kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl

Najnowsze artykuły

27 Mar 2024 21:08 - konkurs
 Finał VII edycji powiatowego konkursu The Voice of Głowacki

  27 marca 2024 roku w KDK odbył się finał VII edycji powiatowego konkursu The Voice of Głowacki, którego organizatorem jest Zespół Szkół Nr 2 im. B. Głowackiego oraz Krasnostawski Dom Kultury. Naszą szkołę reprezentowała Julia Muda z klasy 1 tse.  W VII edycji konkursu o  tytuł The Voice of Głowacki walczyli: Maja Szostak, Julia Muda, Klaudia Żuk, Grzegorz Gierula, Natasza Soboń, Aleksandra Skrzypczuk, Oliwia Nosal, Lena Bielesza, Lena Kuśmierczyk Jurorzy w składzie: [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
27 Mar 2024 20:46 - Bohaterowie
Tadeusz Kościuszko patronem młodych bohaterów ZS nr 1

          26 marca, w Dniu Patrona, w naszej szkole odbyła się wyjątkowa uroczystość.  Uczniowie: Maksymilian Jaworski z kl. 3tp oraz Damian Szewczak z kl. 3br zostali uhonorowani Orderem Młodego Bohatera. To niezwykłe odznaczenie państwowe przyznawane jest przez Ministerstwo Obrony Narodowej osobom do 18 roku życia, które w niebezpiecznej sytuacji dzięki własnemu działaniu lub wezwaniu służb, przyczyniły się [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
27 Mar 2024 13:37 - konkurs
Udział w konkursie fryzjerskim ,,Barbie na wybiegu” w Parczewie.

20 marca 2024 roku w Zespole Szkół im. Stanisława Staszica w Parczewie odbył się po raz szósty Ogólnopolski Konkurs Fryzjerski. Tematem przewodnim tegorocznej rywalizacji było: ,,Barbie na wybiegu”. Głównym celem konkursu było promowanie kształcenia zawodowego, w szczególności zawodu fryzjer. Ponadto konkurs stał się okazją do rozwijania indywidualnej kreatywności uczniów i umiejętności fryzjerskich oraz poczucia piękna, harmonii i estetyki. Naszą szkołę reprezentowały [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
27 Mar 2024 09:27 - Tomasz Bożko
Dzień Patrona - Tadeusza Kościuszki

W dniu 26 marca 2024 roku w naszej szkole świętowaliśmy Dzień Patrona - Tadeusza Kościuszki, „obywatela świata”, generała lejtnanta wojska I Rzeczypospolitej, generała brygady Armii Kontynentalnej w czasie wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych, Najwyższego Naczelnika Siły Zbrojnej Narodowej w czasie Insurekcji 1794 roku. Z tej okazji odbyła się uroczysta akademia poświęcona postaci Patrona. Po jej zakończeniu odbyła się druga część uroczystości „Święta [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
26 Mar 2024 18:47 - eko
Pikieta

Pikieta "Nasze TAK dla PLANETY" Z okazji Międzynarodowego Dnia Lasów i Światowego Dnia Wody zorganizowaliśmy Pikietę "Nasze TAK dla PLANETY". Ideą wydarzenia było promowanie dbania o planetę i jej zasoby z uwagi na znikające w oczach Polskie lasy, kurczące się zasoby wody oraz infrastruktura wodno-kanalizacyjna w złym stanie, które mogą spowodować kryzys gospodarczy. Żeby powstrzymać te zmiany musimy działać tu i teraz. Chcieliśmy uczynić ten dzień doskonałym początkiem [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
27 Mar 2024 09:00 - Wesołych Świąt
Życzenia Świąteczne Wielkanocne

Niech te święta wielkanocne będą pełne nadziei i wiary,Niech Chrystus Zmartwychwstały przyniesiewiosenne kwiaty radości, miłości, spokoju i szczęścia.Ciepłych, pełnych radosnej nadziei świąt Zmartwychwstania Pańskiego,rodzinnego ciepła, radosnych spotkań przy wielkanocnym stoleoraz smacznego święconego jajka. Zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Zmartwychwstania życzy dyrekcja szkoły, grono pedagogiczne i uczniowie Zespołu Szkół  nr 1 im. Tadeusza Kościuszki  [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
25 Mar 2024 11:43 - budowlanka w Zetce
Współpraca Zespołu Szkół nr 1 z firmą Boster sp. z o.o. z Krasnegostawu

