21 marca, w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, tradycyjnie uczniowie chodzą na wagary, ale nie uczniowie klasy 1 tz (technik żywienia i usług gastronomicznych), którzy tego dnia licznie przybyli na dodatkowe zajęcia kulinarne – wypieki wielkanocne. Chętnie poznawali tajniki i receptury tradycyjnych wypieków wielkanocnych, na które składały się:
- piaskowe pyszne baby wielkanocne z bakaliami, lukrowane lub w czekoladowej polewie,
- wielkanocne baranki o aromacie rumowym,
- czekoladowe babeczki do koszyczka ze święconką
- kruche babeczki z nadzieniem kajmakowo-bakaliowym
- orzeszki z mlecznym nadzieniem.
Uczestnicy warsztatów skrupulatnie notowali receptury, by je potem odtworzyć w przygotowaniu śniadania wielkanocnego, w swoich domach.
Wszystkie przepisy będą udostępnione na blogu kulinarnym naszej szkoły: http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/
- Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej-1
- Autor: Brak danych
- Odsłon: 26677
- Downloads: 945
- Ocena: Brak głosów
- Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej-2
- Autor: Brak danych
- Odsłon: 5320
- Downloads: 882
- Ocena: Brak głosów
- Pierwszy dzień wiosny w pracowni gastronomicznej-3
- Autor: Brak danych
- Odsłon: 5645
- Downloads: 886
- Ocena: Brak głosów