Wirtuozi smaku w Zetce Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych. Skład poszczególnych drużyn: Drużyna nr 1 Mirosław Księżuk - dyrektor biura poselskiego Pani Poseł na Sejm RP Teresy Hałas Przemysław Solan - uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Drużyna nr 2 Andrzej Leńczuk – starosta krasnostawski Weronika Krupa - uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz Drużyna nr 3 Janusz Cięciera - skarbnik powiatu krasnostawskiego Karolina Kłonica - uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz Drużyna nr 4 Renata Stangryciuk – sekretarz Urzędu Miasta Krasnystaw Daniel Franczak - uczeń II klasy klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. A poczynaniom podczas konkurencji bacznie przyglądało się Jury w składzie: Dorota Sawa – Prezes zarządu Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS" Tomasz Kupian – przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Aleksander Brylski - przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Uczestnicy mieli do sporządzenia, wydawałoby się banalne dania, ale sprawa się komplikuje gdy ktoś patrzy nam na ręce i ocenia każdy ruch i każdy niuans w smaku: Danie główne – Kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki Melodyjny deser – muzyczna wariacja, czyli to co w duszy gra. Chwilę wytchnienia uczestnicy zyskali dzięki hipnotyzującemu wykonaniu piosenki z repertuaru zespołu Varius Manx "Orła cień" przez Kamilę Gleń. Po czym przystąpili do pracy. Metody i techniki były różne, część rozpoczęła od przygotowania sosu, część walczyła z kopytkami, a niektórzy komponowali deser. Uczniowie dzielnie wspierali swoich kompanów z drużyn, bo jak się okazało, niektórzy z nich po raz pierwszy wykonywali kopytka. Sos pieczarkowy również stanowił wyzwanie, a sporządzanie deseru przypominało co najmniej naradę prezesów spółki. Każdy miał jakąś wizję i trzeba było przeforsować swoje pomysły. W tak zwanym międzyczasie części konkursowej głos zabrały uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska, które przedstawiły prezentacje dotyczącą odbywania praktyk w restauracjach hiszpańskich w ramach współpracy szkoły z POWERVET organizowanych z fundacją „Zielony Słoń”, więcej o tym wydarzeniu do poczytania tutaj. Dziewczynki także przygotowały tradycyjne tapas w postaci kulek tzw bombas, każdy mógł ich spróbować. Gdy już opadł kurz z mąki i ostatnie talerze z daniami zostały wydane, jury próbowało, degustowało i skrzętnie coś notowało. Po minach widać było, że raczej wszystko smakowało, a do kogo trafi pierwsze miejsce, dalej nie wiedzieliśmy. Ten skład potrafi trzymać w napięciu... Pan Tomasz Kupian podziękował wszystkim za przygotowanie pysznych dań i przedstawił klasyfikację drużyn z miejscami. I tak: Pierwsze miejsce zajęła drużyna nr 4 w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak. Drugie miejsce zajęła drużyna nr 1 czyli Mirosław Księżuk i Przemysław Solan. Trzecie miejsce ex aequo drużyna nr 2 i 3 czyli Andrzej Leńczuk i Weronika Krupa oraz Janusz Cięciera i Karolina Kłonica. Nie mniej nikt nie czuł się przegrany, bo wszyscy zdawali sobie sprawę, że to była zabawa. Wszyscy uczestnicy dostali pamiątkowe dyplomy i prezenty od OSM Krasnystaw. Mamy nadzieję, że impreza wszystkim się podobała, bo według nas po minach można tak stwierdzić. Wydarzenie poprowadzili: Magdalena Demczuk i Konrad Sierpina, a uczestnikom "przeszkadzali pytaniami" Pani Dyrektor Małgorzata Jędruszczak i Pan dyrektor Wojciech Maślona. Serdecznie dziękujemy sponsorom wydarzenia, którzy ułatwili nam organizacje zmagań konkursowych: • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie • Piekarnia Włoch Niemienice Uczniowie zaangażowani w przygotowanie wydarzenia: Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron . Nauczyciele odpowiedzialni za organizację Gotowania z VIP-ami: Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek. Jeszcze raz dziękujemy za tak wspaniałą atmosferę konkursu. Do zobaczenia w piątej edycji za rok. Poprzedni artykuł Następny artykuł