Wrześniowe zmagania konkursowe 19 września Kulinarni "Zetki" wybrali się do Zamościa podbić podniebienia Jury podczas Konkursu Kulinarnego "Smaki Roztocza i Zamościa 2020" w ramach 26 Jarmarku Hetmańskiego. Organizatorem konkursu był Zamojski Dom Kultury oraz Lokalna Organizacja Turystyczna " Zamość i Roztocze". Kapituła miała niezwykle trudne zadanie, ponieważ do oceny zostały zgłoszone 53 różne wyroby gastronomiczne, wypieki i nalewki. My zgłosiliśmy 3 potrawy: w kategorii Wyroby gastronomiczne były to Kurzęce szyjki nadziewane i w kategorii Wypieki - Dziady zamojskie i Chleb pszenny pieczony na liściach chrzanu. Oczywiście wszystkie przepisy można znaleźć na naszym blogu, albo wkrótce będą opublikowane. Pogoda i atmosfera sprzyjały zmaganiom konkursowym. Tłumy ludzi odwiedzały nasze stoisko. W tym roku zdecydowano przyznać następujące nagrody: W kategorii „Wyroby gastronomiczne” 3. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia 2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy 1. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku W kategorii „Wypieki” 3. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia 2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie 1. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku Warto zwrócić uwagę, że w konkursie brały również 3 inne szkoły zamojskie, jednakże nasz wypiek został doceniony. Otrzymaliśmy dyplom i drobny sprzęt kuchenny. W Zamościu szkołe reprezentowały Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska z klasy 4tz, a opiekę sprawowały Agnieszka Pawlasi Agata Sadlak-Skrzypek.
Cukiernik z pasją W Zespole Szkół nr 1 realizowany jest projekt unijny "SZKOŁA Z PASJĄ". Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz, uczestniczy w zajęciach przygotowujących do egzaminu czeladniczego w zawodzie CUKIERNIK. Zajęcia odbywają się w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jestwypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesnecukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzęt, dlatego też osoba pracująca na tym stanowisku opróczumiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowaniawyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługimaszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własnącukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędnekompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy. Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Po zakończeniu kursu,uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika. Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.
Wiosenne warsztaty kulinarne z "Czwórką" W wiosenny choć lutowy dzień odwiedziły naszą pracownię fantastyczne dzieci, a właściwie młodzież z klasy 6d Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Krasnymstawie. Zaprosiliśmy ich na warsztaty o zdrowym odżywianiu. Chcieliśmy pokazać, że można zastąpić powszechnie znane potrawy tymi lekko odchudzonymi, ale nie mniej smacznymi. Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzili: zapiekanki na gofrach ryżowych ciasteczka owsiane surówkę owocową. Robota paliła im się w rękach, zadania im powierzone ekspresowo wykonywali. Rodzice mogą być dumni ze swoich latorośli. Po wykonanych zadaniach nadszedł upragniony czas konsumpcji. Jak szybko zrobili tak i szybko zjedli. Uśmiechnięte buzie wskazywały na zadowolone brzuszki. Niektórzy zainteresowali się kształceniem w naszej szkole i dopytywali jakie zawody są w naszej placówce. My oczywiście polecamy technikum kształcące w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Szkole Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz, gdzie młodzież uczy się przyjemnych warunkach, miłej i profesjonalnej atmosferze. Starsi koledzy i koleżanki, którzy pomagali naszym adeptom to: z klasy 1kmm Patrycja, Kinga, Kinga, Katarzyna, z klasy 1mmk Kuba, Dominika, Julia, Dawid, Patrycja, z klasy 3tz Ola, Patrycja i Weronika, oraz z klasy 3k Karolina, a warsztaty prowadziły i koordynowały nauczycielki: Agata Sadlak-Skrzypek i Agnieszka Pawlas.
Fit na słodko w pracowni gastronomicznej 5 lutego gościliśmy w pracowni gastronomicznej klasę 6a z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Krasnymstawie. Uczniowie odwiedzili naszą szkołę by bliżej poznać takie zawody jak Kucharz i Technik żywienia i usług gastronomicznych i wziąć udział w zajęciach kulinarnych. Zajęcia pod tytułem „Fit na słodko” poprowadziła pani Agnieszka Pawlas wraz z uczniami klasy 1 branżowej – Kucharz po szkole podstawowej. Uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób obniżyć wartość kaloryczną ich ulubionych deserów i słodkich przekąsek i w jaki sposób zastępować mniej zdrowe składniki tymi zdrowszymi. Wspólnie z uczniami naszej szkoły robili fit gofry, owsiane ciasteczka, oraz sałatkę owocową. Potem oczywiście była wspólna degustacja. Ponadto szóstoklasiści mogli na własne oczy zobaczyć klasopracownie, poznać ofertę kształcenia, szereg zajęć w ramach projektów unijnych i porozmawiać z nauczycielami i starszymi kolegami o życiu szkoły i warunkach w niej panujących. Szczegółowo przedstawialiśmy zalety i wady pracy w naszym zawodzie, oraz "chwaliliśmy się" praktykami, stażami zagranicznymi oraz kursami dodatkowymi tj.: barista, kuchnia molekularna, cukiernik, sushi. Młodzież była żywo zainteresowana, dopytywali o liczebność grup praktycznych, o zajęcia dodatkowe itp. Mimo że była to dopiero klasa 6, ale już myślą o swoim zawodzie w przyszłości, mamy nadzieję, że rozwialiśmy wątpliwości i zachęciliśmy do wyboru zawodu.
