Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej - uczniowie klasy 1tz łamią stereotypy 21 marca, w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, tradycyjnie uczniowie chodzą na wagary, ale nie uczniowie klasy 1 tz (technik żywienia i usług gastronomicznych), którzy tego dnia licznie przybyli na dodatkowe zajęcia kulinarne – wypieki wielkanocne. Chętnie poznawali tajniki i receptury tradycyjnych wypieków wielkanocnych, na które składały się: - piaskowe pyszne baby wielkanocne z bakaliami, lukrowane lub w czekoladowej polewie, - wielkanocne baranki o aromacie rumowym, - czekoladowe babeczki do koszyczka ze święconką - kruche babeczki z nadzieniem kajmakowo-bakaliowym - orzeszki z mlecznym nadzieniem. Uczestnicy warsztatów skrupulatnie notowali receptury, by je potem odtworzyć w przygotowaniu śniadania wielkanocnego, w swoich domach. Wszystkie przepisy będą udostępnione na blogu kulinarnym naszej szkoły: http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/ Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej-1 Autor: Brak danych Odsłon: 26741 Downloads: 961 Ocena: Brak głosów Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej-2 Autor: Brak danych Odsłon: 5358 Downloads: 901 Ocena: Brak głosów Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej-3 Autor: Brak danych Odsłon: 5686 Downloads: 906 Ocena: Brak głosów Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej-4 Autor: Brak danych Odsłon: 5563 Downloads: 911 Ocena: Brak głosów