Wesoło, zdrowo i kolorowo 23 marca uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Wesoło, zdrowo i kolorowo” przeznaczony dla uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Krasnymstawie oraz ich rodziców. Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielkami: panią Katarzyną Oleszczuk oraz panią Agnieszką Pawlas zaprezentowali i pomogli wykonać swoim młodszym kolegom zdrowe przepisy na owocowe masy deserowe oraz warzywne hummusy. Wszystkie dania zostały udekorowane rzeźbionymi owocami i warzywami a czarodziejski, warzywny bukiet pani Kasi cieszył oko różnorodnością barw i kształtów. Wspólne spotkanie było wynikiem realizacji zaplanowanych działań w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w ramach Szkoły Promującej Zdrowie oraz było okazją do integracji uczniów obu placówek Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr reprezentowali: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Jakub Kalman, Weronika Bubic, Klaudia Dziedzic, Aleksandra Gutowaka, Weronka Lewczuk, Aleksander Pilarski i Kinga Prościńska. Serdecznie dziękujemy pani Beacie Maj i pani Joannie Kowalczyk za zaproszenie, i mamy nadzieję na dalszą współpracę. Przepisy z warsztatów oczywiście już wkrótce na blogu (https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/).
Konferencja szkoleniowa „Podstępne WZW” i „Znamię! Znam je?” Dotychczas nieopublikowane Konferencja szkoleniowa „Podstępne WZW” i „Znamię! Znam je?” 27.03.2018 pani wicedyrektor Małgorzata Jedruszczak i pedagog Ewa Gałka uczestniczyły w konferencji szkoleniowej dotyczącej realizacji programów edukacyjnych „Podstępne WZW” oraz „Znamię! Znam je?”. Pomysłodawca tych programów jest prezes fundacji Gwiazda Nadziei Barbara Pepke. Organizatorem konferencji był Lubelski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. Spotkanie odbyło się w Sali Błękitnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego. Wśród omawianych tematów znalazły się: profilaktyka WZW metodyka programu „Podstępne WZW” i programu „Znamię! Znam je?”, działalność Fundacji Gwiazda Nadziei, profilaktyka czerniaka skóry oraz wybrane aspekty diagnostyki i leczenia czerniaka skóry. Programy „Podstępne WZW” oraz „Znamię! Znam je?” będą realizowane w naszej szkole w miesiącu kwietniu i maju.
Pierwszy dzień wiosny w kinie. Dotychczas nieopublikowane PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY W KINIE Pierwszy dzień wiosny 2018r uczniowie z klasy 2tzm, 3tzf, 1br wraz z opiekunami spędzili w kinie oglądając filmową adaptację przepięknej książki autorstwa R. J. Palacio. „Cudowny chłopak”. Film w reżyserii Stephena Chbosky‚ego to wielowymiarowa opowieść o akceptacji, walce z samym sobą i pokonywaniu barier. Jednocześnie nauka tolerancji i szacunku dla drugiego człowieka. Jeśli ktoś z Was nie czytał jeszcze książki lub nie obejrzał filmu, serdecznie zachęcamy – naprawdę warto poznać historię Auggiego i jego bliskich...
Wielkanocne babeczki z Fundacją "Dr Clown" „Przeżywanie Wielkiego Postu wyznaczają trzy słowa - drogowskazy: modlitwa, post, jałmużna. Modlitwa jest osobowym spotkaniem i duchowym zjednoczeniem z Bogiem. Post służy odsunięciu na bok tego, co modlitwie przeszkadza. Jałmużna jest daniem siebie bliźniemu i praktycznym skutkiem życia duchowego, jest niesieniem pomocy innym.” Fundacja ,,Dr Clown" w okresie Wielkiego Postu, już kolejny raz wspólnie z uczniami klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie i klasą 2b z Zespołu Szkół Nr 1 w Krasnymstawie przygotowała słodkie świąteczne niespodzianki w postaci babeczek dla wychowanków domów dziecka i placówek specjalnych na terenie województwa lubelskiego. Kolorowo przyozdobione i zapakowane babeczki wraz z najlepszymi życzeniami świątecznymi zostaną przekazane również małym pacjentom szpitali w Krasnymstawie, Chełmie, Świdniku, Lubartowie, Lublinie i Zamościu. "Kulinarnych" w tym przedsięwzięciu reprezentowały: panie Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak - Skrzypek oraz uczniowie: Jakub Kalman (kl 3k), Zbigniew Wawryk (kl 2k), Edyta Tomaszek (kl 2k), Weronika Krupa (kl 2k) i Magdalena Żebrowska (kl 2k). Najlepsze Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim naszym przyjaciołom i sympatykom składają: Fundacja ,,Dr Clown'' Region Lubelszczyzna, „Kulinarni Zetki” w Krasnymstawie i Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie. A przepis na nasze babeczki znajdziecie tutaj.
