Zespół Szkół Nr 1
im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie
ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw
tel/fax: (82) 576 37 55
e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl
OGŁOSZENIE
Rekrutacja uczniów do udziału praktykach zagranicznych w ramach programu Erasmus+
Informuję o rozpoczęciu rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie
do udziału w projekcie Erasmus+, numer projektu 2024-1-PL01-KA121-VET-000227011.
Celem projektu jest zdobycie praktycznego, unikalnego doświadczenia zawodowego powiązanego z kierunkiem kształcenia, poprzez odbycie 3-tygodniowej praktyki zawodowej w Sevilla / Hiszpania w terminie 30.03.2025-19.04.2025.
Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się wyłącznie uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki
w Krasnymstawie kształcący się w klasie 4 i 5 Technikum nr 1 w zawodach: technik ekonomista, technik żywienia
i usług gastronomicznych i technik pojazdów samochodowych oraz w klasie 3 Branżowej Szkoły I stopnia
w zawodach: kucharz, fryzjer, mechanik pojazdów samochodowych i murarz-tynkarz, którzy w dniu wyjazdu na praktykę będą pełnoletni.
Zgłoszenia dokonuje się przez złożenie wymaganego kompletu dokumentów rekrutacyjnych
w ciągu 7 dni od ogłoszenia rekrutacji u koordynatora projektu.
Komplet dokumentów obejmuje:
- Formularz rekrutacyjny do udziału w projekcie Erasmus+;
- Oświadczenie o braku przeciwwskazań lekarskich – jako załącznik nr 1 do formularza rekrutacyjnego (podpisane przez rodzica/prawnego opiekuna ucznia);
Formularze rekrutacyjne można pobrać w sekretariacie szkoły i u koordynatora projektu pani Moniki Łepik sala. 44.
Do udziału w projekcie zostanie zakwalifikowanych 15 uczniów, którzy:
Lista osób zakwalifikowanych wraz z listą rezerwową zostanie wywieszona na tablicy ogłoszeń obok Sali 44
w terminie 7 dni od daty zakończenia przyjmowania dokumentów.
O korzyściach płynących z uczestnictwa w programie Erasmus+ rozmawiali uczestnicy Konferencji Zawodowej zorganizowanej w Zespole Szkół Nr 1 im. T. Kościuszki w Krasnymstawie.
Konferencja była podsumowaniem zakończonej drugiej edycji projektu „Europejskie staże zawodowe – Zetka w Hiszpanii”, finansowanego przez program Erasmus+. Celem projektu było nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności zawodowych uczniów podczas dwóch mobilności w hiszpańskich miastach Sevilla i Ubeda. Odbywając staże zawodowe w zagranicznych firmach, młodzież rozwijała również swoje kompetencje interpersonalne, organizacyjne i językowe.
Na konferencję przybyli przedstawiciele lokalnego samorządu: wicestarosta krasnostawski, pan Marek Nowosadzki , przewodnicząca Komisji Oświaty pani Ewa Nieścior a także przedstawiciele lokalnych pracodawców: pan Janusz Mazurek i pan Jacek Ostrowski.
Podczas spotkania omawiali wspólnie z koordynatorem i uczestnikami projektu efekty podejmowanych działań oraz płynące z nich korzyści, nie tylko dla poszczególnych uczniów, ale dla całej społeczności szkolnej i środowiska lokalnego.
Dyrektor szkoły, pani Małgorzata Jędruszczak podkreśliła, witając wszystkich zebranych, że udział w realizowanych w szkole projektach i mobilnościach pozwala młodym ludziom nabywać wiedzę i kompetencje na poziomie trudnym do osiągnięcia w normalnym cyklu kształcenia.
Uczestnicy spotkania zwrócili uwagę na wielki walor tego typu projektów, jakim jest poznawanie realiów życia i kultury innego kraju a przez to kształtowanie u młodzieży postawy otwartości i tolerancji.
