DSC 0054
Kolejny rok uczniowie klas gastronomicznych ZSP nr 1 w Krasnymstawie przełamali stereotypy krążące o szkole w środowisku lokalnym i zamiast na wagary Pierwszego Dnia Wiosny zostali w pracowni gastronomicznej robiąc ciekawe rzeczy. W tym roku nauczycielki praktycznej nauki zawodu (Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek) zaproponowały pracę z masą plastyczną. Jest ona powszechnie stosowana w zakładach cukierniczych, a służy do ozdoby, ciast, tortów, ciasteczek. Temat dość trudny, wymaga wprawy, zaangażowania i zdolności plastycznych. Nie ze wszystkich efektów uczniowie są zadowoleni, ale zapał nie osłabł i temat na pewno podejmą w niedalekiej przyszłości. Dekoracje były tematyczne: tort weselny, scenka - wiosna, tort dziecięcy i tort na chrzciny. Efekty można zobaczyć na stronie internetowej szkolnego bloga kulinarnego, który mieści się pod adresem
http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/. A Ci, którzy chcą się na własnej skórze przekonać czy posiadają predyspozycje do wykonywania zawodu dietetyka i kucharza są zaproszeni 29 kwietnia na Dzień Otwarty do naszej szkoły i rozpoczęcia nauki w Technikum nr 1 i Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 1 w Krasnymstawie. Tam szczegółowo zapoznają się z technologią produkcji potraw i napojów, obsługą klienta, żywieniem dietetycznym, obsługą maszyn i urządzeń gastronomicznych. Odbędą praktyki w renomowanych restauracjach, a dla najlepszych uczniów szkoła gwarantuje płatne staże u restauratorów w ramach projektu „Staże i praktyki – lepszy start w dorosłe życie”  i miesięczny staż w restauracji Karola Okrasy w Warszawie.

DSC 0010

DSC 0028

 

DSC 0043

 

DSC 0050

 

DSC 0053