Wirtuozi smaku w Zetce Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych. Skład poszczególnych drużyn: Drużyna nr 1 Mirosław Księżuk - dyrektor biura poselskiego Pani Poseł na Sejm RP Teresy Hałas Przemysław Solan - uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Drużyna nr 2 Andrzej Leńczuk – starosta krasnostawski Weronika Krupa - uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz Drużyna nr 3 Janusz Cięciera - skarbnik powiatu krasnostawskiego Karolina Kłonica - uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz Drużyna nr 4 Renata Stangryciuk – sekretarz Urzędu Miasta Krasnystaw Daniel Franczak - uczeń II klasy klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych A poczynaniom podczas konkurencji bacznie przyglądało się Jury w składzie: Dorota Sawa – Prezes zarządu Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS" Tomasz Kupian – przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Aleksander Brylski - przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Uczestnicy mieli do sporządzenia, wydawałoby się banalne dania, ale sprawa się komplikuje gdy ktoś patrzy nam na ręce i ocenia każdy ruch i każdy niuans w smaku: Danie główne – Kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki Melodyjny deser – muzyczna wariacja, czyli to co w duszy gra. Chwilę wytchnienia uczestnicy zyskali dzięki hipnotyzującemu wykonaniu piosenki z repertuaru zespołu Varius Manx "Orła cień" przez Kamilę Gleń. Po czym przystąpili do pracy. Metody i techniki były różne, część rozpoczęła od przygotowania sosu, część walczyła z kopytkami, a niektórzy komponowali deser. Uczniowie dzielnie wspierali swoich kompanów z drużyn, bo jak się okazało, niektórzy z nich po raz pierwszy wykonywali kopytka. Sos pieczarkowy również stanowił wyzwanie, a sporządzanie deseru przypominało co najmniej naradę prezesów spółki. Każdy miał jakąś wizję i trzeba było przeforsować swoje pomysły. W tak zwanym międzyczasie części konkursowej głos zabrały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska, które przedstawiły prezentacje dotyczącą odbywania praktyk w restauracjach hiszpańskich w ramach współpracy szkoły z POWERVET organizowanych z fundacją „Zielony Słoń”, więcej o tym wydarzeniu do poczytania tutaj. Dziewczynki także przygotowały tradycyjne tapas w postaci kulek tzw bombas, każdy mógł ich spróbować. Gdy już opadł kurz z mąki i ostatnie talerze z daniami zostały wydane, jury próbowało, degustowało i skrzętnie coś notowało. Po minach widać było, że raczej wszystko smakowało, a do kogo trafi pierwsze miejsce, dalej nie wiedzieliśmy. Ten skład potrafi trzymać w napięciu... Pan Tomasz Kupian podziękował wszystkim za przygotowanie pysznych dań i przedstawił klasyfikację drużyn z miejscami. I tak: Pierwsze miejsce zajęła drużyna nr 4 w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak. Drugie miejsce zajęła drużyna nr 1 czyli Mirosław Księżuk i Przemysław Solan. Trzecie miejsce ex aequo drużyna nr 2 i 3 czyli Andrzej Leńczuk i Weronika Krupa oraz Janusz Cięciera i Karolina Kłonica. Nie mniej nikt nie czuł się przegrany, bo wszyscy zdawali sobie sprawę, że to była zabawa. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy i prezenty od OSM Krasnystaw. Mamy nadzieję, że impreza wszystkim się podobała, bo według nas po minach można tak stwierdzić. Wydarzenie poprowadzili: Magdalena Demczuk i Konrad Sierpina, a uczestnikom "przeszkadzali pytaniami" Pani Dyrektor Małgorzata Jędruszczak i Pan dyrektor Wojciech Maślona. Serdecznie dziękujemy sponsorom wydarzenia, którzy ułatwili nam organizacje zmagań konkursowych: • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie • Piekarnia Włoch Niemienice Uczniowie zaangażowani w przygotowanie wydarzenia: Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron . Nauczyciele odpowiedzialni za organizację Gotowania z VIP-ami: Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek. Jeszcze raz dziękujemy za tak wspaniałą atmosferę konkursu. Do zobaczenia w piątej edycji za rok.
