Bajeczkowe pierniczki „świąteczne pierniki serduszka dzwoneczki kształty przeróżne nawet gwiazdeczki rumiane pachnące pięknie przystrojone zapewne na choince będą zawieszone” Pieczenie i dekorowanie pierników to tradycja świąteczna w niejednym domu. 13 grudnia 2017 r. w pracowni gastronomicznej było gwarno i wesoło. Gościliśmy małych gości z Przedszkola Nr 5 im. Bajeczka, by wspólnie dekorować świąteczne pierniczki, upieczone przez uczniów klasy 2k. Pierwszą grupą były czterolatki z panią Eweliną Bieleszą i Elżbietą Janeczko, drugą pięci-sześciolatki z panią Jolantą Gleń i Iwoną Mazurek. Zabawy było co niemiara, dzieci doskonale się bawiły co było widać nie tylko na ich kolorowych pierniczkach, ale również na buźkach, a w niektórych przypadkach nawet na bluzeczkach. Mamy nadzieję, że rodzice nam wybaczą. Opiekę nad wszystkim sprawowała pani Agnieszka Pawlas, a pomagały jej: Patrycja Kapeluszna (3Tz), Iwona Król (3Tz), Edyta Tomaszek (2k) i Magdalena Żebrowska (2k).
Krasnystaw - kraina mlekiem i piwem płynąca 24-25 listopada 2017 nauczycielki z naszej szkoły Katarzyna Oleszczuk i Agnieszka Pawlas miały okazję prowadzić warsztaty kulinarne „Zdrowotne właściwości piwa – Czas na piwo”. Uczestnikami warsztatów były panie ze Stowarzyszenia Mieszkańców Przedmieścia Zastawie. Zadanie było realizowane w ramach wsparcia organizacji pozarządowych przez Miasto Krasnystaw. Uczestnicy projektu poznali wartość odżywczą piwa, jego właściwości zdrowotne oraz nietypowe zastosowanie piwa w gospodarstwie domowym (do potraw, wypieków i zdrowych nalewek). Panie wspólnie z naszymi przedstawicielkami przygotowały min.: rybę w cieście piwnym, piwne ciasto z piwnym kremem, naleśniki piwne, sznycle piwne z sałatką ziemniaczaną, faworki na piwie, ciastka piwne i wiele innych. Kilka przepisów już wkrótce będzie można znaleźć na naszym blogu (https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/). Panie ze Stowarzyszenia Mieszkańców Przedmieścia Zastawie serdecznie zapraszają 17 grudnia na Rynek Miejski na wspólne kolędowanie i podsumowanie projektu.
Miesiąc z życia pracowni gastronomicznej Ach ten kwiecień, psotny kwiecień, różne figle płata w świecie. Raz przygrzeje mocno słońce, że jak w lecie jest gorąco. Innym razem śniegiem prószy, że aż wszystkim marzną uszy. Kwiecień - plecień, bo przeplata, trochę zimy, trochę lata. Tegoroczny kwiecień był równie psotny co w wierszyku, ale „Kulinarni” na to nie zważali tylko dzielnie pracowali. Kwiecień bowiem obfitował w wiele imprez z naszym udziałem. I tak od początku: 6 kwietnia przygotowywaliśmy catering na powiatowe targi pracy, 10 kwietnia malowaliśmy babeczki razem z dziećmi i fundacją „Dr Clown” (http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/2017/04/kolorowy-babeczkowy-zawrot-gowy.html), 11 kwietnia przygotowaliśmy słodki poczęstunek na konkurs profilaktyczny „Bliżej siebie – dalej od nałogów” oraz poczęstunek na spotkanie nauczycieli. 26 kwietnia przygotowywaliśmy dni otwarte w naszej szkole. Tego dnia można by rzec, że byliśmy w trzech a nawet czterech miejscach jednocześnie gdyż kulinarni brali udział w przedstawieniu, przygotowywali stoisko prezentujące zawód, prezentowali pracownię gastronomiczną oraz przygotowywali kiełbaski z grilla dla gości z gimnazjum, oraz chlebek własnego wyrobu. I co powiecie kwiecień był pracowity? – Prawda. W tym miejscu chcielibyśmy podziękować uczniom za pracę, pomoc i wytrwałość: Monice Matycz, Jakubowi Kalmanowi, Natalii Matwiejuk, Klaudii Pukas, Aleksandrze Furgała, Patrycji Kapelusznej, Iwonie Król, Przemysławowi Solanowi, Szymonowi Demczukowi, Patrykowi Kliszczowi, Marcelowi Kaniewskiemu, Marcinowi Trumińskiemu, Agacie Opalińskiej, Aleksandrowi Pilarskiemu, Kindze Prościńskiej. Oraz zaangażowanym nauczycielom: Katarzynie Oleszczuk, Agnieszce Pawlas, Małgorzacie Typiak, Halinie Szewczyk. Poniżej przedstawiamy krótką kwietniową fotorelację i zapraszamy na bloga po przepisy kulinarnizsp1kras.blogspot.com
