kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl

KUCHARZ

Branżowa Szkoła I Stopnia
KUCHARZ
Symbol zawodu 512001
Kucharz to zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy. Ludzie zawsze jedli, jedzą i jeść będą. Ta branża w ostatnich latach przeżywa swój renesans, co widać nawet w popularnych programach telewizyjnych.
Miejscem pracy kucharza najczęściej są: restauracje, bary, kawiarnie, restauracje hotelowe, pensjonaty, szpitale, stołówki szkolne i przedszkolne, instytucje zajmujące się obrotem żywienia, instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności
Drogi kandydacie w Zespole Szkół Nr 1 w Krasnymstawie:
• Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.
• Zajęcia praktyczne, odbywają się przez 2 dni w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
• Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą
• Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.
• Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego
• Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.
• W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik, kelner czy barista.
Okres nauki: 3 lata w Branżowej Szkole I Stopnia.
Zawód Kucharz składa się z jednej kwalifikacji: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Zdobywając zawód KUCHARZ absolwent będzie umiał:
• Obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw,
• Pobierać surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych,
• Obliczać namiary surowcowe zgodnie z recepturą,
• Właściwie dobierać parametry przechowywania żywności,
• Dokonać obróbki wstępnej i zasadniczej surowców,
• Stosować właściwe techniki i metody przy produkcji potraw,
• Odpowiednio łączyć składniki,
• Dobierać zastawę stołową,
• Używać sprzętu i urządzeń do produkcji i ekspedycji potraw i napojów zgodnie z zasadami BHP,
• Dokonywać bieżącej konserwacji tych urządzeń,
• Przestrzegać zasad systemu HACCP oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia będziesz mógł kontynuować naukę i poszerzać swoją wiedzę w szkole Branżowej Szkole II Stopnia uzyskując kwalifikację HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Masz zawód masz pracę
Załączniki:
Pobierz plik (Gastronomia .pdf)Gastronomia .pdf[ ]2854 kB