Z ogromną przyjemnością informujemy, że Zespół Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie nawiązał współpracę z Panem Marcinem Szafranem, właścicielem firmy Boster sp. z o.o. z Krasnegostawu. W szkole zostaną zorganizowane szkolenia dla uczniów z różnych dziedzin budowlanych m.in. przygotowanie i malowanie dachów, zabezpieczenia posadzek i ścian betonowych, malowanie miejsc narażonych na wilgoć, lakierowanie parkietów i zabezpieczenia drewna na zewnątrz. [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
22 Mar 2024 13:40 - festiwal
XL Festiwal Piosenki Międzynarodowej – ”Jagiełło 2024”

  XL Festiwal Piosenki Międzynarodowej – ”Jagiełło 2024”   Pierwszego dnia wiosny uczennice Zespołu Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie skorzystały z zaproszenia  I Liceum Ogólnokształcącego im. Władysława Jagiełły w Krasnymstawie do wzięcia udziału w 40 Jubileuszowym Festiwalu Piosenki Międzynarodowej "Jagiełło 2024", który odbył się w Krasnostawskim Domu Kultury. Solistki z klasy 1 tse: Julia Muda z piosenką – ”Murder on the Dancefloor” [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...

Już po raz trzeci w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pt.: Gotowanie z VIP-ami, tym razem pod hasłem "Smaki regionu". Wzięli w nim udział uczestnicy, których na co dzień znamy z nieco bardziej formalnej, "urzędowej" strony, zza biurka, z mediów lokalnych. Mogliśmy zaobserwować jak rodzą sobie w zwykłych domowych sytuacjach. Stres i niewiedza w życiu zawodowym są im obce, ale dla niektórych zetknięcie ze stolnicą, wałkiem czy łyżką cedzakową wywołało lekką panikę. Oczywiście uczestniczki zaprawione w bojach kuchennych poczuły sie jak ryby w wodzie, ale uwierzcie nam patrzenie na ręce podczas prac kuchennych każdego wytrąca z równowagi. Panowie-uczestnicy Ci gotujący, po raz pierwszy podjęli wyzwanie ulepienia pierożków. Musimy przyznać, że na początku wszyscy byli zestresowani, ale gdy wciągnęli się w wir prac zapomnieli o widowni, o jury i pracowali solidnie w pocie czoła.

Mieli do wykonania oryginalne zadanie egzaminacyjne z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, a mianowicie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz drożdżowe racuszki z jabłkiem.

Uczestnicy zostali podzieleni na 4 drużyny i każda z drużyn została zasilona asystentem spośród wybitnych uczniów naszej szkoły, oczywiście z klas o profilu gastronomicznym.

Przy stanowisku numer jeden pracowali:

Wanda Jaroszczuk - Redaktor Naczelna Super Tygodnia Chełmskiego

Janusz Szpak- Starosta Powiatu Krasnostawskiego

Jakub Kalman - uczeń 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej

Stanowisko numer dwa należało do:

Agnieszki Adamskiej - specjalistki d/s marketingu OSM Krasnystaw

Piotra Mateja - dyrektora SPZOZ w Krasnymstawie

oraz Przemysława Solana - ucznia 3 klasy technikum

Skład 3 drużyny to:

ppłk Anna Adamska - dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie

Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego

i Piotr Frańczak - uczeń klasy 4 technikum

4 drużyna to:

Marek Nowosadzki - Przewodniczący Rady Powiatu Krasnostawskiego

Radosław Chmielewski - Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie

oraz Iwona Król- uczennica klasy 3 technikum.

Oceny organoleptycznej dokonali:

Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie

Jacek Jakubczak - Prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny – przewodniczący jury

Anna Augustyniak - Sekretarz Województwa Lubelskiego

oraz Sławomir Kamiński - Naczelnik Wydziału i Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki.

