Kolędowanie po europejsku. Jest taki dzień….. …. gdy w oczekiwaniu na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, nauczyciele i uczniowie naszej szkoły spotykają się na wspólnym „ Kolędowaniu po europejsku”. Tak było i tego roku. Tradycje bożonarodzeniowe znamy wszyscy , ale czy wiemy skąd pochodzą i które z nich zawdzięczamy innym europejskim krajom ? Opowiedzieli nam o tym nasi koledzy i koleżanki , recytując wiersze oraz śpiewając kolędy i pastorałki w języku niemieckim i angielskim. W trzech językach rozbrzmiewały świąteczne i noworoczne życzenia. A na zakończenie z ust wszystkich popłynęły wszystkim dobrze znane polskie kolędy.
Giełda Zdrowia w naszej szkole "Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz. Tam człowiek prawie Widzi na jawie I sam to powie, Że nic nad zdrowie..." powiemy za Janem Kochanowskim. W związku z ochroną zdrowia i promocją zdrowego stylu życia 12 grudnia 2017 roku została zorganizowana w naszej szkole Giełda Zdrowia. Głównym organizatorem była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krasnymstawie, współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie oraz wszystkie szkoły ponadgimnazjalne z terenu naszego powiatu. Odbiorcami giełdy byli uczniowie wszystkich szkół. Impreza rozpoczęła się wykładem pani Bogumiła Prymaczuk na temat zdrowia pochodzącego z naturalnej żywności. Był też quiz o tematyce zdrowotnej z atrakcyjnymi nagrodami dla uczniów. My odpowiadaliśmy za poczęstunek i myślimy, że wstrzeliliśmy się w trend zdrowej kuchni i udowodniliśmy, że zdrowa żywność, nie musi być nudna, mdła i monotonna. Przygotowaliśmy kilka potraw, które możecie wykonać u siebie w domach, są lekkie, kolorowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe, bo dostarczają składników pokarmowych, witamin i minerałów. Przygotowaliśmy: - zupę krem z dyni z prażonymi ziarnami dyni - zupę krem z brokuła Kaszotto - wzorowana na włoskim risotto potrawa z kaszy gryczanej w towarzystwie samych zdrowych warzyw. Przegląd warzywnych pasztetów: z selera, z ciecierzycy, z soczewicy i z cukinii - jest to pyszna alternatywa dla wędlin. Przepiórcze jaja marynowane. Sałatka z kaszą kuskus, kurczakiem i warzywami grillowanymi - idealna na kolację. Sałatka z jajem, brokułem i rzodkiewką podana na różnych sałatach. Rollsy z pełnoziarnistych placków z mango, kaki i łososia - doskonała przekąska na drugie śniadanie. Rollsy z grillowanej cukinii, a w środku samo zdrowie - hummus i świeże warzywa. Rolada pomidorowa ze schabem i delikatnym serkiem. Słupki warzywne do maczanek np.: hummus z zieloną pietruszką, hummus z pomidorami suszonymi lub twarożek z jogurtem naturalnym i czosnkiem. Na deser same zdrowe słodkości: - ciasteczka owsiane z tartą marchewką i żurawiną - ciasteczka owsiane z jabłuszkiem - ciasteczka owsiane z bananem - ciasto z cukinią A do chrupania, na przykład przed telewizorem proponujemy jabłkowe chipsy. Wszystko to przygotowane na bazie produktów ekologicznych: owoce i warzywa z lokalnej uprawy, jaja od szczęśliwych kur, miód z okolicznej pasieki. Do popijania natomiast zaproponowaliśmy: - wodę z miętą i cytrusami - owocowe herbatki - i nasz hit - tymiankowa witalność na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowej aury, osłodzone miodem z dodatkiem soku z cytryny. Wszystkie te potrawy przygotowali uczniowie z klas gastronomicznych naszej szkoły z klasy 1tz: Aleksandra Gustaw, Karolina Szuryga i Patrycja Opalińskia, z klasy 2tz: Natalia Badzio i Aleksandra Gutowska, z klasy 3tz: Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała, Iwona Król, Edyta Szewczak i Przemysław Solan, oraz z klasy 3k: Jakub Kalman. W giełdzie brali również udział uczniowie klasy 4tz: Agata Opalińska i Piotr Frańczak. Wszystko pod opieką nauczycielek praktycznej nauki zawodu: pani Katarzyny Mańko, pani Katarzyny Oleszczuk, pani Agnieszki Pawlas, pani Małgorzaty Typiak, a całość naszych działań skoordynowała pani Agata Sadlak-Skrzypek.
