Życzenia Wielkanocne Zdrowych, spokojnych świąt Wielkanocnych, pełnych nadziei oraz miłości. Pogodnego nastroju, oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań, wśród rodziny i najbliższych przyjaciół życzy dyrekcja, grono pedagogiczne i uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.
Spacer po zawodach w ZSP nr 1 Drodzy gimnazjaliści, zapraszamy 26 kwietnia 2017 roku o godz. 11.00 na Dni Otwarte naszej szkoły. Nasza szkoła posiada bogatą ofertę edukacyjną. Chcielibyśmy przybliżyć Wam nasze kierunki kształcenia, dlatego zamierzamy zorganizować dla Was spacer po zawodach. W najbliższym czasie będziemy publikować informacje o każdym kierunku kształcenia naszej oferty edukacyjnej. Zapraszamy - Zetka kształci zawodowo - Postaw na zawód!!! (informacje będą zamieszczane na stronie internetowej i facebooku szkoły). Szkoła branżowa I stopnia:Murarz i tynkarzMechanik pojazdów samochodowychFryzjerKucharzKlasa wielozawodowa – kształcąca w zawodach niszowych np.; sprzedawca, piekarz, cukiernik. Uczeń jest pracownikiem młodocianym, otrzymuje wynagrodzenie a czas nauki wlicza się do stażu pracy Technikum:Technik żywienia i usług gastronomicznych – specjalista z zakresu żywienia i dietetykiUczniowie uczą się: - sporządzania potraw i napojów,- organizacji żywienia i usług gastronomicznych,Po ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:-odjąć zatrudnienie w barach, hotelach, restauracjach-otworzyć własny lokal gastronomicznyPraktyki zawodowe dla najlepszych odbywają się w zagranicznych lokalach gastronomicznych Technik pojazdów samochodowych – diagnosta i serwisant pojazdów samochodowych Uczniowie uczą się: - diagnozowania i naprawy podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych - diagnozowania oraz naprawy elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych - organizacji i prowadzenia procesu obsługi pojazdów samochodowychNauka na specjalistycznym sprzęcie diagnostycznym i oprogramowaniu. Praktyki w serwisach samochodowych m.in. SCANIA PolskaPRAWO JAZDY BEZ ŻADNYCH OPŁATPo ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:- pracować w serwisach samochodowych, salonach sprzedaży, stacjach obsługi samochodów- otworzyć własny warsztat serwisowo-samochodowy Technik ekonomista – menadżer w firmie, księgowy i doradca finansowy Uczniowie uczą się:- planowania i prowadzenia działalności gospodarczej w organizacji- obliczania podatków i dokonywania rozliczeń- prowadzenia spraw kadrowo-płacowych- sporządzania analiz i sprawozdań- prowadzenia rachunkowości i marketingu- zasad funkcjonowania rynku walutowego, akcji, rynków finansowychPo ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:- pracować w banku, w urzędach, w biurach podatkowych, analitycznych, domach maklerskich- otworzyć własną kancelarię podatkową, świadczyć usługi księgowe i analityczne Technik mechanik – klasa tworzona we współpracy z lokalnymi pracodawcami branży metalowej, praktyczna nauka zawodu odbywa się i pracodawców w realnych warunkach produkcyjnych, a najlepsi uczniowie mają zagwarantowane zatrudnienie po ukończeniu szkoły.Uczniowie uczą się:- użytkowania obrabiarek skrawających w tym sterowanych numerycznie CNC- organizacji i nadzorowania procesów produkcji maszyn i urządzeń Technik usług fryzjerskich – specjalista od stylizacji i wizażu Uczniowie w klasie wizażu i stylizacji fryzur uczą się:- wykonywania zabiegów fryzjerskich,- projektowania i stylizacji fryzur,Po ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:- podjąć zatrudnienie jako charakteryzator, stylista fryzur, wizażysta- otworzyć własne studio fryzur i wizażu Technik budownictwa – organizator robót, kosztorysant, projektant wnętrzUczniowie w klasie nowoczesnych technologii budownictwa uczą się:- wykonywania prac wykończeniowych w budownictwie,- organizacji i kontroli robót budowlanych, - sporządzania kosztorysów i sporządzania dokumentacji przetargowej w nowoczesnych programach specjalistycznychPo ukończeniu nauki i potwierdzeniu kwalifikacji w zawodzie możesz:- założyć własną firmę budowlaną- pracować w biurach projektowych, nadzorze budowlanym lub w firmach budowlanych Nasza szkoła oferuje również naukę w : Liceum ogólnokształcące dla dorosłych – absolwenci zasadniczej szkoły zawodowej rozpoczynają naukę od klasy drugiej (III semestru) realizując program liceum. Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym to geografia i informatyka. Ukończenie liceum daje możliwość przystąpienia do matury i uzyskania wykształcenia średniego. Szkoła Policealna nr 1 w Krasnymstawie - nauka trwa 4 semestry, nauka jest bezpłatna. - technik rachunkowości - technik administracji Kwalifikacyjne kursy zawodowe – dla pełnoletnich uczniów są możliwością zdobycia dodatkowych kwalifikacji zawodowych (dodatkowego zawodu), a dla osób dorosłych, którzy chcą zdobyć zawód daje możliwość uzupełnienia takiego wykształcenia. Jest to bezpłatna forma kształcenia osób dorosłych w systemie zaocznym.
