Procedury bezpieczeństwa mające na celu zapobieganie i przeciwdziałanie COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły obowiązujące na terenie Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki od 12 października 2020r. ZARZĄDZENIE NR4/2020/2021 Dyrektora Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie z dnia 11.10.2020r. w sprawie wprowadzenia zmian w procedurze bezpieczeństwa w celu zapobiegania i przeciwdziałania COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły obowiązującej na terenie Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie od 12 października 2020r. Na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r. poz. 910), w zw. z art. 8a ust. 5 pkt 2 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.) zarządza się, co następuje: Załączniki: 11.10.2020 r. procedury COVID-19.doc[ ]132 kB
Rajd rowerowy i pieszy - stawiamy na aktywność fizyczną !!! We wrześniu Szkolne Koło Sportowe zorganizowało dla naszej młodzieży 2 rajdy: pieszy (16.09) i rowerowy (25.09). Były to wydarzenia cykliczne, które co roku nauczyciele Wychowania fizycznego (Małgorzata Gadomska Matycz, Marcin Łukaszczyk, Grzegorz Świech) organizują dla uczniów. Piękna pogoda oraz urokliwe jesienne widoki naszej Małej Ojczyzny rekompensowały wysiłek, który został włożony w pokonanie tras. Inicjatywa, zaangażowanie oraz pasja nauczycieli przelana na młodzież daje ogromną satysfakcję i sens naszej pracy.
Twoja krew, Twoje życie - Słodko jest się dzielić Dar krwi - darem serca Krew jest jednym z największych darów, jakie możemy podarować drugiemu człowiekowi. 1 października 2020 roku Samorząd Uczniowski zorganizował wyjście do Punktu Poboru Krwi w Krasnymstawie. Głównym celem akcji było pozyskanie krwi dla jak największej liczby potrzebujących, głównie poszkodowanych w wypadkach drogowych oraz nieszczęśliwych wypadkach losowych. Pomagamy wszystkim potrzebującym, mając na uwadze, że kiedyś sami możemy potrzebować takiego daru serca. Rodzaj niebezpieczeństwa, z jakim stykamy się na co dzień zobowiązuje do szeroko pojętego humanitaryzmu na rzecz drugiego człowieka oraz do propagowania idei niesienia pomocy nie tylko w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia, ale również w szeroko rozumianych akcjach. Wszystkim, którzy darem swego serca zechcieli się podzielić, składamy serdeczne podziękowanie. Zachęcamy jednocześnie wszystkich pełnoletnich uczniów do udziału w kolejnej akcji oddawania krwi - już w następnym miesiącu (listopad). Wszystkim dawcom dziękujemy i kolejny raz gratulujemy szkolnym bohaterom – RATUJECIE LUDZKIE ŻYCIE!!!
Wrześniowe zmagania konkursowe 19 września Kulinarni "Zetki" wybrali się do Zamościa podbić podniebienia Jury podczas Konkursu Kulinarnego "Smaki Roztocza i Zamościa 2020" w ramach 26 Jarmarku Hetmańskiego. Organizatorem konkursu był Zamojski Dom Kultury oraz Lokalna Organizacja Turystyczna " Zamość i Roztocze". Kapituła miała niezwykle trudne zadanie, ponieważ do oceny zostały zgłoszone 53 różne wyroby gastronomiczne, wypieki i nalewki. My zgłosiliśmy 3 potrawy: w kategorii Wyroby gastronomiczne były to Kurzęce szyjki nadziewane i w kategorii Wypieki - Dziady zamojskie i Chleb pszenny pieczony na liściach chrzanu. Oczywiście wszystkie przepisy można znaleźć na naszym blogu, albo wkrótce będą opublikowane. Pogoda i atmosfera sprzyjały zmaganiom konkursowym. Tłumy ludzi odwiedzały nasze stoisko. W tym roku zdecydowano przyznać następujące nagrody: W kategorii „Wyroby gastronomiczne” 3. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia 2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy 1. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku W kategorii „Wypieki” 3. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia 2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie 1. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku Warto zwrócić uwagę, że w konkursie brały również 3 inne szkoły zamojskie, jednakże nasz wypiek został doceniony. Otrzymaliśmy dyplom i drobny sprzęt kuchenny. W Zamościu szkołe reprezentowały Aleksandra Gustaw i Patrycja Opalińska z klasy 4tz, a opiekę sprawowały Agnieszka Pawlasi Agata Sadlak-Skrzypek.
