ŚWIATOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI AUTYZMU „Autyzm- wiem i rozumiem” Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) autyzm występuje u 1 na 100 dzieci, co oznacza, że w naszym kraju żyje 400 tysięcy osób z autyzmem. To jak jedno spore miasto. Corocznie 2 kwietnia na całym świecie to dzień wiedzy na temat autyzmu. Tego dnia cały świat włącza się w akcję „Na niebiesko dla autyzmu”. Kolor niebieski ma dać osobom z autyzmem i ich rodzinom nadzieję na lepsze życie. Jego celem jest podnoszenie społecznej świadomości na temat spektrum zaburzeń autystycznych, zwrócenie uwagi na historie, z jakimi mierzą się osoby w spektrum każdego dnia oraz budowanie wrażliwości społecznej w tym zakresie. Nasi uczniowie wzięli udział w zajęciach przygotowanych specjalnie z tej okazji, „Autyzm- wiem i rozumiem". Mieli okazję wziąć udział w doświadczeniach które przybliżyły im, jak funkcjonują osoby ze spektrum. W szkole w tym dniu zagościł kolor niebieski i różowy ponieważ chcieliśmy podkreślić, że autyzm dotyczy zarówno mężczyzn jak i kobiet. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji z wydarzenia. „ Spektrum (autyzmu) jest długie i szerokie, i wszyscy się na nim znajdujemy. Kiedy się w to uwierzy łatwo zobaczyć, ile mamy ze sobą wspólnego.” Temple Grandin
Sukces uczennic z Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie! W dniu 31 marca 2023 r. w Lubelskim Parku Naukowo-Technologicznym, drużyna w składzie: Maja Dusznik, Weronika Fornek, Weronika Marecka, Wioletta Trus pod opieką nauczyciela p. Bożeny Cieszko-Pankiewicz, została wyróżniona drugim miejscem w wojewódzkim konkursie „Najlepszy pomysł biznesowy”. W programie młodzieżowej przedsiębiorczości - Lubelscy Przedsiębiorcy Jutra, w ramach którego odbywał się konkurs, brały udział drużyny ze szkół ponadpodstawowych pochodzących z trzech powiatów: janowskiego, krasnostawskiego i łęczyńskiego. Droga do sukcesu nie była łatwa, ponieważ pomysł musiał dotyczyć innowacji, uwzględniających zagadnienia ważne dla Lubelszczyzny, takie jak: Żywność wysokiej jakości, Zielona gospodarka, Zdrowe społeczeństwo, Cyfrowe społeczeństwo, Technologie i Procesy (technologie materiałowe, procesy produkcyjne i logistyczne). Ponadto, udział w konkursie wiązał się z odbyciem wielogodzinnych szkoleń i warsztatów w Lubelskim Parku Naukowo-Technologicznym: Bootcamp 1 Rozwój pomysłu: Jak budować zespół startupowy? Jak poznać swojego klienta i zbadać rynek? Tworzenie modelu biznesowego Zdobywanie klienta, marketing Finanse firmy Pitching - jak zaprezentować swój pomysł? Historia porażek i sukcesów – FCapp Autoprezentacja i wystąpienia publiczne Bootcamp 2 Tworzenie biznesplanu: Jak zdobyłem finansowanie na swój (pierwszy) biznes? – case #1, Froebel.pl Ochrona pomysłu na biznes. Dlaczego i jak? Fundraising - jak zdobyć finansowanie na swój biznes? Tworzenie planu biznesowego Zakładanie i rozwój firmy Jak wybrać swoją wymarzoną ścieżkę kariery? Jak zdobyłyśmy finansowanie na swój (pierwszy) biznes? – case #2, Laboratorium Dźwięku x ROBI SIĘ! Szkolenia prowadzili pracownicy w Lubelskiego Parku Naukowo-Technologicznego oraz zaproszeni goście: Danuta Sulowska Kierownik Oddziału Biznes Lubelskie w Departamencie Gospodarki, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Rafał Warchoł CEO -FCapp, Kleopatra Kharof x Tomasz Rolski Dziennikarze - Telewizja Polska, Rafał Iskra Prezes Froebel.pl, Anna Grzegorczyk Dyrektor Centrum Transferu Wiedzy i Technologii - Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Agnieszka Chróścik Dyrektor Działu Projektów Lubelski Park Naukowo-Technologiczny oraz Przedstawiciel Lubelskiej Agencji Wspierania Przedsiębiorczości, Mariusz Wiktorowicz Naczelnik Wydziału Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie, Lidiya Dzhmachyan, CEO, Laboratorium Dźwięku i Weronika Podstawka-Bosek CEO, ROBI SIĘ! Drużyna z ZS nr 1 w Krasnymstawie to cztery uczennice z czwartej klasy TECHNIKUM EKONOMICZNEGO. Jak przyznają dziewczyny, do sukcesu przyczyniła się nie tylko wiedza zdobyta podczas wyjazdów do Lublina, ale też mocne podstawy zdobyte w szkole. Skonfrontowanie swojej wiedzy i umiejętności z innymi uczestnikami, dało im pewność siebie i wiarę we własne możliwości. Natomiast wystąpienie p. Seweryna Szwarockiego - Dyrektora ds. Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Lubelskiego Węgla "Bogdanka" S.A. z prelekcją „Jak wykorzystać swój potencjał i zaplanować ścieżkę kariery?” skierowało myśli ku przyszłości. Może pojawią się kolejni przedsiębiorcy?
