Film promocyjny ZS nr 1
Zapraszamy do obejrzenia filmu promocyjnego Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki
https://drive.google.com/file/d/1OXvW5U__JYZclenD5ASrSZ5owHiSQtJu/view?usp=sharing
Zespół Szkół Nr 1
im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie
ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw
tel/fax: (82) 576 37 55
e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl
Zapraszamy do obejrzenia filmu promocyjnego Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki
https://drive.google.com/file/d/1OXvW5U__JYZclenD5ASrSZ5owHiSQtJu/view?usp=sharing
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie.
Zapraszamy na facebook " Budowlanka w Zetce" https://www.facebook.com/budzetka
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie to zawód bardzo wszechstronny, który daje kwalifikacje do wykonywania licznych prac budowlanych: suchej zabudowy, malarskich, tapeciarskich, posadzkarskich. W chwili obecnej budownictwo bardzo dynamicznie się rozwija i na rynku pracy brakuje fachowców. Absolwenci kierunku Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie są bardzo atrakcyjnymi pracownikami dla pracodawców ze względu na szeroki zakres uprawnień do wykonywania prac budowlanych.
Powyższe umiejętności zdobędziesz w ramach KWALIFIKACJI: BUD. 11. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych
Po ukończeniu szkoły absolwenci w tym zawodzie są przygotowani do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1. montowania systemów suchej zabudowy;
2. wykonywania robót malarskich;
3. wykonywania robót tapeciarskich;
4. wykonywania robót posadzkarskich;
5. wykonywania robót okładzinowych.
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie to niezwykle atrakcyjny i poszukiwany zawód! Znajdziesz pracę przy robotach wykończeniowych obiektów budowlanych: przy malowaniu, tapetowaniu, kładzeniu posadzek, okładzin ściennych i przy płytach gipsowo-kartonowych! A może założysz własną firmę?
Ten zawód to Twoja inwestycja !!!
Po ukończeniu 3-letniej szkoły możesz kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia i zdobyć dyplom technika.
ZARZĄDZENIE NR4/2020/2021
Dyrektora Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie
z dnia 11.10.2020r.
w sprawie wprowadzenia zmian w procedurze bezpieczeństwa w celu zapobiegania
i przeciwdziałania COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły
obowiązującej na terenie Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki
w Krasnymstawie
od 12 października 2020r.
Na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r. poz. 910), w zw. z art. 8a ust. 5 pkt 2 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.) zarządza się, co następuje:
ZARZĄDZENIE NR3/2020/2021
Dyrektora Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie
z dnia31.08.2020r.
w wprowadzenia procedury bezpieczeństwa w celu zapobiegania
i przeciwdziałania COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły
obowiązująca na terenie Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie
obowiązują od 1 września 2020r.
Na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r. poz. 910), w zw. z art. 8a ust. 5 pkt 2 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.) zarządza się, co następuje:
Wprowadza się procedury bezpieczeństwa w celu zapobiegania i przeciwdziałania COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły obowiązująca na terenie Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie określone w załączniku nr 1 do niniejszego zarządzenia
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
Załącznik nr 1
do zarządzenia nr 3/2020/2021
Dyrektora Zespołu Szkół nr 1
.
Procedury bezpieczeństwa mające na celu zapobieganie
i przeciwdziałanie COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły
obowiązujące na terenie Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki
obowiązują od 1 września 2020r.
Ogólne zasady organizacji pracy
Organizacja i funkcjonowanie klas szkolnych
Wybór formy kształcenia
określony i wprowadzeniu w całej szkole kształcenia na odległość (edukacji zdalnej).
Nauczyciele
Rodzice
Pracownicy szkoły
Zasady korzystania z sali gimnastycznej i boiska szkolnego
Zasady korzystania z biblioteki szkolnej
Kontakt z osobami trzecimi
Postępowanie w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej u dziecka
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracownika szkoły
Postępowanie z pomieszczeniami, w przypadku podejrzenia zakażenia u ucznia lub pracownika
Jeżeli objawy wskazują na możliwość zarażenia SARS-CoV-2 (infekcja górnych dróg oddechowych, wysoka gorączka, kaszel), należy o tym fakcie poinformować najbliższą powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i postępować według jej dalszych zaleceń. Jeśli wynik testu ucznia lub pracownika będzie pozytywny, będzie wszczynane dochodzenie epidemiczne, którego celem jest ustalenie kręgu osób potencjalnie narażonych. Dyrektor szkoły powinien stosować się do zaleceń inspektora sanitarnego. Osoby z bliskiego kontaktu mogą zostać skierowane na kwarantannę (do 14 dni), a inne osoby, które nie miały bezpośredniego kontaktu lub kontakt krótkotrwały, mogą być poddane nadzorowi epidemiologicznemu i mogą nadal funkcjonować, np. uczyć się, przebywać w szkole. Osoby te jednak powinny stale monitorować stan swojego zdrowia, np. poprzez pomiar temperatury ciała.
