Kolorowy świat makaronów

Ocena użytkowników:  / 0
SłabyŚwietny 
  „Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty! Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia.” Tak brzmiało zaproszenie na warsztaty „Kolorowy świat makaronów”, które odbyły się dnia 8 marca w ramach Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Trudno było nie skorzystać.
   W warsztatach „Kolorowy świat makaronów” wzięli udział uczniowie naszej szkoły, głównie klas gastronomicznych wraz z opiekunami: Agnieszką Pawlas, Agatą Sadlak-Skrzypek i Katarzyną Oleszczuk. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu wprowadzającego do tematu, który przygotowała i wygłosiła Pani dr hab. inż. Aldona Sobota. Słuchacze poznali najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiedzieli się z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się te wyroby oraz jak należy przygotowywać je do spożycia. Następnie uczniowie mieli okazję sprawdzić się w praktyce. Pod bacznym okiem pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż wyprodukowali kolorowe makarony. Wyroby miały nietypowy kształt gigli, co w tłumaczeniu z języka włoskiego na polski oznacza lilia. Z okazji Dnia Kobiet te różnokolorowe lilie dedykowano wszystkim Paniom, biorącym udział w warsztatach. Na zakończenie słuchacze mieli okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. 
   Serdecznie dziękujemy pracownikom Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż za miłe i serdeczne przyjęcie uczniów i sentymentalną podróż do czasów studenckich naszych sorek. A już wkrótce przepis na pyszne danie z makaronem który wykonaliśmy podczas warsztatów.
 
DSC 0152
 
DSC 0154
 
 
DSC 0155
 
 
DSC 0164
 
 
DSC 0166
 
 
DSC 0167
 
 
DSC 0168
 
 
DSC 0170
 
 
DSC 0173
 
 
DSC 0176
 
 
DSC 0182
 
 
DSC 0188
 

Szukaj

Menu użytkownika