Kolorowy świat makaronów „Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty! Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia.” Tak brzmiało zaproszenie na warsztaty „Kolorowy świat makaronów”, które odbyły się dnia 8 marca w ramach Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Trudno było nie skorzystać. W warsztatach „Kolorowy świat makaronów” wzięli udział uczniowie naszej szkoły, głównie klas gastronomicznych wraz z opiekunami: Agnieszką Pawlas, Agatą Sadlak-Skrzypek i Katarzyną Oleszczuk. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu wprowadzającego do tematu, który przygotowała i wygłosiła Pani dr hab. inż. Aldona Sobota. Słuchacze poznali najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiedzieli się z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się te wyroby oraz jak należy przygotowywać je do spożycia. Następnie uczniowie mieli okazję sprawdzić się w praktyce. Pod bacznym okiem pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż wyprodukowali kolorowe makarony. Wyroby miały nietypowy kształt gigli, co w tłumaczeniu z języka włoskiego na polski oznacza lilia. Z okazji Dnia Kobiet te różnokolorowe lilie dedykowano wszystkim Paniom, biorącym udział w warsztatach. Na zakończenie słuchacze mieli okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. Serdecznie dziękujemy pracownikom Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż za miłe i serdeczne przyjęcie uczniów i sentymentalną podróż do czasów studenckich naszych sorek. A już wkrótce przepis na pyszne danie z makaronem który wykonaliśmy podczas warsztatów.
III Edycja Gotowania z VIP-ami Smaki Regionu Już po raz trzeci w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pt.: Gotowanie z VIP-ami, tym razem pod hasłem "Smaki regionu". Wzięli w nim udział uczestnicy, których na co dzień znamy z nieco bardziej formalnej, "urzędowej" strony, zza biurka, z mediów lokalnych. Mogliśmy zaobserwować jak rodzą sobie w zwykłych domowych sytuacjach. Stres i niewiedza w życiu zawodowym są im obce, ale dla niektórych zetknięcie ze stolnicą, wałkiem czy łyżką cedzakową wywołało lekką panikę. Oczywiście uczestniczki zaprawione w bojach kuchennych poczuły sie jak ryby w wodzie, ale uwierzcie nam patrzenie na ręce podczas prac kuchennych każdego wytrąca z równowagi. Panowie-uczestnicy Ci gotujący, po raz pierwszy podjęli wyzwanie ulepienia pierożków. Musimy przyznać, że na początku wszyscy byli zestresowani, ale gdy wciągnęli się w wir prac zapomnieli o widowni, o jury i pracowali solidnie w pocie czoła. Mieli do wykonania oryginalne zadanie egzaminacyjne z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, a mianowicie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz drożdżowe racuszki z jabłkiem. Uczestnicy zostali podzieleni na 4 drużyny i każda z drużyn została zasilona asystentem spośród wybitnych uczniów naszej szkoły, oczywiście z klas o profilu gastronomicznym. Przy stanowisku numer jeden pracowali: Wanda Jaroszczuk - Redaktor Naczelna Super Tygodnia Chełmskiego Janusz Szpak- Starosta Powiatu Krasnostawskiego Jakub Kalman - uczeń 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej Stanowisko numer dwa należało do: Agnieszki Adamskiej - specjalistki d/s marketingu OSM Krasnystaw Piotra Mateja - dyrektora SPZOZ w Krasnymstawie oraz Przemysława Solana - ucznia 3 klasy technikum Skład 3 drużyny to: ppłk Anna Adamska - dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego i Piotr Frańczak - uczeń klasy 4 technikum 4 drużyna to: Marek Nowosadzki - Przewodniczący Rady Powiatu Krasnostawskiego Radosław Chmielewski - Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie oraz Iwona Król- uczennica klasy 3 technikum. Oceny organoleptycznej dokonali: Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie Jacek Jakubczak - Prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny – przewodniczący jury Anna Augustyniak - Sekretarz Województwa Lubelskiego oraz Sławomir Kamiński - Naczelnik Wydziału i Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki. Po zapoznaniu się z normatywem surowcowym i przepisami drużyny przystąpiły do pracy. Odmierzali, odważali, obierali, siekali, mieszali, gotowali, smażyli, lepili, reasumując robili wszystko co w swojej mocy, żeby dania wyszły wyśmienite. Skupienie na twarzach było widać, czasem jakiś uśmiech, ale trzeba przyznać, że pracowali solidnie i niezwykle równo. Wbrew pozorom zadanie nie było łatwe i pomoc asystentów okazałą się nieoceniona. Po bojach nastąpił moment degustacji. Czujne oko jury nie umknął żaden szczegół od dekoracji, poprzez podanie, smak, zapach, barwę i konsystencję, wszystko miało wpływ na ocenę końcową. W kategorii pierogi za miękką skórkę, przepyszny farsz i efektowne podanie zwyciężyła drużyna 3. Podobnie zresztą jak w kategorii racuszki prym wiodła drużyna Pana Marszałka Grzegorza Kapusty. I tak oto jury wyłoniło zwycięzców po zaciekłych bojach. Drugie miejsce zajęła drużyna 1, trzecie 4, a ostatnie, ale przegrali niewielką ilością punktów drużyna nr 2. Wręczenie dyplomów i nagród przebiegało w atmosferze radości, nawet wśród przegranych, wiadomo ktoś musiał to ostanie miejsce zająć. Jury w podsumowaniu podkreśliło istotę kultywowania tradycji regionalnych w kuchni, bo lubelszczyzna to niewątpliwie jeden z ciekawszych smakowo regionów Polski. Mieszają się w kuchni lubelskiej wpływy z Rosji, Ukrainy, Litwy. Duży wpływ na kuchnię lubelską miała też kultura żydowska i tradycje kulinarne Żydów. Mieszkało ich w Lublinie tak wielu, że miasto było zwane Jerozolimą Królestwa Polskiego. Taką potrawą wywodzącą się z kuchni żydowskiej są cebularze. Są to drożdżowe płaskie placki pieczone ze specjalnie przygotowaną cebulą. Jest to wypiek tak charakterystyczny dla Lubelszczyzny, jak oscypek dla Podhala. Tradycyjnie na lubelskich stołach królowała kasza gryczana i potrawy mączne. Popularne były i wciąż są, przede wszystkim w okolicach Biłgoraja czy Janowa Lubelskiego, krupniaki inaczej zwane pierogami gryczanymi. Przypominają one z wyglądu pasztet z kaszy gryczanej i twarogu. Często występują również w postaci drożdżowego placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu. Podobnie jak cebularz widnieje na liście produktów tradycyjnych. Długo by wymieniać tradycyjne potrawy z tego regionu Polski, wszak na liście produktów regionalnych i tradycyjnych blisko 200 pozycji pochodzi właśnie z lubelskiego. Warto poznać tą kuchnię. Spróbować. Posmakować. Uczestnicy oraz zaproszeni goście mogli spróbować lokalnych potraw tj.; fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków ( pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda. Oraz słodkości bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu, ciasteczek z owocami, a do picia kompot z jabłek od zaprzyjaźnionego sadownika. Goście jedząc te przysmaki rozmarzyli się i wrócili pamięcią do swojego dzieciństwa do zapachów i smaków w domach mam i babć. Wszystkie przepisy oczywiście są do odnalezienia na szkolnym blogu. Dla najmłodszych gości, uczniów gimnazjów, odbył się konkurs tematyczny " Jeden z ośmiu" o kuchni, żywieniu i gastronomii, a dla zwycięzców przewidziano nagrody. Uczniowie zaangażowani w przedsięwzięciu spisali się, jak zwykle, wybitnie, za co należą się im serdeczne podziękowania: prowadzący Dominka Gaweł i Konrad Sierpina, asystowali im: Pamela Bojarska, Kinga Prościńska, Maciej Smyk, Krystian Pokora i Rafał Piętal. Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgałą, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał niezastąpiony Jakub Kalman. Całość imprezy zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko. Z tego miejsca chcielibyśmy podziękować sponsorom tej imprezy, dzięki którym mogliśmy przeprowadzić ją w takiej formie jak ją sobie wymyśliliśmy: Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie, Piekarnia "Włoch" w Niemienicach, Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie Krasnostawski Dom Kultury.