Po zapoznaniu się z normatywem surowcowym i przepisami drużyny przystąpiły do pracy. Odmierzali, odważali, obierali, siekali, mieszali, gotowali, smażyli, lepili, reasumując robili wszystko co w swojej mocy, żeby dania wyszły wyśmienite. Skupienie na twarzach było widać, czasem jakiś uśmiech, ale trzeba przyznać, że pracowali solidnie i niezwykle równo. Wbrew pozorom zadanie nie było łatwe i pomoc asystentów okazałą się nieoceniona. Po bojach nastąpił moment degustacji. Czujne oko jury nie umknął żaden szczegół od dekoracji, poprzez podanie, smak, zapach, barwę i konsystencję, wszystko miało wpływ na ocenę końcową.

W kategorii pierogi za miękką skórkę, przepyszny farsz i efektowne podanie zwyciężyła drużyna 3. Podobnie zresztą jak w kategorii racuszki prym wiodła drużyna Pana Marszałka Grzegorza Kapusty. I tak oto jury wyłoniło zwycięzców po zaciekłych bojach. Drugie miejsce zajęła drużyna 1, trzecie 4, a ostatnie, ale przegrali niewielką ilością punktów drużyna nr 2. Wręczenie dyplomów i nagród przebiegało w atmosferze radości, nawet wśród przegranych, wiadomo ktoś musiał to ostanie miejsce zająć.

Jury w podsumowaniu podkreśliło istotę kultywowania tradycji regionalnych w kuchni, bo lubelszczyzna to niewątpliwie jeden z ciekawszych smakowo regionów Polski.

Mieszają się w kuchni lubelskiej wpływy z Rosji, Ukrainy, Litwy. Duży wpływ na kuchnię lubelską miała też kultura żydowska i tradycje kulinarne Żydów. Mieszkało ich w Lublinie tak wielu, że miasto było zwane Jerozolimą Królestwa Polskiego. Taką potrawą wywodzącą się z kuchni żydowskiej są cebularze. Są to drożdżowe płaskie placki pieczone ze specjalnie przygotowaną cebulą. Jest to wypiek tak charakterystyczny dla Lubelszczyzny, jak oscypek dla Podhala.

Tradycyjnie na lubelskich stołach królowała kasza gryczana i potrawy mączne. Popularne były i wciąż są, przede wszystkim w okolicach Biłgoraja czy Janowa Lubelskiego, krupniaki inaczej zwane pierogami gryczanymi. Przypominają one z wyglądu pasztet z kaszy gryczanej i twarogu. Często występują również w postaci drożdżowego placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu. Podobnie jak cebularz widnieje na liście produktów tradycyjnych.

Długo by wymieniać tradycyjne potrawy z tego regionu Polski, wszak na liście produktów regionalnych i tradycyjnych blisko 200 pozycji pochodzi właśnie z lubelskiego. Warto poznać tą kuchnię. Spróbować. Posmakować.

Uczestnicy oraz zaproszeni goście mogli spróbować lokalnych potraw tj.; fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków ( pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda. Oraz słodkości bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu, ciasteczek z owocami, a do picia kompot z jabłek od zaprzyjaźnionego sadownika. Goście jedząc te przysmaki rozmarzyli się i wrócili pamięcią do swojego dzieciństwa do zapachów i smaków w domach mam i babć. Wszystkie przepisy oczywiście są do odnalezienia na szkolnym blogu. Dla najmłodszych gości, uczniów gimnazjów, odbył się konkurs tematyczny " Jeden z ośmiu" o kuchni, żywieniu i gastronomii, a dla zwycięzców przewidziano nagrody.

Uczniowie zaangażowani w przedsięwzięciu spisali się, jak zwykle, wybitnie, za co należą się im serdeczne podziękowania: prowadzący Dominka Gaweł i Konrad Sierpina, asystowali im: Pamela Bojarska, Kinga Prościńska, Maciej Smyk, Krystian Pokora i Rafał Piętal.

Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgałą, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał niezastąpiony Jakub Kalman.

Całość imprezy zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko.

Z tego miejsca chcielibyśmy podziękować sponsorom tej imprezy, dzięki którym mogliśmy przeprowadzić ją w takiej formie jak ją sobie wymyśliliśmy:

  • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
  • Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie,
  • Piekarnia "Włoch" w Niemienicach,
  • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie
  • Krasnostawski Dom Kultury.

 

1.0

 

1.1

 

2.2

 

3.1

 

3

 

5

 

6

 

9

 

11

 

12

 

13.1

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

DSC 0221

 

DSC 0232