OFERTA EDUKACYJNA - 2020/2021 Kształcimy zawodowo - to jest nasza tradycja Kształcimy zawodowo - to jest nasza tradycja Postaw na zawód !!! Oferta edukacyjna na rok szkolny 2020/2021 TECHNIKUM NR 1Technik ekonomistaTechnik żywienia i usług gastronomicznychTechnik pojazdów samochodowychTechnik usług fryzjerskichTechnik budownictwaTechnik mechanik SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIAKucharzMurarz-tynkarzMechanik pojazdów samochodowych Kształcimy zawodowo - to jest nasza tradycja Postaw na zawód !!!
DZIEŃ KOBIET Dnia 8 marca świętowaliśmy Dzień Kobiet. Z tej okazji 9 marca chłopcy z Samorządu Uczniowskiego przygotowali uroczysty apel. Nie obyło się bez wierszy, życzeń, słodyczy i kwiatów dla wszystkich kobiet. W imieniu wszystkich kobiet serdecznie dziękujemy Wam, chłopcy, za pamięć i miły gest.
Cukiernik z pasją W Zespole Szkół nr 1 realizowany jest projekt unijny "SZKOŁA Z PASJĄ". Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz, uczestniczy w zajęciach przygotowujących do egzaminu czeladniczego w zawodzie CUKIERNIK. Zajęcia odbywają się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jestwypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesnecukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzęt, dlatego też osoba pracująca na tym stanowisku opróczumiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowaniawyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługimaszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własnącukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędnekompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy. Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Po zakończeniu kursu,uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika. Oferta edukacyjna naszej szkoły jest dostosowana do rynku pracy. Jeżeli chcesz pracować w branży gastronomicznej wybierz zawód kucharz lub zawód technik żywienia i usług gastronomicznych. Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.
Cukiernik z pasją W Zespole Szkół nr 1 realizowany jest projekt unijny "SZKOŁA Z PASJĄ". Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz, uczestniczy w zajęciach przygotowujących do egzaminu czeladniczego w zawodzie CUKIERNIK. Zajęcia odbywają się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jestwypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesnecukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzęt, dlatego też osoba pracująca na tym stanowisku opróczumiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowaniawyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługimaszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własnącukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędnekompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy. Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Po zakończeniu kursu,uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika. Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.
Wizyta w Urzędzie Skarbowym 24 lutego 2020 roku udaliśmy się wraz z opiekunem Panią K. Mańko do Urzędu Skarbowego w Krasnymstawie. Celem wizyty było zapoznanie się ze strukturą organizacyjną Urzędu, zakresem kompetencji oraz sposobem załatwiania spraw. Urząd Skarbowy podatnikom kojarzy się zazwyczaj ze stresem związanym ze sposobem naliczania zobowiązania podatkowego, jak i terminem płatności podatków. Nas spotkała niespodzianka. Zostaliśmy mile powitani przez Pana Naczelnika, który zaprosił nas do sali konferencyjnej . Tam opowiedział nam czym zajmuje się urząd oraz, że pracownicy nie są wcale tacy straszni, jak mogłoby się wydawać. Poinformowano nas o sposobach rozliczania się z podatku PIT, o ulgach w tym podatku oraz o nowościach w zakresie podatku VAT. Dowiedzieliśmy się co to jest odwrócone obciążenie, płatność podzielona, biała lista podatników, od jakiego obrotu należy posiadać kasę fiskalną, czy od jakiego obrotu w roku podatkowym należy zarejestrować się jako podatnik VAT. Dla uczniów drugiej i trzeciej klasy technikum ekonomicznego były to bardzo ciekawe i potrzebne informacje, które wykorzystają na lekcjach przedmiotów zawodowych. Następnie przez pracowników urzędu zostaliśmy oprowadzeni po komórkach organizacyjnych odpowiadających za poszczególne podatki. Na koniec naszej wizyty podziękowaliśmy za miłe przyjęcie nas oraz obiecaliśmy, że będziemy solidnymi podatnikami w dorosłym życiu, a w kontaktach z innymi będziemy obali mit, że Urzędu Skarbowego trzeba się bać.
Ach co to był za bal !!! 22 lutego młodzież klasy 2 technikum ekonomicznego, usług fryzjerskich oraz pojazdów samochodowych Zespołu Szkół Nr 1 w Krasnymstawie bawiła się na półmetku. Organizację uczniowie rozpoczęli już we wrześniu 2019 roku od zamówienie sali w Wiktorii Blue w Krasnymstawie. Przy pomocy rodziców i wychowawcy wszystko udało się zaplanować od menu, przez muzykę i fotorelację. Dzień przed imprezą wykonano dekorację, wskazującą na imprezę półmetkową. O godzinie 18.00 pamiętnego dnia przedstawiciele uczniów powitali Dyrekcję szkoły, grono pedagogiczne, rodziców i uczniów. Młodzież złożyła podziękowania Dyrekcji szkoły, wychowawcy i rodzicom za włożony trud w wychowanie i edukacje, wręczając piękne bukiety kwiatów. Następnie odbyła się sesja zdjęciowa, a potem konsumpcja przy pięknie nakrytych stołach i tańce prawie do białego rana. Wszyscy uczniowie, nauczyciele i rodzice na pewno mile będą wspominać ten ostatkowy wieczór 22 lutego 2020 roku.