Przedstawiciele lokalnych pracodawców ocenili zdobywane przez uczestników staży zawodowych kompetencje językowe i organizacyjne jako bardzo znaczące na obecnym rynku pracy. Zaznaczyli również, jak wielka wagę dla nich, jako pracodawców, mają rozwijane w tego typu projektach kompetencje miękkie, takie jak elastyczność, komunikatywność i umiejętność pracy w zespole.
Koordynator projektu, pani Monika Łepik przedstawiła proces certyfikacji, polegający na zdobyciu szeregu dokumentów potwierdzających zdobytą wiedzę i umiejętności: Europass Mobilność, certyfikat ukończenia kursu językowego oraz udziału w projekcie a także karta oceny europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym ECVET. Uznawane są one przez pracodawców całej Unii Europejskiej i w znaczący sposób podnoszą szanse młodego człowieka na rynku pracy.
Na zakończenie młodzi uczestnicy konferencji podzielili się wrażeniami z pobytu w Hiszpanii i odbytego stażu. Dla wielu z nich był to pierwszy wyjazd poza granice kraju, możliwy dzięki uczestnictwu w programie Erasmus+.
Zespół Szkół Nr 1 im. T. Kościuszki w Krasnymstawie uczestniczy w programie Erasmus + od 2021 roku. W tej chwili realizowane są dwa projekty. Pierwszy „Europejskie staże zawodowe – Zetka w Hiszpanii – Edycja II” właśnie dobiega końca, natomiast projekt „Europejskie praktyki Zetki" będzie realizowany w tym roku szkolnym. W ramach nowego projektu 30 uczniów odbędzie trzytygodniowe praktyki zawodowe w Portugalii i Hiszpanii.
Z uwagi, że projekty w pełni finansowane są z funduszy Unii Europejskiej cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.
W drugiej edycji projektu „Europejskie staże zawodowe – Zetka w Hiszpanii” wzięło udział
30 uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik ekonomista oraz technik pojazdów samochodowych. Uczestniczyli oni w dwutygodniowych stażach w Hiszpanii, a ich celem stały się położone w klimatycznej Andaluzji miasta: Ubeda i Sevilla. W czasie odbywania staży uczestnicy projektu rozwijali swoje umiejętności zawodowe u hiszpańskich pracodawców a w czasie wolnym poznawali język i kulturę goszczącego ich kraju.
Odbywające się na zakończenie projektu, w dniach 10-13 października Dni Hiszpańskie, miały na celu promowanie europejskich wartości tolerancji i różnorodności wśród uczniów szkoły i w środowisku lokalnym.
Chcąc przekazać swoje wrażenia i pochwalić się zdobytym podczas wyjazdów doświadczeniem, uczestnicy staży zorganizowali warsztaty kuchni hiszpańskiej, Dzień Kultury Hiszpańskiej, konkurs fotograficzny „Moja Hiszpania” oraz uroczystą akademię podsumowującą projekt z udziałem władz samorządowych.
Podczas warsztatów kuchni hiszpańskiej uczniowie podzielili się ze swoimi kolegami tajnikami hiszpańskiej sztuki kulinarnej, przygotowując potrawy oraz nagrywając filmiki instruktażowe.
W Dniu Kultury Hiszpańskiej młodzież uczyła się tańczyć flamenco oraz przyrządzać najsławniejszy hiszpański wypiek Churros con chocolate .
Zatrzymane w kadrze najciekawsze momenty zakończonych staży i piękno poznawanych miejsc można było obejrzeć na wystawie zdjęć w konkursie „Moja Hiszpania”.
Ważnym punktem uroczystego podsumowującego projekt spotkania, było wręczenie uczestnikom certyfikatów, potwierdzających udział w projekcie i nabycie nowych umiejętności zawodowych i interpersonalnych. Wymierne korzyści dla młodzieży, środowiska szkolnego i lokalnego, płynące z uczestnictwa w projekcie, z pewnością zachęcają do podejmowania następnych inicjatyw w ramach programu Erasmus+.