Praktyki gastronomiczne na Sycylii Na przełomie stycznia i lutego 10 uczennic (Julita Błasiak, Iwona Chruściel, Karolina Wojtal, Monika Matycz, Dorota Szymaszek, Klaudia Pylak, Magdalena Bożek, Dominika Chmiel, Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała) i 2 absolwentki (Natalia Basa, Klaudia Haratym) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 z klas gastronomicznych uczestniczyło w praktykach zawodowych z dziedziny gastronomii na Sycylii. Było to możliwe dzięki nawiązaniu współpracy z Fundacją Zielony Słoń. Fundacja “Zielony Słoń” na podstawie umowy z FRSE nr POWERVET-2016-1-PL01-KA102-024895 realizuje projekt „Praktyki gastronomiczne na Sycylii” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. Celem projektu było podniesienie umiejętności zawodowych uczniów i absolwentów szkół gastronomicznych poprzez praktyczną naukę zawodu. Poprzez realizację niniejszego projektu dąży się do podniesienia poziomu kluczowych kompetencji i umiejętności, w szczególności w zakresie ich przydatności dla rynku pracy dzięki możliwościom dotyczącym mobilności edukacyjnej oraz dzięki zacieśnionej współpracy między środowiskiem kształcenia i szkolenia a środowiskiem pracy. Miejscem praktyk była Barcellona Pozzo di Gotto. Jest to miejscowość położona na północnym wybrzeżu Sycylii. Należy do prowincji miasta Mesyna, jednego z najważniejszych miast na Sycylii. Barcellone Pozzo di Gotto zamieszkuje ok. 50000 mieszkańców. Jest to spokojne miasto, położone nad morzem, bardzo tłumnym i głośnym podczas dnia i spokojniejszym wieczorami. Jest tutaj wiele interesujących miejsc do odwiedzenia takich jak parki narodowe, muzea, starożytne wioski i zabytki. Staże zostały zapewnione w najlepszych lokalach gastronomicznych w regionie. Były to: • U FUNNU s.r.l., Piazza S. Sebastiano 10, Barcellona Pozzo di Gotto • Masterchef Steak House, Via Ferdinando D’Amico 9, Barcellona Pozzo di Gotto • DOP, Piazza Stazione 22/23, Barcellona Pozzo di Gotto • Perditempo, Via Longo, Barcellona Pozzo di Gotto • Marius il Ristorante, Via Arcodaci 14/16, Barcellona Pozzo di Gotto • Da Carmelo SC S.R.L.S. , Via Stretto V Garrisi 33, Barcellona Pozzo di Gotto • La Galleria, Via Giuseppe Garibaldi 93, Barcellona Pozzo di Gotto W ramach praktyk uczennice między innymi uczyły się planowania produkcji danej potrawy, monitorowania stanu zapasów i składania zamówień, obsługi wybranych urządzeń gastronomicznych, utrzymywania bezpiecznego i higienicznego miejsca pracy, przyjmowania zamówień i informowania gości o wyborze posiłku, zrozumienia i obsługi narzędzi sprzedażowych, zrozumienia różnych kultur kulinarnych i nawyków żywieniowych, doboru zastawy stołowej, organizacji i realizacji imprez z punktu widzenia gastronomicznego itp. Na zakończenie projektu uczestnicy otrzymali "A certyfikat kwalifikacyjny Rocca" oraz EUROPASS. W czasie wolnym uczennice miały okazję odwiedzić kilka wspaniałych miejsc na Sycylii i poznać kuchnię włoską i sycylijską w lokalnych restauracjach. Mamy nadzieję, że ich doświadczenie życia za granicą było pomocne i kulturowo satysfakcjonujące. Po powrocie podzieliły się z pozostałymi „Kulinarnymi” swoimi spostrzeżeniami oraz kilkoma przepisami. Na początek zachęcamy was do spróbowania arancini na stronie bloga szkoły kulinarnizsp1kras.blogspot.com. A już wkrótce kolejne włoskie przepisy.