Warsztaty kulinarne - Zielona jedynka 26 marca w pracowni gastronomicznej gościli uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 1 w Krasnymstawie. Tego dnia odbywały się tam warsztaty kulinarne w ramach Ekologicznego Happeningu - Zielona Jedynka. Ekologiczny Happening to jedno z głównych działań grupy projektowej Talentowisko podsumowujące i kończące sześciomiesięczny udział szkoły w Spółdzielni Dobrych Serc- Talenty Mnożymy. Warsztaty kulinarne dla uczennic klas siódmych prowadziła pani Agnieszka Pawlas wraz z uczniami uczącymi się w zawodzie Kucharz: Weroniką, Karoliną, Edytą i Zbyszkiem. Na początku warsztatów uczennice zostały zapoznane z ofertą edukacyjną szkoły, a w szczególności z kierunkami gastronomicznymi. W dalszej części omówiono zasady bezpiecznej i higienicznej pracy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowali zdrowe słodkie przekąski takie jak: owsiane ciasteczka z marchewką, ciasteczka musli, kolorowe bajaderki oraz ciasteczka owsiane z suszonymi śliwkami. Jeszcze ciepłe ciasteczka wszystkim bardzo smakowały i dziewczynki obiecywały, że zrobią je w domu dla swoich najbliższych. Słodkości będzie można spróbować oraz zobaczyć inne atrakcje na terenie Publicznej szkoły Podstawowej w dniach 26-27 marca od godz. 13. Serdecznie zapraszamy w imieniu organizatorów.
Wirtuozi smaku w Zetce Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych. Skład poszczególnych drużyn: Drużyna nr 1 Mirosław Księżuk - dyrektor biura poselskiego Pani Poseł na Sejm RP Teresy Hałas Przemysław Solan - uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Drużyna nr 2 Andrzej Leńczuk – starosta krasnostawski Weronika Krupa - uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz Drużyna nr 3 Janusz Cięciera - skarbnik powiatu krasnostawskiego Karolina Kłonica - uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz Drużyna nr 4 Renata Stangryciuk – sekretarz Urzędu Miasta Krasnystaw Daniel Franczak - uczeń II klasy klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych A poczynaniom podczas konkurencji bacznie przyglądało się Jury w składzie: Dorota Sawa – Prezes zarządu Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS" Tomasz Kupian – przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Aleksander Brylski - przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Uczestnicy mieli do sporządzenia, wydawałoby się banalne dania, ale sprawa się komplikuje gdy ktoś patrzy nam na ręce i ocenia każdy ruch i każdy niuans w smaku: Danie główne – Kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki Melodyjny deser – muzyczna wariacja, czyli to co w duszy gra. Chwilę wytchnienia uczestnicy zyskali dzięki hipnotyzującemu wykonaniu piosenki z repertuaru zespołu Varius Manx "Orła cień" przez Kamilę Gleń. Po czym przystąpili do pracy. Metody i techniki były różne, część rozpoczęła od przygotowania sosu, część walczyła z kopytkami, a niektórzy komponowali deser. Uczniowie dzielnie wspierali swoich kompanów z drużyn, bo jak się okazało, niektórzy z nich po raz pierwszy wykonywali kopytka. Sos pieczarkowy również stanowił wyzwanie, a sporządzanie deseru przypominało co najmniej naradę prezesów spółki. Każdy miał jakąś wizję i trzeba było przeforsować swoje pomysły. W tak zwanym międzyczasie części konkursowej głos zabrały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska, które przedstawiły prezentacje dotyczącą odbywania praktyk w restauracjach hiszpańskich w ramach współpracy szkoły z POWERVET organizowanych z fundacją „Zielony Słoń”, więcej o tym wydarzeniu do poczytania tutaj. Dziewczynki także przygotowały tradycyjne tapas w postaci kulek tzw bombas, każdy mógł ich spróbować. Gdy już opadł kurz z mąki i ostatnie talerze z daniami zostały wydane, jury próbowało, degustowało i skrzętnie coś notowało. Po minach widać było, że raczej wszystko smakowało, a do kogo trafi pierwsze miejsce, dalej nie wiedzieliśmy. Ten skład potrafi trzymać w napięciu... Pan Tomasz Kupian podziękował wszystkim za przygotowanie pysznych dań i przedstawił klasyfikację drużyn z miejscami. I tak: Pierwsze miejsce zajęła drużyna nr 4 w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak. Drugie miejsce zajęła drużyna nr 1 czyli Mirosław Księżuk i Przemysław Solan. Trzecie miejsce ex aequo drużyna nr 2 i 3 czyli Andrzej Leńczuk i Weronika Krupa oraz Janusz Cięciera i Karolina Kłonica. Nie mniej nikt nie czuł się przegrany, bo wszyscy zdawali sobie sprawę, że to była zabawa. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy i prezenty od OSM Krasnystaw. Mamy nadzieję, że impreza wszystkim się podobała, bo według nas po minach można tak stwierdzić. Wydarzenie poprowadzili: Magdalena Demczuk i Konrad Sierpina, a uczestnikom "przeszkadzali pytaniami" Pani Dyrektor Małgorzata Jędruszczak i Pan dyrektor Wojciech Maślona. Serdecznie dziękujemy sponsorom wydarzenia, którzy ułatwili nam organizacje zmagań konkursowych: • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie • Piekarnia Włoch Niemienice Uczniowie zaangażowani w przygotowanie wydarzenia: Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron . Nauczyciele odpowiedzialni za organizację Gotowania z VIP-ami: Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek. Jeszcze raz dziękujemy za tak wspaniałą atmosferę konkursu. Do zobaczenia w piątej edycji za rok.