Kucharz KUCHARZ Branżowa Szkoła I Stopnia KUCHARZ Symbol zawodu 512001 Kucharz to zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy. Ludzie zawsze jedli, jedzą i jeść będą. Ta branża w ostatnich latach przeżywa swój renesans, co widać nawet w popularnych programach telewizyjnych. Miejscem pracy kucharza najczęściej są: restauracje, bary, kawiarnie, restauracje hotelowe, pensjonaty, szpitale, stołówki szkolne i przedszkolne, instytucje zajmujące się obrotem żywienia, instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności Drogi kandydacie w Zespole Szkół Nr 1 w Krasnymstawie: • Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. • Zajęcia praktyczne, odbywają się przez 2 dni w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach. • Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą • Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS. • Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego • Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych. • W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik, kelner czy barista. Okres nauki: 3 lata w Branżowej Szkole I Stopnia. Zawód Kucharz składa się z jednej kwalifikacji: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań Zdobywając zawód KUCHARZ absolwent będzie umiał: • Obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw, • Pobierać surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych, • Obliczać namiary surowcowe zgodnie z recepturą, • Właściwie dobierać parametry przechowywania żywności, • Dokonać obróbki wstępnej i zasadniczej surowców, • Stosować właściwe techniki i metody przy produkcji potraw, • Odpowiednio łączyć składniki, • Dobierać zastawę stołową, • Używać sprzętu i urządzeń do produkcji i ekspedycji potraw i napojów zgodnie z zasadami BHP, • Dokonywać bieżącej konserwacji tych urządzeń, • Przestrzegać zasad systemu HACCP oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia będziesz mógł kontynuować naukę i poszerzać swoją wiedzę w szkole Branżowej Szkole II Stopnia uzyskując kwalifikację HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Masz zawód masz pracę Załączniki: Gastronomia .pdf[ ]2854 kB Poprzedni artykuł