Postanowienia końcowe
Załącznik nr 1
Deklaracja rodziców
Zgodnie z art. 68 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r. poz. 910), w zw. z art. 8a ust. 5 pkt 2 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r.
o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.), oraz Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego
przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz.U. UE.L. z 2016 r. Nr 119 poz. 1)
Ja niżej podpisana/podpisany oświadczam, że (proszę zaznaczyć kółko):
………………………………………………………………………………..…………….
(czytelny podpis matki/ojca)
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesne cukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzęt, dlatego też osoba pracująca na tym stanowisku oprócz umiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własną cukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędne kompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
Po zakończeniu kursu, uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika.
Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.
„Szkoła nowych możliwości” to projekt, który obecnie jest realizowany w naszej szkole.
Projekt realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego 2014-2020,
Oś Priorytetowa 12 – Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, Działanie 12.4 – Kształcenie zawodowe współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Celem projektu:
- Wzrost szans na zatrudnienie 100 Uczennic/Uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie poprzez poprawę efektywności kształcenia, w tym udział uczniów w stażach/praktykach zawodowych, szkoleniach oraz zajęciach specjalistycznych, jak również poprzez podniesienie kompetencji 16 nauczycieli kształcenia zawodowego oraz doposażenie pracowni szkolnych.
Okres realizacji projektu: 01.08.2018 r. – 31.08.2019 r.
Projekt skierowany jest do 100 Uczennic/Uczniów Technikum i Szkoły Branżowej/Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz 16 nauczycieli kształcenia zawodowego, zatrudnionych w ZSP Nr 1.
W ramach projektu nasi uczniowie uczestniczą w zajęciach/stażach:
1.Realizację staży i praktyk zawodowych dla 40 osób (w 2019 roku):
- staże dla 35 Uczniów/Uczennic Technikum
praktyki zawodowe dla 5 Uczniów/Uczennic SB/ZSZ
Zapewniamy:
- możliwość zdobycia praktycznego doświadczenia u pracodawcy
- stypendium w wysokości 1 800 zł za 150 godzin stażu/praktyk
- wyżywienie (obiad) podczas trwania staży/praktyk
zwrot kosztów dojazdu
- materiały szkoleniowe (teczka, notes, długopis)
2.Zajęcia uzupełniające wiedzę Uczniów/Uczennic z przedmiotów zawodowych:
- Akcja-Kreacja (60 godz.)
- Tajniki prowadzenia firmy (60 godz.)
- Rozliczenia z ZUS – kurs dla przyszłych przedsiębiorców (48 godz.)
- Nowoczesny kucharz (48 godz.), w tym moduły: Dieta-cud, -
- AGRO-wypoczynek, Sushi oraz Zasady carvingu i dekoracji potraw
- Język angielski/niemiecki biznesowy (60 godz.)
- Renowacja samochodu zabytkowego (160 godz.)
- Nowy STAR 25 (160 godz.)
- Gastro POS (32 godz.)
- Skóra i włosy oczami chemika i biologa (42 godz.)
3.Zajęcia specjalistyczne dające dodatkowe uprawnienia:
- Obsługa kasy fiskalnej (24 godz.)
- Cukiernik (168 godz.)
- Barista I i II stopnia (48 godz.)
- Kuchnia molekularna (8 godz.)
- Spawanie metodą MAG (135) i TIG (141) – 192 godz.
- Stylizacja paznokci metodą żelową I stopnia i metodą hybrydową (32 godz.)
- Szkolenia diagnostyczne w zakresie mechaniki pojazdów (6 modułów po 8 godz.)
- Kurs obsługi wózka widłowego dla 12 uczniów
- Kurs na prawo jazdy kat. B dla 18 uczniów
Zapewniamy:
- ciekawe, praktyczne zajęcia pozalekcyjne
- możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień
- wyżywienie podczas szkoleń
- zwrot kosztów dojazdu na zajęcia
- materiały szkoleniowe (teczka, notes, długopis)
Oferta dla nauczycieli z ZSP Nr 1
Zajęcia specjalistyczne dla 16 nauczycieli kształcenia zawodowego:
- kurs obsługi oprogramowania Gastro POS dla 5 nauczycieli
egzamin mistrzowski w zawodzie cukiernik dla 3 nauczycieli
szkolenie „Rachunkowość budżetowa” dla 1 nauczyciela
szkolenie z wykorzystania e-zasobów i e-podręczników w kształceniu zawodowym dla 16 nauczycieli
Główne rezultaty projektu
• 100 Uczennic/Uczniów podniesie/nabędzie kwalifikacje/kompetencje
• 40 Uczennic/Uczniów odbędzie staż/praktykę zawodową
• 16 nauczycieli uzyska kwalifikacje/kompetencje
• pracownie kształcenia zawodowego w ZSP Nr 1 zostaną doposażone w specjalistyczny sprzęt i materiały dydaktyczne niezbędne do realizacji zajęć
Osoby zainteresowane udziałem w projekcie powinny złożyć wypełniony Formularz Rekrutacyjny wraz z wymaganymi załącznikami
Szczegółowe informacje o projekcie można uzyskać u p. Moniki Łepik i w biurze projektu.
Szkoła została doposażona w nowoczesne pomoce dydaktyczne i sprzęt do wszystkich pracowni zawodowych.