Kolorowy, babeczkowy zawrót głowy Wczoraj kury tak gdakały, nasze jajka oszalały... malowały się w paseczki, i w kółeczka i wstążeczki. Teraz wszystkie krzyczą – Hurra! Hurra! Wesołego Alleluja Wielki Postu to czas zastanowienia nad samym sobą i czas niesienia pomocy innym. Fundacja ,,Dr Clown" już tradycyjnie wspólnie z Kulinarnymi „Zetki” z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie i klasą pierwszą (wychowawca pani Renata Suryś) z Zespołu Szkół Nr 1 w Krasnymstawie przygotowała słodkie świąteczne niespodzianki dla wychowanków domów dziecka i placówek specjalnych na terenie województwa lubelskiego. Kolorowo przyozdobione i zapakowane babeczki wraz z najlepszymi życzeniami świątecznymi zostaną przekazane również małym pacjentom szpitali w Krasnymstawie, Chełmie, Świdniku, Lubartowie, Lublinie i Zamościu itp. "Kulinarnych" w tym przedsięwzięciu reprezentowały: panie Agnieszka Pawlas i Katarzyna Oleszczuk oraz uczniowie - Monika Matycz (kl 3k), Jakub Kalman (kl. 2k). Najlepsze Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim naszym przyjaciołom i sympatykom składają: Fundacja ,,Dr Clown'' Region Lubelszczyzna, „Kulinarni Zetki” w Krasnymstawie i Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie. * foto. Przemysław Sarzyński
Praktyki gastronomiczne na Sycylii Na przełomie stycznia i lutego 10 uczennic (Julita Błasiak, Iwona Chruściel, Karolina Wojtal, Monika Matycz, Dorota Szymaszek, Klaudia Pylak, Magdalena Bożek, Dominika Chmiel, Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała) i 2 absolwentki (Natalia Basa, Klaudia Haratym) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 z klas gastronomicznych uczestniczyło w praktykach zawodowych z dziedziny gastronomii na Sycylii. Było to możliwe dzięki nawiązaniu współpracy z Fundacją Zielony Słoń. Fundacja “Zielony Słoń” na podstawie umowy z FRSE nr POWERVET-2016-1-PL01-KA102-024895 realizuje projekt „Praktyki gastronomiczne na Sycylii” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. Celem projektu było podniesienie umiejętności zawodowych uczniów i absolwentów szkół gastronomicznych poprzez praktyczną naukę zawodu. Poprzez realizację niniejszego projektu dąży się do podniesienia poziomu kluczowych kompetencji i umiejętności, w szczególności w zakresie ich przydatności dla rynku pracy dzięki możliwościom dotyczącym mobilności edukacyjnej oraz dzięki zacieśnionej współpracy między środowiskiem kształcenia i szkolenia a środowiskiem pracy. Miejscem praktyk była Barcellona Pozzo di Gotto. Jest to miejscowość położona na północnym wybrzeżu Sycylii. Należy do prowincji miasta Mesyna, jednego z najważniejszych miast na Sycylii. Barcellone Pozzo di Gotto zamieszkuje ok. 50000 mieszkańców. Jest to spokojne miasto, położone nad morzem, bardzo tłumnym i głośnym podczas dnia i spokojniejszym wieczorami. Jest tutaj wiele interesujących miejsc do odwiedzenia takich jak parki narodowe, muzea, starożytne wioski i zabytki. Staże zostały zapewnione w najlepszych lokalach gastronomicznych w regionie. Były to: • U FUNNU s.r.l., Piazza S. Sebastiano 10, Barcellona Pozzo di Gotto • Masterchef Steak House, Via Ferdinando D’Amico 9, Barcellona Pozzo di Gotto • DOP, Piazza Stazione 22/23, Barcellona Pozzo di Gotto • Perditempo, Via Longo, Barcellona Pozzo di Gotto • Marius il Ristorante, Via Arcodaci 14/16, Barcellona Pozzo di Gotto • Da Carmelo SC S.R.L.S. , Via Stretto V Garrisi 33, Barcellona Pozzo di Gotto • La Galleria, Via Giuseppe Garibaldi 93, Barcellona Pozzo di Gotto W ramach praktyk uczennice między innymi uczyły się planowania produkcji danej potrawy, monitorowania stanu zapasów i składania zamówień, obsługi wybranych urządzeń gastronomicznych, utrzymywania bezpiecznego i higienicznego miejsca pracy, przyjmowania zamówień i informowania gości o wyborze posiłku, zrozumienia i obsługi narzędzi sprzedażowych, zrozumienia różnych kultur kulinarnych i nawyków żywieniowych, doboru zastawy stołowej, organizacji i realizacji imprez z punktu widzenia gastronomicznego itp. Na zakończenie projektu uczestnicy otrzymali "A certyfikat kwalifikacyjny Rocca" oraz EUROPASS. W czasie wolnym uczennice miały okazję odwiedzić kilka wspaniałych miejsc na Sycylii i poznać kuchnię włoską i sycylijską w lokalnych restauracjach. Mamy nadzieję, że ich doświadczenie życia za granicą było pomocne i kulturowo satysfakcjonujące. Po powrocie podzieliły się z pozostałymi „Kulinarnymi” swoimi spostrzeżeniami oraz kilkoma przepisami. Na początek zachęcamy was do spróbowania arancini na stronie bloga szkoły kulinarnizsp1kras.blogspot.com. A już wkrótce kolejne włoskie przepisy.
Gotowanie z VIP-ami - Kreatorzy smaku! 10 marca odbyła się w naszej szkole druga edycja Gotowania z Vip-ami – Kreatorzy smaku. Kulinarni jak to Kulinarni lepiej potrafią gotować niż pisać. Ale uroczystość została pięknie opisana przez redaktora Super Tygodnia Chełmskiego (http://www.supertydzien.pl/wiadomosci/957), zatem cytujemy: „Druga edycja "Gotowania z VIP-ami" stała na większym poziomie niż w ubiegłym roku. Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki zaprosili samorządowców, spółdzielców i przedsiębiorców, którzy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi.