Ogłoszenie - konkurs GOTOWANIE Z VIP-AMI Regulamin konkursu powiatowego Gotowanie z VIP-ami TRADYCJE KULINARNE ZIEMI KRASNOSTAWSKIEJ dostępny jest w załączniku. Załączniki: Regulamin konkursu Gotowanie z VIP-ami.docx[ ]83 kB
Konferencja „Świadomi na Zdrowie” Konferencja „Świadomi na Zdrowie” Projekt realizowany przez uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Krasnymstawie w ramach Olimpiady „Zwolnieni z Teorii” dobiega końca. Uczniowie jeszcze przed jego oficjalnym zakończeniem postanowili zorganizować Konferencję podsumowującą dotychczasowe działania. Na wydarzenie przybyli zaproszeni goście Pani Aleksandra Stachula Naczelnik Oświaty, Kultury i Promocji Powiatu, Pani Ewa Nieścior Przewodnicząca Komisji Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej oraz Pan Marek Nowosadzki Wicestarosta Krasnostawski. Wydarzenie poprowadzili członkowie zespołu projektowego Amelia Łepik i Jan Berbeć. Konferencję rozpoczęło wystąpienie Pana Wicedyrektora Wojciecha Maślony, który podziękował zespołowi projektowemu za chęć podjęcia tak dużego wyzwania jakim jest realizacja projektów społecznych. Cele projektu i dotychczasowe działania w jego realizacji omówiła Weronika Marecka - kierownik zespołu. Na prezentacji została przedstawiona foto relacja z podjętych przez zespół działań od momentu rozpoczęcia prac nad projektem, przez etap planowania czyli tzw. WBS aż do dotychczasowej realizacji. Uczniowie dotychczas wykonali następujące zadania: przeprowadzili ankietę wśród 300 uczniów ZS Nr 1 w Krasnymstawie na podstawie której powstała prezentacja o zdrowym odżywianiu, zorganizowali kiermasz zdrowego jedzenia i warsztaty zdrowych przekąsek oraz napojów. Celem tych przedsięwzięć było pokazanie młodzieży, że zdrowe przekąski mogą być naprawdę smaczne a ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Uczniowie dowiedzieli się co warto wziąć ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Zespół „Świadomych na zdrowie” szerzył wiedzę na temat swojego projektu i tematyce zdrowego odżywiania również w innych szkołach podstawowych i ponadpodstawowych. Łącznie odwiedzili 9 szkół mieszczących się na terenie powiatu krasnostawskiego i dotarli do ponad 470 beneficjentów. W tzw. międzyczasie uczniowie aktywnie udzielali się w mediach społecznościowych takich jak Instagram, Facebook oraz TikTok wszystkie pod nazwą Świadomi na Zdrowie. Łącznie na wszystkich social mediach uzyskali ponad 50 tys. wyświetleń. Kolejna prezentacja była poświęcona zasadom zdrowego odżywiania, którą przedstawiły Maja Dusznik, Wiktoria Dubiel oraz Anita Krasicka. Prezentacja powstała w oparciu o przeprowadzoną ankietę, a wsparcie merytoryczne udzieliły Pani Magdalena Berezowska higienistka stomatologiczna i Pani Karolina Hukiewicz dietetyk kliniczny. Partnerem projektu jest Fundacja „Rak’n’Roll”, która zajmuje się pomocą kobietom i mężczyznom chorym na nowotwory i ich bliskim. Barbara Dolebska przestawiła profil działalności Fundacji i zachęciła uczestników konferencji do wsparcia ich inicjatyw np. poprzez akcję „Daj włos”. Dzięki przystąpieniu do programu partnerskiego „Profilaktyka na Nowo” część zespołu projektowego uczestniczyła w szkoleniu zorganizowanym przez Fundację „Rak’n’Roll”, podczas którego dowiedziała się czym jest profilaktyka zdrowia i jak ją włączyć do codziennego życia. W ZS Nr 1 w Krasnymstawie obecnie realizowany jest drugi projekt społeczny „Zetka ratuje życie”, który ma na celu promowanie idei dawstwa szpiku kostnego i komórek macierzystych we współpracy z Fundacją DKMS. Działania swojego zespołu zaprezentowały Katarzyna Baran i Ewelina Magier. Grupa projektowa zakończyła już etap rejestracji potencjalnych dawców