81 rocznica sowieckiej agresji na Polskę 17 września PAMIĘTAMY 17 września 2020 roku grupa uczniów wraz z opiekunem uczestniczyła w obchodach 81 rocznicy sowieckiej napaści na Polskę. W kościele pw. Św. Franciszka Ksawerego w Krasnymstawie odbyła się Msza Święta w intencji poległych za ojczyznę, złożono wieńce przy tablicy pamiątkowej na placu kościelnym i w Ogrodzie Św. Jana Pawła II. 17 września 1939 roku Armia Czerwona, bez wypowiedzenia wojny, w następstwie podpisanego wcześniej paktu Ribbentrop-Mołotow, przekroczyła wschodnią granicę Polski na całej długości. Nasz kraj – zaatakowany 1 września przez Niemców, a kilkanaście dni później przez ZSRR – miał ponownie zniknąć z map Europy. Rozprawieniu się z polskimi elitami miały pomóc masowe deportacje na Sybir.Na wniosek Zarządu Głównego Związku Sybiraków, Sejm RP ustanowił 17 września Dniem Sybiraka. Lekcja historii - należy kultywować pamięć o historycznych wydarzeniach wśród kolejnych pokoleń.
„Zawodowcy z Kościuszki” Zespół Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie zaprasza uczniów i nauczycieli kształcenia zawodowego do udziału w projekcie „Zawodowcy z Kościuszki” Projekt realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 – Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, Działanie 12.4 – Kształcenie zawodowe współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Cel projektu wzrost szans na zatrudnienie 200 Uczennic/Uczniów Zespołu Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie poprzez poprawę efektywności kształcenia, w tym udział uczniów w stażach, szkoleniach oraz zajęciach specjalistycznych, jak również poprzez podniesienie kompetencji 16 nauczycieli kształcenia zawodowego oraz doposażenie pracowni szkolnych Okres realizacji projektu: 01.08.2020 r. – 31.08.2022 r. Uczestnicy projektu Projekt skierowany jest do 200 Uczennic/Uczniów Technikum i Szkoły Branżowej I stopnia oraz 16 nauczycieli kształcenia zawodowego, zatrudnionych w Zespole Szkół Nr 1 Oferta dla uczniów ZS Nr 1 W ramach projektu oferujemy: Realizację staży uczniowskich dla 80 osób (I edycja dla 40 osób w 2021 roku oraz II edycja dla 40 osób w 2022 roku): Zapewniamy: możliwość zdobycia praktycznego doświadczenia u pracodawcy stypendium w wysokości 2600 zł za 150 godzin stażu wyżywienie (obiad) podczas trwania staży zwrot kosztów dojazdu odzież roboczą materiały szkoleniowe (teczka, notes, długopis) Zajęcia uzupełniające wiedzę Uczniów/Uczennic z przedmiotów zawodowych: Bankowość (2 edycje po 40 godz.) Rachunkowość budżetowa z elementami obsługi Płatnika (2 edycje po 60 godz.) Świat wokół kuchni (2 edycje po 76 godz.), w tym moduły: Travel foods (Kuchnia włoska, amerykańska, meksykańska, francuska)/40godz., Perfectservice (etykieta przy stole)/12godz., Business AGRO (agroturystyka)/12h, Kucharz w laboratorium (analiza substancji odżywczych/witamin – Wiem co jem)/12h Podstawy piekarnictwa (2 edycje po 32 godz.) AZJA EXPRESS w kuchni (2 edycje po 48 godz.), w tym każdy po 3 moduły po 16 godz.: JAPONIA/MasterSushi, CHINY/Kiper herbaty, TAJLANDIA/Lody tajskie