Uroczyste podsumowanie projektu „ Staże w Portugalii” w Zespole Szkół Nr 1 im. T. Kościuszki w Krasnymstawie Projekt” Staże w Portugalii” realizowany był przez lata 2021-2022 we współpracy ze Stowarzyszeniem „Aktywne Pogranicze” a finansowany z programu POVERVET, w ramach zadania „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. W ramach projektu 34 uczniów technikum i szkoły branżowej odbyło trzytygodniowe staże zawodowe u portugalskich pracodawców, podnosząc swoje umiejętności zawodowe i rozwijając kompetencje kluczowe. Dnia 16 września 2022 w Zespole Szkół Nr 1 odbyło się uroczyste podsumowanie projektu. Jego uczestnicy podzielili się z przybyłymi na uroczystość swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami z pobytu w Portugalii. Uroczystość poprowadzili Amelia Łepik i Jan Berbeć , uczestnicy tegorocznego wyjazdu. O założeniach projektu oraz osiągniętych efektach opowiedziała pani Monika Łepik, koordynatorka wyjazdów z ramienia szkoły. Ważnym punktem uroczystości było wręczenie uczestnikom przez dyrektor szkoły panią Małgorzatę Jędruszczak certyfikatów potwierdzających udział w projekcie. Wrażeniami z wyjazdu i odbywanych praktyk a także wspomnieniami z wycieczek podzieliła się uczennica klasy czwartej technikum ekonomicznego Weronika Marecka . O portugalskiej kuchni opowiedziała Sylwia Jaremek, uczennica klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych. W portugalski muzyczny klimat wprowadziły zebranych uczestniczki projektu Sylwia i Karolina Rosolińskie, wykonując na gitarze i saksofonie własną aranżację popularnego przeboju. Ciekawostki na temat Portugalii zebrały i przygotowały pani Marzena Szydłowska i Ela Radoń , uczennica klasy drugiej technikum ekonomicznego. W zorganizowanym na zakończenie uroczystości quizie w aplikacji Kahoot , można było sprawdzić swoją wiedzę o Portugalii i zdobyć nagrody. Nastrój przybyłym poprawiły ulubione ciastka Portugalczyków - pastel de nata .Te pyszne babeczki budyniowe zapiekane w chrupkim cieście francuskim przygotowali na zajęciach praktycznych uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych. Poprzedni artykuł Następny artykuł