z wynikiem 135 zarejestrowanych. Jest to niewątpliwie niezwykłe osiągnięcie. Dla uczestników konferencji przygotowano niespodziankę w postaci konkursu wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania przygotowanego na platformie online. Konkurs w którym wzięło udział 50 uczestników poprowadził Konrad Garlewicz. Zwycięzcy zostali nagrodzeni przygotowanymi prezentami: szczoteczką soniczną ufundowaną przez Berezowscy Dental Clinic, opaską sportową i zestawem śniadaniowym. I miejsce zdobył Jakub Niziński z kl. 2 tp, II miejsce Mikołaj Machaj z kl. 2 tp natomiast III miejsce zdobył Mateusz Kulawczuk z kl. 2 te. Na zakończenie konferencji głos zabrali Pani Ewa Nieścior oraz Pan Marek Nowosadzki. W swoich wystąpieniach podziękowali uczniom oraz ich opiekunowi Pani Monice Łepik za ogrom włożonej pracy w realizację projektów i podjęcie tych niezwykle ważnych inicjatyw oraz życzyli dalszych sukcesów i wygranej w Olimpiadzie „Zwolnieni z Teorii”. Dla zespołów to jeszcze nie koniec działań. Do 14 marca należy złożyć formularze realizacji i zakończenia oraz podsumować dotychczasowe prace projektowe. Nagrodą w Olimpiadze są złote, srebrne i brązowe Wilki przyznawane na Gali Finałowej w Warszawie, w której z pewnością będą uczestniczyć oba zespoły. Trzymajmy za nich kciuki. Powodzenia.
Warsztaty zdrowych przekąsek i napojów Warsztaty zdrowych przekąsek i napojów Kolejną z inicjatyw podjętych w ramach projektu "Świadomi na Zdrowie" było zorganizowanie warsztatów zdrowych przekąsek i napojów dla uczniów naszej szkoły, które odbyły się 23.02.2023 r. Po przeanalizowaniu ankiet które zostały wykonane wśród 300 uczniów ZS nr 1 w Krasnymstawie wyciągnięto wnioski, że 28 % uczniów ma świadomość że odżywia się niezdrowo a 43% nie ma pewności. Zespół projektowy a konkretnie nasi kucharze Konrad i Jasiek zaprezentowali szybkie, proste oraz co najważniejsze zdrowe przekąski i napoje, które można zabrać ze sobą do szkoły jako drugie śniadanie. Wsparciem merytorycznym dla zespołu projektowego byli partnerzy projektu Polish Food Promotion sp. z o.o. w Warszawie i Polska Akademia Restauratorów Gastro Marcin Nowomiejski w Lublinie, którzy z perspektywy smaku i doświadczenia zaproponowali uczniom następujące przepisy: sałatka owocowa, sałatka z jajkiem, szaszłyki z pomidorkami i mozzarellą, tortilla śniadaniowa, fit kanapki z warzywami i szynką, kanapki z pastą jajeczną oraz napoje: zdrową oranżadę cytrynową, koktajl z owoców leśnych oraz smoothie ze szpinakiem. Uczestnicy po warsztatach mogli spróbować wykonanych pyszności. Dodatkowo przygotowano listę zdrowych składników wraz z ich zaletami, które powinny znaleźć się w diecie młodzieży. Jajka - są źródłem pełnowartościowego białka, które łatwo się przyswaja przez organizm. To białko wzorcowe, zawiera aminokwasy, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Ser żółty - mimo swojej wysokiej kaloryczności, ma mnóstwo cennych składników pokarmowych, witaminy i sole mineralne - białko, witaminy A i D, wapń, chlor oraz fosfor. Jest również źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Biały ser - to źródło pełnowartościowego białka będącego składnikiem krwi, limfy oraz hormonów i enzymów. Ważna rzeczą jest to ze w twarogach o małej zawartości tłuszczu znajduje się więcej białka, dlatego powinny pojawić się w naszej codziennej diecie. Inną ważną substancją znajdującą się w białym serze jest lizyna, jest to aminokwas egzogenny, który zmniejsza zmęczenie, wspiera koncentrację oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nadciśnienia. Warzywa - witaminy są największą zaletą warzyw. Zawierają beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP które regulują procesy zachodzące w organizmie. Bardzo dużo warzyw obfituje w węglowodany złożone czyli takie, które wolno wchłaniają się w przewodzie pokarmowym i nie powodują skoków glukozy we krwi. Dzięki temu nie mamy napadów głodu i dłużej czujemy się najedzeni. Owoce - są źródłem błonnika, witamin A, C i B, potasu, polifenoli, ale też cukrów prostych. Owoce chronią przed chorobami układu krążeniowego, zmniejszają ryzyko nowotworów i cukrzycy typu 2, wspomagają prawidłową masę ciała. Mają wysoką odżywczość ale są zarazem w większość niskokaloryczne. Pieczywo ciemne - tworzone z mąki razowej, graham, sitkowej lub innych rodzajów. Charakteryzuje się mniejszym oczyszczeniem. To pieczywo hamuje uczucie głodu na dłużej przez zawarte w nim węglowodany uwalniające się powoli, dając energii rozłożonej w czasie. Białe pieczywo jest bardziej popularne, jednak bardzo dużo osób nie wie tego, że jasny chleb, bułka czy bagietka powstały z wysoko przetworzonej mąki, z ograniczoną ilością pełnowartościowych składników. Po takim produkcie szybciej czujemy głód. Mięso - jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, żelaza, cynku, witamin z grupy B, niacyny (wit. PP), witaminy B12. Każdy gatunek mięsa dostarcza różnych ilości witamin i składników odżywczych np: * Mięso wołowe jest najbogatsze w żelazo, cynk, witaminę B12. * Mięso wieprzowe zawiera więcej witaminy B1. * Mięso z kurczaka zawiera najwięcej wit. PP. * Mięso z ryby zawiera cynk i witaminy B12, tłuste ryby morskie kwasów tłuszczowych omega-3. Dodanie do naszej diety różnorodnych gatunków mięsa, daje naszemu organizmowi większa szanse na lepsze odżywienie i dostarczenie większej ilości składników pokarmowych. Orzechy - są bogatym źródłem składników odżywczych, błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Tłuszcze w orzechach to przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone czyli te które są uważane za te dobre, ponieważ występują naturalnie i nie są tak niezdrowe jak tłuszcze nasycone. Gorzka czekolada - jedzona w odpowiedniej ilości ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, między innymi wspomaga serce, poprawia nastrój i funkcje poznawcze, poprawia poziom cukru we krwi (zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę), jest pomocna w odchudzaniu, pomaga kontrolować wagę (wyzwalany jest hormon, który sygnalizuje do mózgu uczucie pełności), wspomaga stan skóry, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga oczyszczanie nerek. Smacznego!
Kampania Państwowej Komisji ds. Pedofilii RZECZPOSPOLITA POLSKA URZĄD PAŃSTWOWEJ KOMISJI DO SPRAW WYJAŚNIANIA PRZYPADKÓW CZYNNOŚCI SKIEROWANYCH PRZECIWKO WOLNOŚCI SEKSUALNEJ I OBYCZAJNOŚCI WOBEC MAŁOLETNIEGO PONIŻEJ LAT 15 ul. Twarda 18 00-105 Warszawa DDEP/071/RAPIII/1/7/2023 Szanowni Państwo, przekazujemy do Państwa rąk plakaty w wersji elektronicznej dotyczące kampanii społecznej pt.: „#Rozmawiaj#Reaguj”, przygotowanej przez Państwową Komisję do spraw wyjaśniania przypadków czynności skierowanych przeciwko wolności seksualnej i obyczajności wobec małoletniego poniżej lat 15. Celem akcji jest uwrażliwienie społeczeństwa na problem wykorzystania seksualnego małoletnich. Z Pierwszego Raportu PKDP wynika, że ofiarami przemocy seksualnej w Polsce w ubiegłych latach najczęściej były dzieci w wieku 13-15 (49%) i 7-12 (41%) lat. W okresie popełnienia czynu 76% skrzywdzonych dzieci przebywało w swoim domu, pod opieką rodziców. Niestety w 54% przypadków nikt z najbliższego otoczenia (rodzice, nauczyciele, krewni) nie zauważył nic niepokojącego. Najczęściej samo dziecko ujawnia informację, borykając się często z brakiem zaufania dorosłych, pretensjami, negatywną oceną swojego