Postaw na zawód - Kucharz i Technik żywienia i usług gastronomicznych 19 maja mieliśmy przyjemność gościć w naszych skromnych progach przemiłych gości. Pracownie gastronomiczną odwiedzili gimnazjaliści którzy wiążą swoja przyszłość z zawodem kucharz lub technik żywienia i usług gastronomicznych. Gimnazjaliści zwiedzili naszą pracownię i zobaczyli maszyny i urządzenia na których pracujemy. Nasi goście wraz z uczniami klasy 2tz mieli okazję robić pyszne rurki z kremem z naszego przepisu. Ale zanim przystąpili do właściwej pracy sami przygotowali formy do rurek. Było wesoło i zabawnie, zwłaszcza przy wałkowaniu czy nawijaniu rurek na formy. Finalny produkt wyszedł bardzo smaczny, co widać po minach zadowolonych gimnazjalistów, wszystko z talerzyków zniknęło w oka mgnieniu. Mamy nadzieję, że w tym samym gronie spotkamy się we wrześniu już wtedy w białych fartuszkach. Gimnazjalistom pomagali uczniowie klasy drugiej: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Szymon Demczuk, Przemysław Solan. Nauczyciele: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas. A dla tych którzy są niezdecydowanych PRZYPOMINAMY: Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Zatrudnienie: • Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.) • Instytucje zajmujące się obrotem żywnością, • Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale) • Organizacje ochrony konsumenta, • Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności • Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). • Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp. Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie: • Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. • Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach. • Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia). • Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS. • Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego • Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych. • W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista. Okres nauki: 4 lata. W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych. Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji: TG.7 Sporządzanie potraw i napojów (egzamin - II semestr klasa 3) TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin - I semestr klasa 4). Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów; • planowania i oceny żywienia; • organizowania produkcji gastronomicznej; • planowania i realizacji usług gastronomicznych. Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych. Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Miesiąc z życia pracowni gastronomicznej Ach ten kwiecień, psotny kwiecień, różne figle płata w świecie. Raz przygrzeje mocno słońce, że jak w lecie jest gorąco. Innym razem śniegiem prószy, że aż wszystkim marzną uszy. Kwiecień - plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata. Tegoroczny kwiecień był równie psotny co w wierszyku, ale „Kulinarni” na to nie zważali tylko dzielnie pracowali. Kwiecień bowiem obfitował w wiele imprez z naszym udziałem. I tak od początku: 6 kwietnia przygotowywaliśmy catering na powiatowe targi pracy, 10 kwietnia malowaliśmy babeczki razem z dziećmi i fundacją „Dr Clown” (http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/2017/04/kolorowy-babeczkowy-zawrot-gowy.html), 11 kwietnia przygotowaliśmy słodki poczęstunek na konkurs profilaktyczny „Bliżej siebie – dalej od nałogów” oraz poczęstunek na spotkanie nauczycieli. 