Wirtuozi smaku w Zetce Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych. Skład poszczególnych drużyn: Drużyna nr 1 Mirosław Księżuk - dyrektor biura poselskiego Pani Poseł na Sejm RP Teresy Hałas Przemysław Solan - uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Drużyna nr 2 Andrzej Leńczuk – starosta krasnostawski Weronika Krupa - uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz Drużyna nr 3 Janusz Cięciera - skarbnik powiatu krasnostawskiego Karolina Kłonica - uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz Drużyna nr 4 Renata Stangryciuk – sekretarz Urzędu Miasta Krasnystaw Daniel Franczak - uczeń II klasy klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. A poczynaniom podczas konkurencji bacznie przyglądało się Jury w składzie: Dorota Sawa – Prezes zarządu Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS" Tomasz Kupian – przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Aleksander Brylski - przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Uczestnicy mieli do sporządzenia, wydawałoby się banalne dania, ale sprawa się komplikuje gdy ktoś patrzy nam na ręce i ocenia każdy ruch i każdy niuans w smaku: Danie główne – Kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki Melodyjny deser – muzyczna wariacja, czyli to co w duszy gra. Chwilę wytchnienia uczestnicy zyskali dzięki hipnotyzującemu wykonaniu piosenki z repertuaru zespołu Varius Manx "Orła cień" przez Kamilę Gleń. Po czym przystąpili do pracy. Metody i techniki były różne, część rozpoczęła od przygotowania sosu, część walczyła z kopytkami, a niektórzy komponowali deser. Uczniowie dzielnie wspierali swoich kompanów z drużyn, bo jak się okazało, niektórzy z nich po raz pierwszy wykonywali kopytka. Sos pieczarkowy również stanowił wyzwanie, a sporządzanie deseru przypominało co najmniej naradę prezesów spółki. Każdy miał jakąś wizję i trzeba było przeforsować swoje pomysły. W tak zwanym międzyczasie części konkursowej głos zabrały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska, które przedstawiły prezentacje dotyczącą odbywania praktyk w restauracjach hiszpańskich w ramach współpracy szkoły z POWERVET organizowanych z fundacją „Zielony Słoń”, więcej o tym wydarzeniu do poczytania tutaj. Dziewczynki także przygotowały tradycyjne tapas w postaci kulek tzw bombas, każdy mógł ich spróbować. Gdy już opadł kurz z mąki i ostatnie talerze z daniami zostały wydane, jury próbowało, degustowało i skrzętnie coś notowało. Po minach widać było, że raczej wszystko smakowało, a do kogo trafi pierwsze miejsce, dalej nie wiedzieliśmy. Ten skład potrafi trzymać w napięciu... Pan Tomasz Kupian podziękował wszystkim za przygotowanie pysznych dań i przedstawił klasyfikację drużyn z miejscami. I tak: Pierwsze miejsce zajęła drużyna nr 4 w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak. Drugie miejsce zajęła drużyna nr 1 czyli Mirosław Księżuk i Przemysław Solan. Trzecie miejsce ex aequo drużyna nr 2 i 3 czyli Andrzej Leńczuk i Weronika Krupa oraz Janusz Cięciera i Karolina Kłonica. Nie mniej nikt nie czuł się przegrany, bo wszyscy zdawali sobie sprawę, że to była zabawa. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy i prezenty od OSM Krasnystaw. Mamy nadzieję, że impreza wszystkim się podobała, bo według nas po minach można tak stwierdzić. Wydarzenie poprowadzili: Magdalena Demczuk i Konrad Sierpina, a uczestnikom "przeszkadzali pytaniami" Pani Dyrektor Małgorzata Jędruszczak i Pan dyrektor Wojciech Maślona. Serdecznie dziękujemy sponsorom wydarzenia, którzy ułatwili nam organizacje zmagań konkursowych: • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie • Piekarnia Włoch Niemienice Uczniowie zaangażowani w przygotowanie wydarzenia: Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron . Nauczyciele odpowiedzialni za organizację Gotowania z VIP-ami: Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek. Jeszcze raz dziękujemy za tak wspaniałą atmosferę konkursu. Do zobaczenia w piątej edycji za rok.