V edycja Konkursu Kulinarnego „Gotowanie z VIP-ami” już za nami 30 marca w naszej szkole odbył się, już po raz kolejny Konkurs Kulinarny „Gotowanie z VIP-ami”. Jak to dobrze, że po latach ograniczonych kontaktów można było się spotkać, wspólnie pogotować, spróbować regionalnych potraw sporządzonych przez uczniów naszej szkoły i po prostu cieszyć się spotkaniem z miłymi ludźmi. W tym roku zmieniliśmy trochę zasady i zaprosiliśmy do udziału uczniów klas ósmych ze wszystkich szkół powiatu krasnostawskiego. Podzieliliśmy zmagania na dwa etapy. W pierwszym etapie drużyny miały za zadanie przygotować zakąski na gorąco, a my na podstawie zdjęć tychże smakołyków i ich receptur wyłoniliśmy uczestników drugiego etapu, ale o tym za chwilę. Finał odbył się 30 marca. Uroczystość rozpoczęła Amelia Urbańska z Kacprem Bochyńskim serdecznym przywitaniem przybyłych gości: Pana Witolda Boruczenko – przewodniczącego Rady Powiatu Krasnostawskiego Pana Mirosława Księżuka – reprezentującego Panią Teresę Hałas posłankę na Sejm, wiceprzewodniczącego Rady Powiatu Krasnostawskiego Pana Marka Nowosadzkiego - wicestarostę Krasnostawskiego Panią Ewę Nieścior – przewodniczącą Komisji Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej Starostwa Powiatowego w Krasnymstawie Panią Annę Maciuk- przedstawiciela Lokalnej Grupy Działania Krasnystaw Plus Pana Marcina Szafrana - właściciela firmy Boster sklepu z chemią budowlaną i artykułami gospodarstwa domowego w Krasnymstawie Panią Annę Bobruś – kierowniczkę sklepu Gama w Krasnymstawie Pana Sławomira Kozioła - wiceprezesa Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie Oraz oczywiście uczniów, dyrektorów i nauczycieli ze szkół biorących udział w drugim etapie: Panią Barbarę Kuligowską, nauczyciela Szkoły Podstawowej im. hetmana Stanisława Żółkiewskiego w Żółkiewce i uczennice: Natalię Majkut i Paulinę Chojdę. Panią Celinę Czerniej, dyrektor Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Kraśniczynie i uczennice: Oliwię Nowak i Izabelę Marciniak Panią Sylwię Młynarczyk – Rysak , dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej nr 5 im. Orląt Lwowskich w Krasnymstawie i uczennice: Kornelię Czerniak i Julię Mudę Panią Marzenę Morylowską, dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Krasnymstawie i uczniowie: Martynę Rogozińską i Huberta Mazurkiewicza Każdej drużynie towarzyszył asystent – uczeń z drugiej klasy gastronomicznej: Amelia Długosz, Karolina Wawrzyszuk, Amelia Sulej, Sylwia Warchoł. Pani dyrektor Małgorzata Jędruszczak przywitała uczestników, gości i oficjalnie rozpoczęła konkursowe zmagania. Aby wczuć się w temat tej edycji, czyli Tradycje kulinarne ziemi krasnostawskiej, uczennice klasy 4tmz (Sylwia Jaremek i Sylwia Rosolińska) przedstawiły nam w formie prezentacji multimedialnej tradycyjne potrawy z naszej małej ojczyzny np.: przaśniaki, fajerczaki, izbickie golasy, nabiał z OSM Krasnystaw itp. Podczas gdy drużyny zmagały się z przygotowaniem dwóch past, oraz podaniem ich w atrakcyjny sposób przenieśliśmy się do Tajlandii spróbować lodów tajskich robionych na żywo