26 kwietnia przygotowywaliśmy dni otwarte w naszej szkole. Tego dnia można by rzec, że byliśmy w trzech a nawet czterech miejscach jednocześnie gdyż kulinarni brali udział w przedstawieniu, przygotowywali stoisko prezentujące zawód, prezentowali pracownię gastronomiczną oraz przygotowywali kiełbaski z grilla dla gości z gimnazjum, oraz chlebek własnego wyrobu. I co powiecie kwiecień był pracowity? – Prawda. W tym miejscu chcielibyśmy podziękować uczniom za pracę, pomoc i wytrwałość: Monice Matycz, Jakubowi Kalmanowi, Natalii Matwiejuk, Klaudii Pukas, Aleksandrze Furgała, Patrycji Kapelusznej, Iwonie Król, Przemysławowi Solanowi, Szymonowi Demczukowi, Patrykowi Kliszczowi, Marcelowi Kaniewskiemu, Marcinowi Trumińskiemu, Agacie Opalińskiej, Aleksandrowi Pilarskiemu, Kindze Prościńskiej. Oraz zaangażowanym nauczycielom: Katarzynie Oleszczuk, Agnieszce Pawlas, Małgorzacie Typiak, Halinie Szewczyk. Poniżej przedstawiamy krótką kwietniową fotorelację i zapraszamy na bloga po przepisy kulinarnizsp1kras.blogspot.com
Konkurs o tytuł ,,Mistrza rachunkowości" - możesz zostać MISTRZEM Uwaga uczniowie technikum ekonomicznego! W dniu 29 maja o godzinie 11.30 odbędzie się szkolny konkurs o tytuł: "Mistrza rachunkowości". Zgłoszenia należy składać do dnia 22 maja 2017 r. do p. Bożeny Cieszko-Pankiewicz.Wyniki konkursu, ustalone przez komisję konkursową zostaną ogłoszone w dniu 7 czerwca 2017 r. Celem konkursu jest: - rozwijanie zainteresowań rachunkowością wśród uczniów klas technikum ekonomicznego, - uhonorowanie uczniów legitymujących się najgłębszą wiedzą z zakresu rachunkowości, -zachęcenie uczniów klas III do utrwalenia wiadomości z lat poprzednich, -podsumowanie wiadomości, przed egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017 klas maturalnych „Szczęśliwej drogi, już czas” 28 kwitnia 2017 roku pożegnaliśmy najstarszych uczniów naszej szkoły, którzy za chwilę przystąpią do egzaminów maturalnych. W tym roku Technikum nr 1 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki ukończyło 40 uczniów, kształcących się w zawodach: technik pojazdów samochodowych, technik fryzjerstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Gościem honorowym uroczystości był Pan Henryk Czerniej wicestarosta Powiatu Krasnostawskiego, który wygłosił do młodzieży okolicznościowe przemówienie. Najlepsi absolwenci zostali nagrodzeni za osiągnięcia w nauce, sporcie oraz konkursach i olimiadach przedmiotowych. Na koniec uroczystości młodsi uczniowie zaprezentowali program artystyczny związany z wchodzeniem w dorosłe życie. Teksty piosenek i wierszy nawiązywały do podejmowania trudu, rozwagi i wyrzeczeń, bo życie mamy tylko jedno i czasu nie da się cofnąć. „ Nie poddaj się, bierz życie jakie jest i pomyśl, że na drugie nie masz szans ….” ( Myslovic) K. Mańko
Dni Otwarte w ZSP nr 1 - postaw na zawód !!! Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie gości gimnazjalistów 26 kwietnia 2017 w ZSP nr 1 w Krasnymstawie odbyły się Dni Otwarte, na które licznie przybyli uczniowie gimnazjów Powiatu Krasnostawskiego wraz z opiekunami. Goście mieli możliwość zapoznać się z ofertą edukacyjną na specjalnie dla nich przygotowanych stoiskach, przy których nauczyciele i uczniowie szkoły udzielali wyczerpujących informacji na temat poszczególnych kierunków kształcenia. Podczas spotkania na sali gimnastycznej gimnazjalistów przywitała dyrekcja i Samorząd Uczniowski oraz patron szkoły, generał Tadeusz Kościuszko, który w swym orędziu zachęcił do nauki i zdobywania zawodu. Uśmiech na twarzach przybyłych wywołała przygotowana przez uczniów część artystyczna, pokazująca w zabawny sposób zalety kształcenia zawodowego . Młodzi goście zwiedzali budynek szkoły, pracownię fryzjerską, pracownię ekonomiczną, pracownię gastronomiczną, dział budowlany, dział diagnostyki samochodowej . Podziwiali uczniów technikum samochodowego, którzy pod okiem instruktora demonstrowali swoje umiejętności jazdy szkolnym Suzuki Swift. Na zakończenie spotkania gości poczęstowano pyszną kiełbaską z grilla i chlebem własnego wypieku . Zetka to szkoła z tradycją - kształci zawodowo !!!