ZETKA na praktykach gastronomicznych i fryzjerskich w Hiszpanii W dniach od 3 do 23 lutego 2019r młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie uczestniczyła w „Praktykach gastronomicznych w Hiszpanii „ POWERVET -2018-1-PL01-KA102-048055 organizowanych we współpracy z fundacją „Zielony Słoń”. Praktyki u hiszpańskich pracodawców odbyło 16 uczniów w tym z Technikum :4 uczennice z klasy drugiej w zawodzie technik usług fryzjerskich, 11 uczniów z klasy drugiej, trzeciej i czwartej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz jedna uczennica ze Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz. Języka hiszpańskiego uczyli się w szkole już od jesieni ubiegłego roku, ponieważ praca w obcym kraju wymaga takiej znajomości, ponadto odbywały się spotkania organizacyjne oraz konsultacje z organizacja partnerską w Hiszpanii w celu ustalenia miejsca stażu względem indywidualnych profili uczestników. W ramach projektu sfinansowano zakwaterowanie, wyżywienie oraz koszty podróży . Na miejscu dalej kontynuowaliśmy naukę języka hiszpańskiego, aby zdać egzamin i uzyskać certyfikat. Ten trzytygodniowy pobyt to był czas pełen wrażeń oraz sumiennej pracy. Miejsce, które stało się domem dla praktykantów to rezydencja w przepięknym mieście Ubeda, położonej w Andaluzji, najludniejszej wspólnocie autonomicznej w południowej Hiszpanii. Andaluzja wita „imponującym bykiem”, ponieważ jest to symbol tej części Hiszpanii. Korrida odbywa się w każdym większym mieście, a torreadorzy to w Hiszpanii celebryci. Dookoła są tysiące hektarów gai oliwnych i wszędzie produkowana jest oliwa. Codziennie słońce, uśmiechnięci i otwarci ludzie to atuty Andaluzji. Poza pracą i nauką praktykanci mieli czas na zwiedzanie. Na początek poznawali miasto w którym mieszkali, następnie w wolny weekend został zorganizowany wyjazd do Malagi, a później Granady. Poznawali kulturę i zwyczaje tutejszych mieszkańców. Miejscowość w której praktykanci mieli okazję się zatrzymać to wspomniana wcześniej Ubeda- Miasto Światowego Dziedzictwa, znana z zabytków wpisanych na listę UNESCO, szlak ceramiczny i muzeum garncarstwa Paco Tito, muzeum produkcji oliwy i możliwość degustacji rożnego rodzaju oliwy produkowanej w tej części Hiszpanii. Miejscowa kuchnia i jej przysmaki to ochios tradycyjny produkt piekrniczy i churros z czekoladą to typowa słodycz zazwyczaj jadana na śniadanie. Malaga, miasto położone nad Morzem Środziemnym na wybrzeżu Costa del Sol zachwyca położeniem i roślinnością. Zabytki to twierdza Alcazabra , teatr Rzymski oraz muzeum Pablo Picasso, który urodził się w Maladze. Granada to miasto u podnóży gór Sierra Nevada. Zachwyca ona krajobrazami i wspaniałymi zabytkami z pałacem Alhambra na czele, który zwiedzaliśmy przez kilka godzin, co jest niewystarczającą ilością czasu na zwiedzenie całości. Na ulicy mieliśmy okazję posłuchać Flamenco miejscowej tradycyjnej muzyki, zobaczyć dawne targowisko arabskie Alcaiceria, przepiękna katedrę Catedral de Granada oraz wiele innych zabytków. Wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk oraz znajomości języka hiszpańskiego na poziomie podstawowym . Były kwiaty, słodycze tort i łzy na pożegnanie dla Pań opiekunek ze strony hiszpańskiej Moniki i Leny oraz Huani i Pepi naszych wspaniałych zawsze uśmiechniętych kucharek. Więcej informacji znajdziecie na facebook u ZSP nr1.Euromind.ZielonySłoń oraz instagramie _zetka_euromind Było to nowe doświadczenie dla młodych ludzi, poznanie innego kraju, zasad funkcjonowania, systemu pracy, kuchni, tradycji, zwyczajów i kultury. Mamy nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mogli odbywać staże i praktyki poza granicami kraju. Opiekunami praktyk były Monika Łepik i Małgorzata Jędruszczak.
Kibicujemy Asseco Resovii Szkolne Koło Sportowe zorganizowało wyjazd na mecz piłki siatkowej mężczyzn do Rzeszowa. Asseco Resovia podejmowała u siebie drużynę Jastrzębskiego Węgla. W obydwu drużynach mogliśmy obejrzeć czołowych siatkarzy-obecnych Mistrzów Świata w akcji. Po meczu był czas na zdobycie autografów i wspólne zdjęcia z reprezentantami Polski. Mecz zakończył się wynikiem 3-0 dla Resovii. Opiekunami byli: Małgorzata Gadomska Matycz, Marcin Łukaszczyk
Kibicujemy Asseco Resovii Szkolne Koło Sportowe zorganizowało wyjazd na mecz piłki siatkowej mężczyzn do Rzeszowa. Asseco Resovia podejmowała u siebie drużynę Jastrzębskiego Węgla W obydwu drużynach mogliśmy obejrzeć czołowych siatkarzy-obecnych Mistrzów Świata w akcji. Po meczu był czas na zdobycie autografów i wspólne zdjęcia z reprezentantami Polski. Mecz zakończył się wynikiem 3-0 dla Resovii. Opiekunami byli: Małgorzata Gadomska Matycz, Marcin Łukaszczyk