Łukasz Staszak finalistą XVIII Olimpiady Techniki Samochodowej 18 marca 2017 roku trzech uczniów z naszej szkoły tj. Łukasz Staszak kl. 4 tp, Rafał Piętal kl. 3 tp i Sebastian Staszak kl. 2 tp reprezentowali naszą szkołę na Olimpiadzie Techniki Samochodowej, która odbyła się na Wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej. Opiekunem uczniów był Pan Sławomir Czwórnóg nauczyciel przedmiotów zawodowych w zawodzie technik pojazdów samochodowych.
Gotowanie z VIP-ami - Kreatorzy smaku! 10 marca odbyła się w naszej szkole druga edycja Gotowania z Vip-ami – Kreatorzy smaku. Kulinarni jak to Kulinarni lepiej potrafią gotować niż pisać. Ale uroczystość została pięknie opisana przez redaktora Super Tygodnia Chełmskiego (http://www.supertydzien.pl/wiadomosci/957), zatem cytujemy: „Druga edycja "Gotowania z VIP-ami" stała na większym poziomie niż w ubiegłym roku. Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki zaprosili samorządowców, spółdzielców i przedsiębiorców, którzy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.
III Edycja Międzyszkolnego Konkursu Fryzjerskiego W dniu 8 marca 2017 r., w naszej szkole odbyła się III Edycja Międzyszkolnego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Tegoroczny konkurs przebiegał pod hasłem „Anioły i Demony”, a stylizacje przygotowane przez uczestników zadziwiły różnorodnością i pomysłowością. W naszym konkursie wzięło udział 15 szkół z województwa lubelskiego i mazowieckiego mianowicie: ZS im. Mikołaja Kopernika w Bełżycach, ZSZiO w Biłgoraju, ZSGiH im. Kazimierza Andrzeja Jaworskiego w Chełmie, ZSP Nr 2 CKP im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie, ZSP Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie, ZSOW im. W. St. Reymonta w Lublinie, Technikum ZDZ w Lublinie, Technikum „Lider” w Lublinie, Zasadnicza Szkoła Przyzakładowa ZDZ im. Bogdana Parczyńskiego w Lublinie, ZSZ im. Stanisława Konarskiego w Opolu Lubelskim, ZSP im. Stanisława Staszica w Parczewie, TEB Edukacja w Radomiu, ZS Skórzano-Odzieżowych, Stylizacji i Usług w Radomiu, ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, ZSZ Rzemiosł Różnych w Zamościu. a walkę o statuetkę „Złoty Grzebień”, stoczyło aż dwudziestu pięciu uczniów szkół fryzjerskich. Jury w skład którego weszli opiekunowie wszystkich uczestników oceniało estetykę wykonania fryzury, kreatywność oraz pełną stylizację makijaż i strój. Najlepsi okazali się: I miejsce – Wika Szymaniak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie, asystent Julia Wójtowicz, modelka Monika Bednarz II miejsce – Kacper Odziemczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 CKP im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie, modelka Agnieszka Niezgoda III miejsce – Karolina Marczak z Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie, asystent Karolina Grzesiak, modelka Wiktoria Ślusarz Ze względu na bardzo wysoki poziom fryzur i wyrównaną walkę o punkty przyznano trzy wyróżnienia dla Natalii Kopeć z Zespołu Szkół Odzieżowo-Włókienniczych im. W. St. Reymonta w Lublinie, Marcina Chomickiego z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Kazimierza Andrzeja Jaworskiego w Chełmie oraz Patrycji Zarzyckiej z Zespołu SzkółZawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju. Nasza druga drużyna w składzie Anna Błasiak, model Krzysztof Borkowski nie zajęli nagradzanego miejsca ale z pewnością wykazali się umiejętnościami, które zdobyli w czasie nauki. Za przygotowanie uczniów do konkursu odpowiedzialna była Pani Anna Ziemińska-Chojnacka nauczyciela przedmiotów fryzjerskich. Tegoroczna edycja była bardzo bogata w nagrody dzięki sponsorom tj. Laboratorium Kosmetyczne Joanna sp. j., Hair Company Prospector, Emporio Studio w Chełmie, Rada Rodziców ZSP Nr 1 w Krasnymstawie. Oprawę fotograficzną konkursu ponownie zapewnił Wojciech Chudzik Fotografia Ślubna i Glamour. Podobnie jak w ubiegłej edycji konkursu uczniowie naszej szkoły z klas gastronomicznych zadbali o poczęstunek dla naszych gości za co im oraz nauczycielom serdecznie dziękujemy. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom konkursu i dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspólną zabawę! Równie gorąco dziękujemy Sponsorom i mamy nadzieję że w przyszłym roku nas nie zawiodą. Monika Łepik – Kierownik Szkolenia Praktycznego ZSP Nr 1 w Krasnymstawie. Relacja i artykuł w prasie: http://www.supertydzien.pl/wiadomosci/958,wika-szymaniak-wygrala-zloty-grzebien {gallery artykuly/2017/konk_fryz_2017|Konkurs fryzjerski w obiektywie}