Krasnystaw - kraina mlekiem i piwem płynąca 24-25 listopada 2017 nauczycielki z naszej szkoły Katarzyna Oleszczuk i Agnieszka Pawlas miały okazję prowadzić warsztaty kulinarne „Zdrowotne właściwości piwa – Czas na piwo”. Uczestnikami warsztatów były panie ze Stowarzyszenia Mieszkańców Przedmieścia Zastawie. Zadanie było realizowane w ramach wsparcia organizacji pozarządowych przez Miasto Krasnystaw. Uczestnicy projektu poznali wartość odżywczą piwa, jego właściwości zdrowotne oraz nietypowe zastosowanie piwa w gospodarstwie domowym (do potraw, wypieków i zdrowych nalewek). Panie wspólnie z naszymi przedstawicielkami przygotowały min.: rybę w cieście piwnym, piwne ciasto z piwnym kremem, naleśniki piwne, sznycle piwne z sałatką ziemniaczaną, faworki na piwie, ciastka piwne i wiele innych. Kilka przepisów już wkrótce będzie można znaleźć na naszym blogu (https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/). Panie ze Stowarzyszenia Mieszkańców Przedmieścia Zastawie serdecznie zapraszają 17 grudnia na Rynek Miejski na wspólne kolędowanie i podsumowanie projektu.
KOLEJNY SUKCES MARCINA TRUMIŃSKIEGO Powiatowy Konkurs Poezji Śpiewanej jak co roku zorganizował Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. B. Głowackiego w Krasnymstawie. Wydarzenie to miało miejsce 4 grudnia 2017r w pięknej scenerii Krasnostawskiego Domu Kultury. W bieżącym roku konkurs poświęcony był Wojciechowi Młynarskiemu i Zbigniewowi Wodeckiemu. W ten sposób organizatorzy chcieli uczcić pamięć artystów, którzy odeszli w tym roku. Piosenki Wojciecha Młynarskiego i Zbigniewa Wodeckiego wykonywali uczniowie szkół ponadgimnazjalnych naszego powiatu. Młodych artystów oceniało jury w składzie: - pan Krzysztof Darmochwał - przewodniczący - pani Jadwiga Litkowska - pan Robert Maciejewski Marcin zaśpiewał dwie przepiękne piosenki Zbigniewa Wodeckiego „Zacznij od Bacha” i „Lubię wracać tam gdzie byłem”. Interpretacja utworów bardzo podobała się publiczności i jury. Laureatami XIII Powiatowego Konkursu Poezji Śpiewanej zostali: - I miejsce Monika Piotrowska – Młodzieżowy Dom Kultury w Krasnymstawie - II miejsce Marcin Trumiński – ZSP nr 1 w Krasnymstawie - III miejsce Julia Wrona – I LO w Krasnymstawie - wyróżnienie Aleksandra Świętochowska – ZSP Nr 2 w Krasnymstawie.
Mikołaj w szkole. W dniu 6 grudnia odwiedził naszą szkołe Święty Mkołaj wraz ze swoimi pomocnikami. Wszyscy, którzy zasłużyli zostali obdarowni prezentami oraz wspólną fotografią. {gallery artykuly/2017/mikolaj}
Andrzejki 2017 Dnia 29.11.2017r. Samorząd Uczniowski zorganizował w szkole wróżby Andrzejkowe. Wśród atrakcji znalazły się m.in lanie wosku, ciasteczka z wróżbą, wróżba ze skórki z jabłka, imiona przyszłego partnera a także przyszłego zawodu. {gallery artykuly/2017/andrzejki2017}