przez Karolinę Rosolińską i Kingę Kaszak. Uczennicę zdobyły te umiejętności podczas realizacji jednego z projektów unijnych i serwowały pyszne lody z owocami i przeróżnymi dodatkami. Kto chciał mógł sam spróbować wykonać takie lody, co okazało się niełatwym zadaniem. A o tajskich lodach opowiadały Maria Litkowska i Lidia Gustaw. Uczestnicy konkursu bardzo szybko i sprawnie uporali się z zadaniem, chyba chcą wstąpić w mury naszej szkoły i już od września zdobywać wiedzę i umiejętności w najlepszej szkole w powiecie. Mamy nadzieję, że podobnie jak Kacprowi uda im się zdobyć cztery zawody: kucharza, technika żywienia oraz kelnera i cukiernika dzięki projektom unijnym, które pozwalają na poszerzenie wiedzy, umiejętności oraz właśnie zdobycie innych zawodów. Jury w składzie: Witold Boruczenko, Mirosław Księżuk, Ewa Nieścior i Anna Bobruś miało nie lada zadanie wyłonić zwycięską drużynę. Jak się okazało jednogłośnie podniebienia jurorów zdobyły przekąski drużyny Publicznej Szkoły Podstawowej nr 5 im. Orląt Lwowskich w Krasnymstawie w składzie: Sylwia Młynarczyk-Rysak, uczennice Kornelia Czerniak, Julia Muda oraz asystent Amelia Sulej. Zaś drugie miejsce pozostałe drużyny: Szkoły Podstawowej im. hetmana Stanisława Żółkiewskiego w Żółkiewce, Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Kraśniczynie, Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Krasnymstawie. Słowom uznania nie było końca, zarówno dla uczestników konkursu, jak i organizatorów tego wydarzenia. Usłyszeliśmy je min. z ust Przewodniczącego Rady Powiatu – Witolda Boruczenko, Pana wiceprzewodniczącego – Mirosława Księżuka, Pana Wicestarosty – Marka Nowosadzkiego, Pani przewodniczącej Komisji Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej – Ewy Nieścior oraz Anny Bobryś. Konkurs nie odbyłby się gdyby nie nasi wspaniali darczyńcy i fundatorzy nagród: Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie Bank Spółdzielczy w Izbicy Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie Boster sklep z chemia budowlaną i artykułami gospodarstwa domowego w Krasnymstawie Lokalna Grupa Działania Krasnystaw Plus Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna ZAGRODA w Zagrodzie Firma Agat s.c. w Krasnymstawie Sklep Gama w Krasnymstawie - Społem Chełm sp. z.o.o. Nasz konkurs umilili nam nasi zdolni uczniowie śpiewając piosenki: siostry Karolina i Sylwia Rosolińskie, Kacper Bochyński oraz tańcząc – Weronika Piekaś z Freak Dance Academy, która zaprezentowała nam solo w stylu disco dance. Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie wszystkich, którzy przyłożyli rękę do tego fantastycznego wydarzenia, czyli dyrekcji szkoły Pani Małgorzacie Jędruszczak i Panu Wojciechowi Maślonie, Pani Kierownik Szkolenia Praktycznego Katarzynie Mańko, nauczycielkom „katedry gastronomii”: Agnieszce Pawlas, Katarzynie Oleszczuk, Małgorzacie Typiak, Agacie Sadlak- Skrzypek i Agacie Jędruszczak oraz uczniom klas gastronomicznych, a Bartkowi, Maksymowi i Kindze dziękujemy za obsługę techniczną i dźwiękową. Najlepsza szkoła w powiecie krasnostawskim - I LOVE ZETKA.
Moda cyrkularna w praktyce. Na wiosnę zmień stylówkę, ale pozostań eko! Uczestnicy projektu „ MODOWA ZETKA” wprowadzają w życie zasady mody w obiegu zamkniętym. Na zorganizowanych w szkole warsztatach odzieżowych podjęli próbę przeprojektowania i przerabiania własnych ubrań, tak aby móc je jeszcze wykorzystać a jednocześnie prezentować się oryginalnie i trendy. Mieli też okazję nauczyć się , jak fachowo zaszyć dziurę , przyszyć guzik czy wykonać wprasowankę. W tajniki sztuki krawieckiej wprowadziła ich pani Katarzyna Mańko, kierownik kształcenia praktycznego .Najodważniejsi mogli przekonać się , że „nie święci garnki lepią ” i nauczyć się podstaw obsługi maszyny do szycia.
22 marca- Światowy Dzień Wody w naszej szkole Światowy Dzień Wody (ang. World Water Day) ma przypominać, że wielu mieszkańców naszej planety – obecnie ok. 800 milionów osób – cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Słodka woda przestała być zasobem odnawialnym – zużywamy jej więcej i szybciej, niż jest w stanie się odtworzyć. Niech nas nie zwiedzie termin „błękitna planeta”, którym określa się czasem Ziemię. Choć w ok. 70% pokrywa ją woda, to zaledwie 2,5% to woda słodka, która nadaje się do picia a większość z niej jest uwięziona w lodowcach i pokrywie śnieżnej. Te oraz wiele innych faktów zebrali zainteresowani ekologią uczniowie naszej szkoły a swoją wiedzą podzielili się na wykonanych tablicach informacyjnych. Każdy zainteresowany mógł dowiedzieć się jak zbadać swój ślad wodny, skąd pochodzi woda, która wypływa z kranu, oraz przekonać się, że jest bezpieczna do picia. Woda wodociągowa znajduje się bowiem pod ścisłym nadzorem sanepidu, a jej jakość regulują przepisy – dokładnie te same, które obowiązują producentów wody butelkowanej. Po obejrzeniu filmu „Historia wody butelkowanej” podjęliśmy wyzwanie: Piję wodę z kranu, bo jest zdrowa i ekologiczna.! Dołącz do nas. Dbajmy o wodę bo to nasz wielki skarb.
Zespół Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki to szkoła zrównoważonego rozwoju Zespół Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki to szkoła zrównoważonego rozwoju Cele Zrównoważonego Rozwoju (ang. Sustainable Development Goals – SDGs) to plan działania na rzecz świata, który się ciągle zmienia i przeobraża. Działania te mają na celu zaspokajanie obecnych potrzeb w sposób zrównoważony, z szacunkiem dla środowiska oraz z uwzględnieniem potrzeb przyszłych pokoleń. Na szczycie w Nowym Jorku, w dniach 25-27 września 2015 r., przywódcy krajów członkowskich ONZ podpisali dokument “Przekształcania naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”. W dokumencie opisanych jest 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju i związanych z nimi działań, które skupiają się one wokół 5 obszarów (5xP): ludzie (people), planeta (planet), dobrobyt (prosperity), pokój (peace), partnerstwo (partnership). By osiągnąć Cele Zrównoważonego Rozwoju, ludzkość musi ściśle współpracować i szukać rozwiązań. Szkoła to środowisko w którym spotykają się uczniowie, ich rodzice, nauczyciele, pracownicy oraz współpracujące z nimi instytucje, a więc wszyscy, którzy mogą, a nawet powinni, te cele realizować. Cała społeczność szkolna powinna mieć świadomość, że jej aktywność ma znaczenie i może kształtować sprawiedliwy, pokojowy i zrównoważony świat. Ważne jest aby młodzież angażowała się w konkretne działania a nauczyciele wspierali je, kształtując w ten sposób postawy, poglądy przyzwyczajenia uczniów. Właśnie w ten sposób młody człowiek może lepiej zrozumieć i nauczyć się, jak zmieniać świat na lepsze. W związku z działaniami szkoły na rzecz realizacji celów zrównoważonego rozwoju, zorganizowano konkurs dla uczniów pod hasłem „Zetka to szkoła zrównoważonego rozwoju”. Uczniowie opisywali jak widzą realizację tych celów w naszej szkole. Najlepsze prace zostały nagrodzone ekologicznymi gadżetami, a prace uczniów można podziwiać na przygotowanej wystawie.