Lider w gastronomii (2 edycje po 32 godz.), w tym moduły: Public Relations i marketing, Event Manager, Organizator wesel Szkolny Fiacik (136 godz., 1 edycja w roku szkolnym 2020/2021) Lakieromania (136 godz., 1 edycja w roku szkolnym 2021/2022) Renowacja pojazdu zabytkowego (120 godz., 1 edycja w roku szkolnym 2020/2021) Budowanie repliki samochodu rajdowego (120 godz., 1 edycja w roku szkolnym 2021/2022) Zajęcia specjalistyczne dające dodatkowe uprawnienia lub z egzaminem czeladniczym: Kelner z egzaminem czeladniczym – 160 godz. (1 edycja r. szk. 2021/2022) Wizażystka z egzaminem czeladniczym – 160 godz. (1 edycja r. szk. 2020/2021) Cukiernik z egzaminem czeladniczym – 2 edycje po 168 godzin Spawanie metodą MAG (135) i TIG (141) – 3 edycje po 192 godz. Brukarz z egzaminem czeladniczym – 2 godz. po 160 godz. Kurs obsługi wózka widłowego (teoria 56 godzin/grupę + praktyka po 3 godz./osobę) – 2 edycje Kurs na prawo jazdy kat. B (teoria 30 godzin/grupę + praktyka po 30 godzin/osobę) – 2 edycje Uprawnienia elektryczne do 1 kV – 2 edycje po 40 godz. Zajęcia specjalistyczne dla U/U uzupełniające kwalifikacje: Kurs obsługi kasy fiskalnej (2 edycje po 24 godziny) Barista I i II stopnia (2 edycje po 48 godzin) Szkolenia fryzjerskie (Koloryzacja I st., Koloryzacja II st., Strzyżenia damskie, Strzyżenia męskie, Barber, Podstawy trychologii itp.), 6 modułów, każdy po 16 godz. (realizacja 01-07.2021) Stylizacja paznokci – 2 edycje po 32 godz. Zapewniamy: ciekawe, praktyczne zajęcia pozalekcyjne możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień wyżywienie podczas szkoleń zwrot kosztów dojazdu na zajęcia materiały szkoleniowe (teczka, notes, długopis) Oferta dla nauczycieli z ZS Nr 1 Zajęcia specjalistyczne dla 16 nauczycieli kształcenia zawodowego: szkolenie „Nowoczesne torty” (16 godz.) dla 3 nauczycieli szkolenie „Monoporcje” (16 godz.) dla 3 nauczycieli szkolenie „Kiper herbaty” (16 godz.) dla 1 nauczyciela szkolenie „Lody tajskie” (16 godz.) dla 1 nauczyciela szkolenie „Projektowanie fryzur” (16 godz.) dla 1 nauczyciela szkolenie „SEP do 1 kV z egzaminem” (24 godz.) dla 3 nauczycieli szkolenie „Nowoczesne techniki i e-zasoby wspomagające edukację” (8 godz.) dla 16 nauczycieli szkolenie „Prezi – forma przekazu informacji w kształceniu zawodowym” (8 godz.) dla 16 nauczycieli szkolenie „Szkolenie z zakresu pojazdów hybrydowych” (16 godz.) dla 3 nauczycieli Główne rezultaty projektu • 200 Uczennic/Uczniów podniesie/nabędzie kwalifikacje/kompetencje • 80 Uczennic/Uczniów odbędzie staż uczniowski w wymiarze 150 godz. • 16 nauczycieli uzyska kwalifikacje/kompetencje • pracownie kształcenia zawodowego w ZS Nr 1 zostaną doposażone w specjalistyczny sprzęt i materiały dydaktyczne niezbędne do realizacji zajęć Wymagane dokumenty Osoby zainteresowane udziałem w projekcie powinny złożyć wypełniony Formularz Rekrutacyjny wraz z wymaganymi załącznikami Szczegółowe informacje o projekcie można uzyskać u p. Moniki Łepik Załączniki: ZzK Formularz rekrutacyjny NAUCZYCIEL.docx[ ]708 kB ZzK Formularz rekrutacyjny UCZEŃ.docx[ ]714 kB