Co rodzic powinien wiedzieć w nowym roku szkolnym 2017/2018

Ocena użytkowników:  / 0

dobraszkola

Zapraszamy do zapoznania się z broszurą Ministerstwa Edukacji Narodowej o zmianach wprowadzonych w  nowym roku szkolnym w systemie oświaty.

Załączniki:
Pobierz plik (Broszura MEN.pdf)Broszura MEN.pdf[ ]6507 kB89 Pobieranie

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017

Ocena użytkowników:  / 0

DSCN0491 00002

Uczniowie Zespołu Szkól Ponadgimnazjalnych Nr1 pożegnali rok szkolny 2016/2017 uroczystą galą na sali gimnastycznej. Tradycyjnie były nagrody i wyróżnienia dla najlepszych uczniów i krótki program artystyczny. Świadectwa rozdane, dlatego śmiało można więc już zakrzyknąć WAKACJE WITAJCIE!

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2016/2017

„Zabawa” na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.

Ocena użytkowników:  / 1

zab2Pod koniec maja odbywały się w naszej szkole lekcje z wykorzystaniem gry symulacyjnej, w której uczestniczyli uczniowie drugiej klasy technikum ekonomicznego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Gra "Symulacja przedsiębiorstwa - ćwiczenie" znana użytkownikom pod popularną nazwą "Produkcja kaczek" jest symulacją działania przedsiębiorstwa w warunkach gospodarki wolnorynkowej.

W zależności od liczby uczestników można rozwijać jej fabułę. Gra sprawia mnóstwo przyjemności, a nauka staje się zabawą. Poza tym rozwija znajomość podstawowej terminologii z zakresu przedsiębiorczości, sporządzania sprawozdań finansowych oraz wyobraźnię geometryczną.

Uczestnicy gry zostali podzieleni na konkurujące przedsiębiorstwa (zespoły 6-7 osobowe), w skład których wchodzili „żywieniowcy” a specjalnie wybrani uczniowie tj. „ekonomiści” stanowili obsługę banku, hurtowni papieru i punktu skupu gotowych wyrobów - papierowych kaczek.

Przedsiębiorstwa produkujące kaczki konkurowały między sobą nawzajem. Nad prawidłowością funkcjonowania przedsiębiorstw i ich otoczenia czuwali nauczyciele przedmiotów ekonomicznych: Bożena Cieszko-Pankiewicz, Monika Łepik, Katarzyna Mańko, Małgorzata Typiak.

Wnioski wyciągnięte przez nauczycieli podczas nauki przez zabawę są następujące:

„Gra wprowadza elementy współzawodnictwa, każdemu zależy, by jak najwięcej zarobić. Uczniowie chętnie angażują się w swoje role, każdy chce być najlepszy. Grze towarzyszą prawdziwe emocje. Notowanie przychodów i rozchodów na karcie bilansowej wymaga sprawności rachunkowej. To właśnie bezbłędnie prowadzona rachunkowość czasem decyduje o zwycięstwie.”

Uczniowie chcieli powtórzenia zajęć i wprowadzenia większej liczby zespołów w celu wzmocnienia konkurencji. Nauczyciele obiecali, że „takie” lekcje na pewno się powtórzą.

„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.„Zabawa”  na lekcjach przedsiębiorczości i rachunkowości.

Maj miesiącem profilaktyki nowotworowej

Ocena użytkowników:  / 0

4Profilaktyka zdrowia jest fundamentem prawidłowego funkcjonowania organizmu w każdym wieku. Często bagatelizowane w młodym wieku dolegliwości bądź pierwsze symptomy chorób swoje wzmożone natężenie przybierają w kolejnych dekadach życia. Mając to na uwadze podejmujemy różne działania prozdrowotne.

             Miesiąc maj 2017 r. jest w naszej szkole miesiącem profilaktyki nowotworowej.

