logo big

Strona w przebudowie.

Za wszelkie niedogodności przepraszamy.

Uwagi i sugestie dotyczące strony prosimy kierować na adres: zspnr1kras@gmail.com

Kontakt z sekretariatem: zspnr1.kosciuszko@gmail.com

Wydarzenia szkolne

stypendia zapasy

 
 

20 kwietnia 2018 roku Nasi uczniowie: Krystian Knap, Miłosz Luchowski, Maciej Smyk i Adrian Bielecki uczestniczyli w uroczystości wręczenia stypendiów sportowych Miasta Krasnystaw. Stypendium otrzymali za wysokie wyniki we współzawodnictwie sportowym w dyscyplinie zapasy. Na co dzień uczniowie ZSP nr 1 w Krasnymstawie trenują w Ludowym Międzyszkolnym Klubie Sportowym w Krasnymstawie. 

Jesteśmy dumni z Naszych uczniów, gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów sportowych.

 

23 marca uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Wesoło, zdrowo i kolorowo” przeznaczony dla uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Krasnymstawie oraz ich rodziców.
Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielkami: panią Katarzyną Oleszczuk oraz panią Agnieszką Pawlas zaprezentowali i pomogli wykonać swoim młodszym kolegom zdrowe przepisy na owocowe masy deserowe oraz warzywne hummusy. Wszystkie dania zostały udekorowane rzeźbionymi owocami i warzywami a czarodziejski, warzywny bukiet pani Kasi cieszył oko różnorodnością barw i kształtów.
   Wspólne spotkanie było wynikiem realizacji zaplanowanych działań w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w ramach Szkoły Promującej Zdrowie oraz było okazją do integracji uczniów obu placówek
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr  reprezentowali: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Jakub Kalman, Weronika Bubic, Klaudia Dziedzic, Aleksandra Gutowaka, Weronka Lewczuk, Aleksander Pilarski i Kinga Prościńska.
   Serdecznie dziękujemy pani Beacie Maj i pani Joannie Kowalczyk za zaproszenie, i mamy nadzieję na dalszą współpracę.
Przepisy z warsztatów oczywiście już wkrótce na blogu (https://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/). 
 
DSC 0216
 
DSC 0217
 
DSC 0221
 
DSC 0224
 
DSC 0232
 
DSC 0234
 
DSC 0240
 
DSC 0243
 
DSC 0263
 
IMG 6499

Konferencja szkoleniowa „Podstępne WZW” i „Znamię! Znam je?”

k2

konferencja

27.03.2018 pani wicedyrektor Małgorzata Jedruszczak i pedagog Ewa Gałka uczestniczyły w konferencji szkoleniowej dotyczącej realizacji programów edukacyjnych „Podstępne WZW” oraz „Znamię! Znam je?”. Pomysłodawca tych programów jest prezes fundacji Gwiazda Nadziei Barbara Pepke.

Organizatorem konferencji był Lubelski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. Spotkanie odbyło się w Sali Błękitnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego.

Wśród omawianych tematów znalazły się: profilaktyka WZW metodyka programu „Podstępne WZW” i programu „Znamię! Znam je?”, działalność Fundacji Gwiazda Nadziei, profilaktyka czerniaka skóry oraz wybrane aspekty diagnostyki i leczenia czerniaka skóry.

Programy „Podstępne WZW” oraz „Znamię! Znam je?” będą realizowane w naszej szkole w miesiącu kwietniu i maju.

PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY W KINIE

k

Pierwszy dzień wiosny 2018r uczniowie z klasy 2tzm, 3tzf, 1br wraz z opiekunami spędzili w kinie oglądając filmową adaptację przepięknej książki autorstwa R. J. Palacio. „Cudowny chłopak”. Film w reżyserii Stephena Chbosky‚ego to wielowymiarowa opowieść o akceptacji, walce z samym sobą i pokonywaniu barier. Jednocześnie nauka tolerancji i szacunku dla drugiego człowieka.

k1

Jeśli ktoś z Was nie czytał jeszcze książki lub nie obejrzał filmu, serdecznie zachęcamy – naprawdę warto poznać historię Auggiego i jego bliskich...

„Przeżywanie Wielkiego Postu wyznaczają trzy słowa - drogowskazy: modlitwa, post, jałmużna. Modlitwa jest osobowym spotkaniem i duchowym zjednoczeniem z Bogiem. Post służy odsunięciu na bok tego, co modlitwie przeszkadza. Jałmużna jest daniem siebie bliźniemu i praktycznym skutkiem życia duchowego, jest niesieniem pomocy innym.”

Fundacja ,,Dr Clown" w okresie Wielkiego Postu, już kolejny raz wspólnie z uczniami klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie i klasą 2b z Zespołu Szkół Nr 1 w Krasnymstawie przygotowała słodkie świąteczne niespodzianki w postaci babeczek dla wychowanków domów dziecka i placówek specjalnych na terenie województwa lubelskiego. Kolorowo przyozdobione i zapakowane babeczki wraz z najlepszymi życzeniami świątecznymi zostaną przekazane również małym pacjentom szpitali w Krasnymstawie, Chełmie, Świdniku, Lubartowie, Lublinie i Zamościu. 

"Kulinarnych" w tym przedsięwzięciu reprezentowały: panie Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak - Skrzypek oraz uczniowie: Jakub Kalman (kl 3k), Zbigniew Wawryk (kl 2k), Edyta Tomaszek (kl 2k), Weronika Krupa (kl 2k) i Magdalena Żebrowska (kl 2k).

Najlepsze Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim naszym przyjaciołom i sympatykom składają: Fundacja ,,Dr Clown'' Region Lubelszczyzna, „Kulinarni Zetki” w Krasnymstawie i Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie. 

A przepis na nasze babeczki znajdziecie tutaj.

DSC 0003 
DSC 0008
 
DSC 0033

  „Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty! Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia.” Tak brzmiało zaproszenie na warsztaty „Kolorowy świat makaronów”, które odbyły się dnia 8 marca w ramach Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Trudno było nie skorzystać.
   W warsztatach „Kolorowy świat makaronów” wzięli udział uczniowie naszej szkoły, głównie klas gastronomicznych wraz z opiekunami: Agnieszką Pawlas, Agatą Sadlak-Skrzypek i Katarzyną Oleszczuk. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu wprowadzającego do tematu, który przygotowała i wygłosiła Pani dr hab. inż. Aldona Sobota. Słuchacze poznali najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiedzieli się z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się te wyroby oraz jak należy przygotowywać je do spożycia. Następnie uczniowie mieli okazję sprawdzić się w praktyce. Pod bacznym okiem pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż wyprodukowali kolorowe makarony. Wyroby miały nietypowy kształt gigli, co w tłumaczeniu z języka włoskiego na polski oznacza lilia. Z okazji Dnia Kobiet te różnokolorowe lilie dedykowano wszystkim Paniom, biorącym udział w warsztatach. Na zakończenie słuchacze mieli okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. 
   Serdecznie dziękujemy pracownikom Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż za miłe i serdeczne przyjęcie uczniów i sentymentalną podróż do czasów studenckich naszych sorek. A już wkrótce przepis na pyszne danie z makaronem który wykonaliśmy podczas warsztatów.
 
DSC 0152
 
DSC 0154
 
 
DSC 0155
 
 
DSC 0164
 
 
DSC 0166
 
 
DSC 0167
 
 
DSC 0168
 
 
DSC 0170
 
 
DSC 0173
 
 
DSC 0176
 
 
DSC 0182
 
 
DSC 0188