Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie pomimo wakacji nie odkładają noży, nie chowają zapasek na dno szafy tylko ciągle coś pichcą, mieszają, kroją i przyprawiają.

5 lipca w Białce w ramach II Targów Turystyki Wiejskiej i Kulturowej "Lubelskie Lato 2014" odbył się konkurs kulinarny „Tradycje Kulinarne Regionu”. Celem konkursu była promocja polskiej sztuki kulinarnej poprzez wykonanie i prezentację potraw charakterystycznych dla tradycyjnej kuchni polskiej, często zapomnianych, ale niezwykłych smaków, kultywowanie tradycji kulinarnych regionu lubelskiego, oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczestników. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych i osób fizycznych oraz uczniów szkół o profilu gastronomicznym.

Z powiatu krasnostawskiego zgłosili się tylko uczniowie Technikum Nr 1 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie. Szkołę reprezentowali: Małgorzata Kwiatkowska, Patrycja Opat, Aleksandra Repeć i Bartłomiej Laskowski wraz z opiekunkami - nauczycielkami praktycznej nauki zawodu: Agnieszką Pawlas i Agatą Sadlak-Skrzypek.

Uczniowie wystartowali z dwoma potrawami: gęsimi szyjkami i cebularzami. Obie potrawy zaczerpnęli z kuchni żydów aszkenazyjskich, czyli tych zamieszkujących przed II Wojną Światową małe miasteczka wschodniej Polski, Rosji czy Niemiec. Wiele z tych potraw do dzisiaj przerwało w rodzinnych kuchniach, a część z nich przezywa renesans w związku z modą na oryginalne potrawy i dokopywanie się do pożółkłych zeszytów z przepisami babek i prababek.

Zacne jury w składzie Hanna Szymanderska, Agnieszka Perepeczko i Karol Okrasa, uplasowało potrawy uczniów naszego powiatu na wysokim drugim i

trzecim miejscu. Według Pani Hanny Szymanderskiej, farsz w gęsich szyjkach był bardzo dobrze doprawiony, podobnie wyrażała się o cieście na cebularze, które były według niej bardzo smaczne, a aranżacja stołu przypadłą do gustu pani Agnieszce Perepeczko, bo kilka fotografii znalazło się na jej oficjalnym profilu na portalu społecznościowym.

Uczniowie i nauczyciele dziękują za miłe słowa jury, pochwały i zagrzewanie do dalszej walki. Mają nadzieję na kolejne  spotkania w równie przyjaznej atmosferze.

Przepisy na potrawy konkursowe znajdą państwo na blogu kulinarnym prowadzonym przez uczniów pod adresem: http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/

DSC 0655

 

DSC 0656

 

DSC 0657

 

DSC 0664

 

DSC 0684

 

DSC 0696

 

DSC 0697

 

DSC 0710

 

DSC 0731

 

DSC 0742

 

DSC 0748

 

DSC 0762

 

DSC 0772

 

DSC 0782

 

DSC 0806

 

DSC 0807

 

DSC 0850

 

DSC 0884

 

DSC 0885