zachowania. A przecież czyn zabroniony popełnił dorosły. On jest winny i odpowiedzialny za to co się stało, za każdy akt skrzywdzenia dziecka. To nigdy nie jest wina dziecka. Państwowej Komisji zależy na tym, aby ten przekaz zapisał się w społecznej świadomości. Zdaniem jej członków, należy w większym stopniu zwrócić uwagę na dziecko, płynące od niego sygnały i nie lekceważenie tego co jest przez nie zgłaszane. Celem jest jak najszybsza pomoc tym, które zostały skrzywdzone. Kampania, której plakaty przesłaliśmy jest skierowana do wszystkich obywateli, w szczególności do opiekunów dzieci i młodzieży. Jej zadaniem jest zwiększenie świadomości społecznej w zakresie omawianego tematu i wskazanie odpowiednich wzorców zachowań w stosunku do dzieci, które często niewerbalnie sygnalizują, że zostały skrzywdzone. Odczytując zamieszczony na plakacie kod QR, można przenieść się na stronę kampanii, gdzie są umieszczone wskazówki, które mogą pomóc opiekunowi małoletniego poradzić sobie z sytuacją podejrzenia wykorzystania lub faktu wykorzystania seksualnego dziecka, tak aby mógł dać małoletniemu odpowiednie wsparcie. Jedno ze wskazań kampanii to: „Gdy zauważysz, że dziecko jest, m.in.: przygnębione i zlęknione, izoluje się, ma problemy w szkole i niską samoocenę, to: rozmawiaj, słuchaj, uwierz i reaguj. #RozmawiajReaguj”. Komisji zależy na tym, aby jak największa liczba osób zapoznała się z przekazem kampanii #RozmawiajReaguj. Stąd prośba o zamieszczenie plakatów cyfrowych na stronie urzędu i stronach internetowych jednostek podległych, w tym jednostek pomocy społecznej, placówek krzewiących kulturę, placówek opiekuńczo-wychowawczych i innych jednostek, które uznają Państwo za stosowne. Ponadto, prosimy o przesłanie pisma z plakatami do urzędów miast i gmin, znajdujących się na Państwa terenie. Jeżeli, w celu dalszej redystrybucji, chcieliby Państwo otrzymać plakaty również w wersji papierowej, prosimy o wypełnienie formularza: https://forms.office .com/e/VEHxR7Jxuv Jeśli dyrektorzy placówek oświatowo-wychowawczych znajdujących się na Państwa terenie chcieliby, żeby odbyło się u nich spotkanie z rodzicami lub lekcja z dziećmi na temat profilaktyki wykorzystania seksualnego dzieci lub chcieliby otrzymać dodatkowe materiały edukacyjne to również prosimy o kontakt e-mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ze względu na zagrożone dobro małoletnich Państwowa Komisja liczy na zrozumienie i współpracę. PKDP chce poruszyć serca i umysły odbiorców akcji, skłonić ich do refleksji na temat tego, że tak przejmujące doświadczenie jest udziałem wielu dzieci. Warto pamiętać, że obojętność, lekceważenie tego problemu czy podzielanie fałszywych, stereotypowych przekonań przyczynia się do zwiększenia skali problemu. Bezpieczne, wolne od przemocy seksualnej dzieciństwo możliwe jest tylko wśród odpowiedzialnych, uważnych i wrażliwych dorosłych. Łączę wyrazy szacunku Paulina Sylwia Rezler Elektronicznie podpisany przez Paulina Sylwia Rezler Data: 2023.02.21 11:53:16 +01'00' Załączniki: kampania_pismo 21.02.pdf[ ]254 kB
Rekrutacja 2023/2024 Terminy postępowania rekrutacyjnego oraz postępowania uzupełniającego, a także terminy składania dokumentów na rok szkolny 2023/2024 do klas pierwszych publicznych szkól ponadpodstawowych tj. do czteroletniego liceum ogólnokształcącego, pięcioletniego technikum, trzyletniej branżowej szkoły I stopnia i klas wstępnych w szkołach ponadpodstawowych, o których mowa w art. 25 ust. 3 ustawy Prawo oświatowe, w tym do branżowych szkół I stopnia, w których zajęcia dydaktyczno - wychowawcze rozpoczynają się w pierwszym powszednim dniu lutego 2024r. Załączniki: Rekrutacja 2023-24.pdf[ ]2898 kB