IMG 8293

Warsztaty zdrowych przekąsek i napojów

Kolejną z inicjatyw podjętych w ramach projektu "Świadomi na Zdrowie" było zorganizowanie warsztatów zdrowych przekąsek i napojów dla uczniów naszej szkoły, które odbyły się 23.02.2023 r. Po przeanalizowaniu ankiet które zostały wykonane wśród 300 uczniów ZS nr 1  w Krasnymstawie wyciągnięto wnioski, że 28 % uczniów ma świadomość że odżywia się niezdrowo a 43% nie ma pewności. Zespół projektowy a konkretnie nasi kucharze Konrad i Jasiek zaprezentowali szybkie, proste oraz co najważniejsze zdrowe przekąski i napoje, które można zabrać ze sobą do szkoły jako drugie śniadanie. 

Wsparciem merytorycznym dla zespołu projektowego byli partnerzy projektu Polish Food Promotion sp. z o.o. w Warszawie i Polska Akademia Restauratorów Gastro Marcin Nowomiejski w Lublinie, którzy z perspektywy smaku i doświadczenia zaproponowali uczniom następujące przepisy:

sałatka owocowa, sałatka z jajkiem, szaszłyki z pomidorkami i mozzarellą, tortilla śniadaniowa, fit kanapki z warzywami i szynką, kanapki z pastą jajeczną oraz napoje: zdrową oranżadę cytrynową, koktajl z owoców leśnych oraz smoothie ze szpinakiem.

Uczestnicy po warsztatach mogli spróbować wykonanych pyszności. 

Dodatkowo przygotowano listę zdrowych składników wraz z ich zaletami, które powinny znaleźć się w diecie młodzieży.

Jajka - są źródłem pełnowartościowego białka, które łatwo się przyswaja przez organizm. To białko wzorcowe, zawiera aminokwasy, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Ser żółty - mimo swojej wysokiej kaloryczności, ma mnóstwo cennych składników pokarmowych, witaminy i sole mineralne - białko, witaminy A i D, wapń, chlor oraz fosfor. Jest również źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. 

Biały ser - to źródło pełnowartościowego białka będącego składnikiem krwi, limfy oraz hormonów i enzymów. Ważna rzeczą jest to ze w twarogach o małej zawartości tłuszczu znajduje się więcej białka, dlatego powinny pojawić się w naszej codziennej diecie. Inną ważną substancją znajdującą się w białym serze jest lizyna, jest to aminokwas egzogenny, który zmniejsza zmęczenie, wspiera koncentrację oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nadciśnienia.

Warzywa - witaminy są największą zaletą warzyw. Zawierają beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP które regulują procesy zachodzące w organizmie. Bardzo dużo warzyw obfituje w węglowodany złożone czyli takie, które wolno wchłaniają się w przewodzie pokarmowym i nie powodują skoków glukozy we krwi. Dzięki temu nie mamy napadów głodu i dłużej czujemy się najedzeni. 

Owoce - są źródłem błonnika, witamin A, C i B, potasu, polifenoli, ale też cukrów prostych. Owoce chronią przed chorobami układu krążeniowego, zmniejszają ryzyko nowotworów i cukrzycy typu 2, wspomagają prawidłową masę ciała. Mają wysoką odżywczość ale są zarazem w większość niskokaloryczne.

Pieczywo ciemne - tworzone z mąki razowej, graham, sitkowej lub innych rodzajów. Charakteryzuje się mniejszym oczyszczeniem. To pieczywo hamuje uczucie głodu na dłużej przez zawarte w nim węglowodany uwalniające się powoli, dając energii rozłożonej w czasie.

Białe pieczywo jest bardziej popularne, jednak bardzo dużo osób nie wie tego, że jasny chleb, bułka czy bagietka powstały z wysoko przetworzonej mąki, z ograniczoną ilością pełnowartościowych składników. Po takim produkcie szybciej czujemy głód.

Mięso - jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, żelaza, cynku, witamin z grupy B, niacyny (wit. PP), witaminy B12.

Każdy gatunek mięsa dostarcza różnych ilości witamin i składników odżywczych np: 

* Mięso wołowe jest najbogatsze w żelazo, cynk, witaminę B12.

* Mięso wieprzowe zawiera więcej witaminy B1.

* Mięso z kurczaka zawiera najwięcej wit. PP.

* Mięso z ryby zawiera cynk i witaminy B12, tłuste ryby morskie kwasów tłuszczowych omega-3.

Dodanie do naszej diety różnorodnych gatunków mięsa, daje naszemu organizmowi większa szanse na lepsze odżywienie i dostarczenie większej ilości składników pokarmowych.

Orzechy - są bogatym źródłem składników odżywczych, błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Tłuszcze w orzechach to przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone czyli te które są uważane za te dobre, ponieważ występują naturalnie i nie są tak niezdrowe jak tłuszcze nasycone.

Gorzka czekolada - jedzona w odpowiedniej ilości ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, między innymi wspomaga serce, poprawia nastrój i funkcje poznawcze, poprawia poziom cukru we krwi (zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę), jest pomocna w odchudzaniu, pomaga kontrolować wagę (wyzwalany jest hormon, który sygnalizuje do mózgu uczucie pełności), wspomaga stan skóry, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga oczyszczanie nerek.

Smacznego!

IMG 8293