             W ramach działań profilaktycznych, oraz realizując zadania zawarte w programie profilaktycznym; „Wybierz Życie – pierwszy krok” w dniu 15.05.2017r odbyło się szkolenie uczniów klas 2tz, 1tz, 1k, 2k, 3k na temat:

1. Najczęstsze determinanty procesów kancerogennych w organizmie.

2. Rola wczesnej diagnostyki i badań przesiewowych w profilaktyce nowotworowej.

3. Sytuacja epidemiologiczna w Polsce i na świecie.

       25 maja przeprowadzone zostały działania akcyjne polegające na utworzeniu punktu informacyjnego, w którym udzielano informacji na temat skutków zdrowotnych wynikających z zażywania substancji psychoaktywnych, oraz skutków zdrowotnych palenia tytoniu. Prowadzone były rozmowy z uczniami, rozdawano materiały tematyczne, dokonano demonstracji upośledzenia zmysłów przy użyciu narkogogli i alkogogli.

     W klasach 1tp i 2tpb przeprowadzono szkolenie na temat: „Profilaktyka nowotworowa”.

Szkolenia i działania akcyjne przeprowadziły pani Bogumiła Prymaczuk i pani Agata Wójtowicz– pracownicy powiatowej stacji SANEPD.

W tym miesiącu pani Bożena Cieszko - Pankiewicz oraz pani Małgorzata Jędruszczak w ramach wdż i biologii przeprowadziły zajęcia związane z podstawową wiedza na temat raka szyjki macicy i wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV).
Uczniowie mieli okazję zapoznania się ze sposobami profilaktyki wtórnej (badania cytologiczne) i pierwotnej (szczepienia profilaktyczne), które powinny być powszechnie znane, aby umożliwić ich optymalne zastosowanie.

     Przeprowadzone przez szkołę działania z pewnością wpłyną na podniesienie świadomości i zainteresowania uczniów własnym zdrowiem oraz będą kształtować zachowania sprzyjające zdrowiu.

Maj miesiącem profilaktyki nowotworowejMaj miesiącem profilaktyki nowotworowejMaj miesiącem profilaktyki nowotworowejMaj miesiącem profilaktyki nowotworowej

 

Postaw na zawód - Kucharz i Technik żywienia i usług gastronomicznych

Ocena użytkowników:  / 1
19 maja mieliśmy przyjemność gościć w naszych skromnych progach przemiłych gości. Pracownie gastronomiczną odwiedzili gimnazjaliści którzy wiążą swoja przyszłość z zawodem kucharz lub technik żywienia i usług gastronomicznych.
 
Gimnazjaliści zwiedzili naszą pracownię i zobaczyli maszyny i urządzenia na których pracujemy. Nasi goście wraz z uczniami klasy 2tz mieli okazję robić pyszne rurki z kremem z naszego przepisu. Ale zanim przystąpili do właściwej pracy sami przygotowali formy do rurek. Było wesoło i zabawnie, zwłaszcza przy wałkowaniu czy nawijaniu rurek na formy. Finalny produkt wyszedł bardzo smaczny, co widać po minach zadowolonych gimnazjalistów, wszystko z talerzyków zniknęło w oka mgnieniu. Mamy nadzieję, że w tym samym gronie spotkamy się we wrześniu już wtedy w białych fartuszkach. 
Gimnazjalistom pomagali uczniowie klasy drugiej: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Szymon Demczuk, Przemysław Solan. Nauczyciele: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas.
 
A dla tych którzy są niezdecydowanych PRZYPOMINAMY:
 
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. 
 
Zatrudnienie:
• Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)
• Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
• Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)
• Organizacje ochrony konsumenta,
• Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności 
• Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). 
• Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
 
Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:
• Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. 
 
• Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
 
• Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia).
 
• Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.
 
• Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego
 
• Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych. 
 
• W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista.
 
Okres nauki: 4 lata.
 
 
 
 W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.
Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:
TG.7 Sporządzanie potraw i napojów (egzamin - II semestr klasa 3)
TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin - I semestr klasa 4).
Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
• sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
• planowania i oceny żywienia;
• organizowania produkcji gastronomicznej;
• planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.
Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.
 
DSC 0041
 
DSC 0024
 
DSC 0028
 
DSC 0029
 
DSC 0030
 
DSC 0033
 
DSC 0034
 
DSC 0037

Szukaj

Menu użytkownika