

Całość imprezy zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko.

Z tego miejsca chcielibyśmy podziękować sponsorom tej imprezy, dzięki którym mogliśmy przeprowadzić ją w takiej formie jak ją sobie wymyśliliśmy:

  • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
  • Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie,
  • Piekarnia "Włoch" w Niemienicach,
  • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie
  • Krasnostawski Dom Kultury.

 

1.0

 

1.1

 

2.2

 

3.1

 

3

 

5

 

6

 

9

 

11

 

12

 

13.1

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

DSC 0221

 

DSC 0232

1 marca 2018 r.  odbyła się po raz pierwszy w naszej szkole Noc Filmowa. Wzięli w niej udział wszyscy chętni uczniowie pod opieką dyrekcji p. Wojciecha Maślony, p. Małgorzaty Jędruszczak, p. Moniki Łepik oraz nauczycieli p. Elżbiety Kapuśniak, p. Wojciecha Czwórnóga, p. Sławomira Czwórnóga i opiekunów SU p. Tomasza Bożki i p. Katarzyny Oleszczuk. Długo czekaliśmy na ten wieczór! Zostać w szkole po lekcjach to w tym wypadku, nie kara ani tzw. „kozia ławka” lecz wspaniała przygoda. Zostać w szkole po to, żeby móc dobrze się bawić ze społecznością szkolną - to brzmi interesująco... Spotkaliśmy się przede wszystkim, żeby móc razem spędzić całą noc oglądając filmy i nie tylko… Oczywiście mowa o wspólnym karaoke, które pod przewodnictwem Bartka Stojańskiego z 2tp rozbudziło nasze talenty, a co niektórych ze snu. Bez wątpienia wszyscy świetnie się bawiliśmy. Zjedliśmy pyszne zupy energetyczne "damską” jarzynową i  „męską” fasolową”, przygotowane przez klasy gastronomiczne pod okiem p. Agnieszki Pawlas, aby mieć siłę na całonocny maraton filmowy. Atmosferę prawdziwego kina  dopełniał smak i zapach popcornu.  Chyba nikt nie zasnął... Filmy, które oglądaliśmy były dosyć zróżnicowane: komedie, dramaty, filmy sensacyjne, a około północy oczywiście horrory... Noc Filmowa była świetną możliwością do zintegrowania się, dlatego jesteśmy pewni, że dobrym pomysłem byłoby powtórzenie imprezy (chodzi nam po głowie pewien pomysł…. Noc pod gwiazdami w autach z grillem…. Kto chętny???) 
PS. Wytrzymaliśmy do bladego świtu tj. do 7 rano.
                                                                                                                                                            Brawo Wy i My 
                                                                                                                                                 Samorząd Uczniowski
 
DSC 0001
 
DSC 0004
 
DSC 0005
 
 
DSC 0008
 
 
DSC 0009
 
 
DSC 0014
 
 
DSC 0021

 

smyk1

Miło nam poinformować, że Maciej Smyk uczeń klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych w dniach 23.02.18 - 25.02.18 uczestniczył w zawodach zagranicznych w Grodnie na Białorusi i zajął III miejsce w zapasach w stylu wolnym w kategorii 80 kg (kadeci). Na co dzień Maciek trenuje zapasy w LMKS Krasnystaw.

Wielkie gratulacje Maciek !!!

smyk

received 1792642000809903 1

       100 dni przed maturą, jak nakazuje tradycja odbył się bal studniówkowy dla naszych IV- klasistów. Impreza odbyła się w domu weselnym „Nina” w Krasnymstawie. Po oficjalnym wstępie poprowadzonym przez Agatę Opalińską i Rafała Piętala oraz wystąpieniu wicestarosty Henryka Czernieja nastąpiło oficjalne otwarcie studniówki przez dyrektora szkoły, Pana Wojciecha Maślonę. Maturzyści podziękowali swoim wychowawcom: Pani Iwonie Poniewozik i Pani Katarzynie Mańko, dyrekcji oraz kierownikowi nauczania praktycznego Pani Monice Łepik i wicestaroście, wręczając kwiaty. Tradycyjnie bal studniówkowy zaczął się Polonezem, który poprowadzili wspólnie dyrektor Wojciech Maślona oraz wicedyrektor Małgorzata Jędruszczak. Zabawa trwała do rana, a maturzyści na pewno szybko nie zapomną tego długo wyczekiwanego i zdecydowanie udanego balu.

{gallery artykuly/2018/studniowka}

Już po raz drugi samorząd powiatu krasnostawskiego zorganizował Powiatowy Walentynkowy Piknik Edukacyjny. Miał on na celu przybliżenie gimnazjalistom klas III oferty edukacyjnej na rok szkolny 2018/2019 oraz misji szkół Ponadgimnazjalnych, dla których organem prowadzącym jest powiat krasnostawski.

Spotkanie przygotowali wspólnie uczniowie i nauczyciele: I LO im. Wł. Jagiełły w Krasnymstawie, II LO im. C. K. Norwida w Krasnymstawie, ZSP nr 1 im. T. Kościuszki w Krasnymstawie, ZSP nr 2 im. B. Głowackiego w Krasnymstawie, ZSP w Żółkiewce i Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego. Do akcji włączyły się także Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna, Powiatowa Biblioteka Publiczna i Muzeum Regionalne w Krasnymstawie.

Podczas imprezy swoje umiejętności wokalne prezentowali finaliści tegorocznego konkursu The Voice of Głowacki, a byli to: Patrycja Chwała uczennica Szkoły Podstawowej w Siennicy Nadolnej, Szymon Demczuk i Kamila Gleń uczniowie ZSP nr 1, a także Ola Świętochowska i Piotr Olech uczniowie ZSP nr 2.

Uczniowie naszej szkoły pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych i Pana i Pani dyrektor przygotowali dla swoich młodszych kolegów wycinek wydarzeń, które dzieją się w naszej szkole. Nie sposób wszystkiego pokazać, dlatego sami uczniowie przejęli inicjatywę i opowiadali jak naprawdę jest w tej Zecie. Na poparcie ich słów gimnazjaliści mogli obejrzeć prezentacje multimedialną o szkole, zapoznać się ze sprzętem murarskim i fryzjerskim używanym podczas zajęć w szkole. A jedną z głównych atrakcji była możliwość zrobienia sobie zdjęcia z gadżetem charakteryzującym konkretne zawody w tzw. fotobudce. Smiechom nie było końca, bo w hełmie budowlanym czy czapce budyniówce każdy śmiesznie wygląda. Krążył wśród tłumu Tadeusz Kościuszko, nasz patron, który chętnie pozował do zdjęć. Był też słodki poczęstunek: moc owoców w pięknych dekoracjach, które uczniowie przygotowali podczas zajęć z carvingu prowadzonych przez panią Katarzynę Oleszczuk w ramach projektu unijnego. Prawdopodobnie Nasze stoisko najbardziej podobało się trzecioklasistom i zebraliśmy najwięcej deklaracji chęci kształcenia się w naszej szkole.

Uczniowie, którzy byli zaangażowani w całość przedsięwzięcia to: z klasy 1tz Karolina Szuryga, Patrycja Parzymies, Aleksandra Gustaw i Daniel Franczak, z klasy 1tf Aleksandra Bojarska, Patrycja Paruzel, Dominka Kosmowska i Sylwia Wojnarowska, z klasy 1te Julia Karwacka, Magdalena Margoli Patrycja Bartoszewska, z klasy 2tp Bartłomiej Stojański i Maciej Zygrent, z klasy 3k Jakub Kalman, z klasy 3te Sierpina Konrad, Magdalena Demczuk i Karolina Swiąder, z klasy 3 tb Krystian Dubiel, z klasy 3tz Szymon Demczuk i z klasy 4te Dominka Gaweł.

Nauczyciele odpowiedzialni za organizację przedsięwzięcia to: Sławomir Czwórnóg, Tomasz Kraska, Katarzyna Mańko, Agata Sadlak-Skrzypek, Tadeusz Słotwiński, Małgorzata Typiak i Anna Ziemińska-Chojnacka.

1

 

54e68fd5cc5f7434bd80d8f0b45797ba

 

021585e125ba063b3e49499c9309914c

 

DSC 0030

 

DSC 0033

 

DSC 0044

 

DSC 0051

 

DSC 0056

 

DSC 0059

 

DSC 0065

 

DSC 0070

 

DSC 0076

 

DSC 0108

 

DSC 0084

 

DSC 0091

 

DSC 0115

 

DSC 0119

 

DSC 0124

 

DSC 0131

 

DSC 0144

 

DSC 0153

plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo