kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: zspnr1.kosciuszko@gmail.com

Wydarzenia szkolne

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesne cukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzętdlatego też osoba pracująca na tym stanowisku oprócz umiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowaniai prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własną cukiernią. Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik musi posiadać również niezbędne kompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

 Cukiernik, podobnie jak kucharz, musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. 

Po zakończeniu kursu, uczeń przystępuje się do egzaminu zawodowego, zdobywa tym samym tytułu cukiernika-czeladnika.

Jeżeli pasjonuje Cię wykonywanie wyrobów cukierniczych, warto postawić na ten słodki zawód, a przyszła praca stanie się przyjemnością.

c6

 

KUCHNIA MOLEKULARNA 

 Image00068

 

Powstanie kuchni molekularnej. Zwolennicy niekonwencjonalności twierdzą, że kuchnia molekularna to nic odkrywczego. Już w I wieku po Chrystusie w Aleksandrii, Maria Prophetisa zaczęła eksperymentować z jedzeniem i wymyśliła pieczenie na wolnym ogniu. Dzięki wielu próbom wpadła na pomysł bain marie lub marianbad czyli kąpieli wodnej. Przypisuje się jej również wynalezienie aparatu do destylacji alkoholi jak i esencji smakowych. Także Percy Spencera, twórcę kuchenki mikrofalowej, można uznać za wynalazcę nowych molekularnych technik gotowania. Jego pierwsza kuchenka mikrofalowa kosztowała prawie 3 tysiące dolarów, miała 2 metry wysokości i ważyła 400 kg .Przełom XVIII i XIX wieku to okres, z którego pochodzą znamienite książki kucharskie, w których można znaleźć receptury na różne, czasem dziwaczne, tajemnice szefów kuchni. Przykładem może być chowanie karłów do tortów. Innym, niemniej kuriozalnym przykładem było zaskakiwanie gości specyficznymi potrawami. W trakcie przygotowań do przyjęcia ptactwo pojono alkoholem, oskubywano, lekko podpiekano i układano na patery. Później takie „pijane” potrawy biesiadnicy nakłuwali  widelcem,a te podrywały się z półmisków. Wielu protagonistów tradycyjnej kuchni uważa, że kuchnia molekularna i wszystko co się wokół niej dzieje jest najzwyklejszą zdradą prawdziwej kultury jedzenia. Wraz z rozwojem technologicznym na świecie również kuchnia musiała pójść do przodu. W tym czasie powstawały nowe techniki gotowania takie jak sous vide, poszerzyła się wiedza na temat aromatów,  wynaleziono obrotowy parownik oraz wiele innych urządzeń  jakie w kuchni używa już współczesny kucharz chcący nadążyć za nowymi trendami.

Trudno jest stwierdzić kiedy tak naprawdę powstało określenie kuchnia molekularna. Szacuje się, że w latach 60-tych Nicholas Kurti, węgierski fizyk, który był jednym z  twórców bomby atomowej, wymyślił deser o nazwie Alaska Wywrócony na Nice, czyli gorący w środku, zimny na zewnątrz.  Ale dopiero w 1988 Kurti wraz  z francuskim fizyko-chemikiem Hervé This po raz pierwszy użyli publicznie nazwy kuchnia molekularna i  od tego momentu zaczęła się nowa kulinarna epoka. Według angielskiej wersji internetowej encyklopedii „Wikipedia” znaczenie kuchni molekularnej przedstawia się następująco:

Kuchnia molekularna lub gastronomia molekularna jest naukową dyscypliną zawierającą w sobie naukę fizycznych i chemicznych procesów, które pojawiają się w trakcie gotowania. Dotyczy ona mechanizmów ukrytych za transformacją składników w procesie gotowania oraz społecznych, artystycznych i technicznych komponentów kulinarnego i gastronomicznego fenomenu (z naukowego punktu widzenia).

 

 

Image00007

Wizyta studyjna w Fundacji Regionalne Inkubatory Przedsiębiorczości

7 lutego 2019 roku uczniowie klas 4 technikum ekonomicznego i 4 technikum budownictwa w osobach Klaudii Mazurek, Konrada Sierpiny i Krystian Dubiela wraz z uczniami innych szkół ponadgimnazjalnych powiatu krasnostawskiego  mieli okazję uczestniczyć w wizycie studyjnej w Fundacji Regionalne Inkubatory Przedsiębiorczości  w Łukowie zorganizowanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krasnystaw Plus” w Krasnymstawie.

Łuków oddalony jest od Krasnegostawu aż o 150 km, ale podróż w obie strony minęła szybko, bowiem uczniowie mogli nawiązywać nowe znajomości z rówieśnikami z innych szkół i wymieniać się poglądami na różne tematy np. związane z dalszą ścieżką kariery zawodowej.

Na miejscu zostaliśmy powitani bardzo serdecznie przez Panią Urszulę Bancerz – Dyrektora Centrum Doradztwa Finansowego w Łukowie i Założyciela Fundacji oraz Pana Patryka Łopota- młodego przedsiębiorcę rozpoczynającego swoją działalność gospodarczą właśnie w Inkubatorze Przedsiębiorczości, a obecnie prężnie prowadzącego swój biznes.

Po powitalnym poczęstunku przedstawiono młodzieży zasady działalności Inkubatora Przedsiębiorczości oraz omówiono formy pomocy przedsiębiorcom stawiającym pierwsze kroki w biznesie. Młodzież mogła sprawdzić swoje atuty takie jak: umiejętność pracy w grupie, cechy przywódcze, umiejętność podejmowania szybkich decyzji pod presją czasu czy przekonania innych do swoich projektów w trakcie zabawy przy użyciu makaronu, taśmy i sznurka. Takie bowiem cechy są bardzo istotne przy prowadzeniu działalności gospodarczej.

Następnie po pysznym obiedzie, pod przewodnictwem Pani Bancerz udaliśmy się zwiedzać Strefę Ekonomiczną działającą w Łukowie na powierzchni, bagatela 27 ha. Pani Bancerz opowiadała o zasadach i korzyściach prowadzenia działalności gospodarczej właśnie w Strefie Ekonomicznej.

W godzinach popołudniowych pełni entuzjazmu i naładowani pozytywną energią oraz wieloma zagadnieniami do przemyśleń wróciliśmy do Krasnegostawu.

                                                                                                                             Katarzyna Mańko

opiekun uczniów

   

DBI2019 plakat V4 m

5 lutego pod hasłem „Działajmy razem!” obchodziliśmy  po raz kolejny Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI).  Miał on na celu przede wszystkim inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych, zaznajomienie rodziców, nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocję pozytywnego wykorzystywania Internetu. Ideą DBI jest podkreślanie siły współdziałania w dbaniu o cyfrowe bezpieczeństwo, zarówno na poziomie międzynarodowym, jak i lokalnym, a także łącząc zaangażowania wielu instytucji i rodziny, czyli najbliższego otoczenia dziecka.

Organizatorem wydarzenia w Polsce od 2005 r. jest Polskie Centrum Programu Safer Internet (PCPSI), które tworzą państwowy instytut badawczy NASK oraz Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę – realizatorzy unijnego programu „Łącząc Europę” (ang. Connecting Europe Facility - CEF). Głównym partnerem wydarzenia jest Fundacja Orange. Patronat honorowy dla wydarzenia udzielili: Ministerstwo Cyfryzacji, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich, Urząd Komunikacji Elektronicznej oraz Komenda Główna Policji. Partnerami DBI 2019 są Facebook Polska, Google Polska, National Westminster Bank Oddział w Polsce, Teatr Palladium oraz Mulitmedia w szkole.

Podczas obchodów DBI 2019 organizatorzy  podkreślili  istotę współpracy pomiędzy różnymi sektorami przy wspieraniu pozytywnych zmian w sieci. Wszyscy powinniśmy angażować się w promowanie pozytywnych zastosowań Internetu, promocję tolerancji oraz tworzenie kultury zrozumienia.  

dzien internetu

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 Symbol zawodu 343404

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.

 Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.

Zatrudnienie:

·         Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)

·         Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

·         Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)

·         Organizacje ochrony konsumenta,

·         Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,

·         Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).

·         Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:

·         Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.

·         Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.

·         Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia).

·         Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.

·         Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego

·         Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.

·         W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista

·         Zdobędziesz nowe wiadomości i umiejętności z zakresu kuchni molekularnej i sushi

Okres nauki: 4lata W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.

Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

·          oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;

·         sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;

·         planowania i oceny żywienia;

·         organizowania produkcji gastronomicznej;

·         planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.

Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.

Technik ekonomista 331403

Na wstępie należy obalić mit, dlatego stanowczo stwierdzamy: EKONOMIA TO NIE MATEMATYKA.

W TECHNIKUM EKONOMICZNYM dokonujemy podstawowych obliczeń arytmetycznych z wykorzystaniem kalkulatora i programów komputerowych. Matematyki nie ma więcej niż w innych klasach. Wszyscy uczniowie mają do dyspozycji laptopy i stały dostęp do Internetu.

Pojawiają się natomiast nowe, ciekawe przedmioty, w których naukę rozpoczyna się od podstaw np. podstawy ekonomii, działalność przedsiębiorstwa, kadry i płace, podstawy prawa, rachunkowość, biuro rachunkowe.

JESTEŚMY DUMNI Z NASZEJ SZKOŁY, bo posiadamy nowoczesne  pracownie ekonomiczne wyposażone w niezbędne urządzenia biurowe.  Tu  pracuje  wysoko  wykwalifikowana  kadra  pedagogiczna m.in. specjaliści z zakresu: rachunkowości, finansów, bankowości,  marketingu,  administracji, ekonomiki i organizacji produkcji.

Ucząc się w klasie ekonomicznej łatwiej wchodzi się w dorosłość tj. poznaje się jak podejmować decyzje dojrzałe i trafne, które w przyszłości mogą zapewnić sukces zawodowy i osobisty. Rozwija się kreatywność i przedsiębiorczość, dlatego absolwenci rozsławiają szkołę zdobywając coraz wyższe szczeble kariery.

W trakcie nauki zdobywamy dwie kwalifikacje:

 

EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej

EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych

 

Po zdaniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.

Praktyczna nauka zawodu odbywa się w instytucjach finansowych i przedsiębiorstwach, są to:

·         Banki

·         Firmy ubezpieczeniowe

·         Biura rachunkowe

·         Urzędy

·         Przedsiębiorstwa

Zapytasz: ,,Dlaczego warto być uczniem Technikum Ekonomicznego"?

·         zdobędziesz ATRAKCYJNY, prestiżowy zawód,

·         uzyskasz fachową wiedzę i umiejętności potrzebne do znalezienia pracy lub rozpoczęcia studiów (ABSOLWENCI NASZEJ SZKOŁY OTRZYMUJĄ NA STUDIACH EKONOMICZNYCH STYPENDIA NAUKOWE),

·         poznasz interesujące przedmioty zawodowe np. rachunkowość, marketing,

·         poznasz nie tylko teorię, ale zdobędziesz praktykę w biurach rachunkowych lub innych przedsiębiorstwach,  MASZ DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE!

·         uzyskasz wiedzę niezbędną do założenia i prowadzenia własnej firmy,

·         możesz uczestniczyć w różnych zajęciach pozalekcyjnych rozwijających zainteresowania – SZKOŁA TO NIE TYLKO NAUKA!

·         będziesz miał możliwość poznania ciekawych ludzi w ramach współpracy z różnymi instytucjami np. bankami, urzędem skarbowym, urzędem pracy,

·         będziesz mógł uczestniczyć w różnych konkursach i olimpiadach,

·         masz szansę na stypendium naukowe za najlepsze wyniki w nauce np. Stypendium Prezesa Rady Ministrów

·         możesz uczestniczyć w bezpłatnych projektach unijnych, nabywając nowe kwalifikacje zawodowe

·         nauczysz się obsługiwać profesjonalne programy finansowo-księgowe

Jeżeli w przyszłości chcesz szybko znaleźć pracę i mieć satysfakcję z wykonywanego zawodu – to wybierz  Technikum ekonomiczne!

Ekonomiści potrzebni są w każdej firmie, a im dłużej pracujesz tym jesteś cenniejszym pracownikiem – stajesz się specjalistą! Czeka na Ciebie wysokie wynagrodzenie.

Zastanawiasz się gdzie znajdziesz pracę po Technikum ekonomicznym?

Oto przykłady:

·         działy księgowości, kadr, fakturowania, handlu, obsługi klienta, zarząd we wszystkich przedsiębiorstwach,

·         urzędy skarbowe, urzędy pracy, urzędy gminy, miasta, powiatu,

·         kancelarie doradztwa podatkowego, biura rachunkowe,

·         własna firma,

·         towarzystwa ubezpieczeniowe, doradztwa finansowe,

·         banki, instytucje pożyczkowe,

·         sklepy, supermarkety, magazyny np. fakturowanie,

·         wiele innych.

Zastanawiasz się  jeszcze jaką szkołę wybrać? Już chyba nie masz wątpliwości, bo to jest oczywiste.

Wybierz Technikum Ekonomiczne! 

Postaw na zawód - masz zawód - masz pracę !!!

 

plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo