logo big

Najnowsze artykuły

13 Lut 2019 08:28 - Postaw na zawód !!!

Dnia 12 lutego 2019 w ramach promocji szkoły pani Agnieszka Pawlas i Katarzyna Oleszczuk na zaproszenie pani Feliksy Gorzkowskiej przeprowadziły warsztaty kulinarne pod roboczym tytułem „Dobre bo Walentynkowe” dla uczniów III klas gimnazjum i VIII klas ze Szkoły Podstawowej im. Powstańców Styczniowych w Fajsławicach. Uczniowie mimo ferii i licznych powtórek do egzaminów chętnie uczestniczyli w zajęciach kulinarnych. Pod okiem pani Agnieszki i pani Kasi przygotowali walentynkowe przysmaki [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
13 Lut 2019 08:01 - Postaw na zawód !!!
Cukiernik

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesne cukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzęt, dlatego też osoba pracująca na tym stanowisku oprócz umiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
08 Lut 2019 12:25 - Postaw na zawód !!!
Kuchnia molekularna

KUCHNIA MOLEKULARNA      Powstanie kuchni molekularnej. Zwolennicy niekonwencjonalności twierdzą, że kuchnia molekularna to nic odkrywczego. Już w I wieku po Chrystusie w Aleksandrii, Maria Prophetisa zaczęła eksperymentować z jedzeniem i wymyśliła pieczenie na wolnym ogniu. Dzięki wielu próbom wpadła na pomysł bain marie lub marianbad czyli kąpieli wodnej. Przypisuje się jej również wynalezienie aparatu do destylacji [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
08 Lut 2019 09:15 - Postaw na zawód !!!
Wizyta studyjna w Fundacji Regionalne Inkubatory Przedsiębiorczości

Wizyta studyjna w Fundacji Regionalne Inkubatory Przedsiębiorczości 7 lutego 2019 roku uczniowie klas 4 technikum ekonomicznego i 4 technikum budownictwa w osobach Klaudii Mazurek, Konrada Sierpiny i Krystian Dubiela wraz z uczniami innych szkół ponadgimnazjalnych powiatu krasnostawskiego  mieli okazję uczestniczyć w wizycie studyjnej w Fundacji Regionalne Inkubatory Przedsiębiorczości  w Łukowie zorganizowanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krasnystaw Plus” [ ... ]

EkonomiaCzytaj więcej...
07 Lut 2019 20:30 - Postaw na zawód !!!
 „Dzień Bezpiecznego Internetu: Działajmy razem!”

5 lutego pod hasłem „Działajmy razem!” obchodziliśmy  po raz kolejny Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI).  Miał on na celu przede wszystkim inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych, zaznajomienie rodziców, nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocję pozytywnego wykorzystywania Internetu. Ideą DBI jest podkreślanie siły współdziałania w dbaniu o cyfrowe [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
07 Lut 2019 10:14 - Postaw na zawód !!!

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH  Symbol zawodu 343404 Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.  Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
07 Lut 2019 10:12 - Wybierz Technikum Ekonomiczne !!!

Technik ekonomista 331403 Na wstępie należy obalić mit, dlatego stanowczo stwierdzamy: EKONOMIA TO NIE MATEMATYKA. W TECHNIKUM EKONOMICZNYM dokonujemy podstawowych obliczeń arytmetycznych z wykorzystaniem kalkulatora i programów komputerowych. Matematyki nie ma więcej niż w innych klasach. Wszyscy uczniowie mają do dyspozycji laptopy i stały dostęp do Internetu. Pojawiają się natomiast nowe, ciekawe przedmioty, w których naukę rozpoczyna się od podstaw np. podstawy ekonomii, działalność [ ... ]

EkonomiaCzytaj więcej...
02 Lut 2019 17:54 - Postaw na zawód !!!
Informacja dla rodziców - zebranie z rodzicami

Dnia 5 lutego 2019 roku (wtorek) o godz. 15.30 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 odbędzie się zebranie z rodzicami w świetlicy szkolnej. Tematem spotkania będzie podsumowanie I semestru 2018/2019.      

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...

Już po raz trzeci w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pt.: Gotowanie z VIP-ami, tym razem pod hasłem "Smaki regionu". Wzięli w nim udział uczestnicy, których na co dzień znamy z nieco bardziej formalnej, "urzędowej" strony, zza biurka, z mediów lokalnych. Mogliśmy zaobserwować jak rodzą sobie w zwykłych domowych sytuacjach. Stres i niewiedza w życiu zawodowym są im obce, ale dla niektórych zetknięcie ze stolnicą, wałkiem czy łyżką cedzakową wywołało lekką panikę. Oczywiście uczestniczki zaprawione w bojach kuchennych poczuły sie jak ryby w wodzie, ale uwierzcie nam patrzenie na ręce podczas prac kuchennych każdego wytrąca z równowagi. Panowie-uczestnicy Ci gotujący, po raz pierwszy podjęli wyzwanie ulepienia pierożków. Musimy przyznać, że na początku wszyscy byli zestresowani, ale gdy wciągnęli się w wir prac zapomnieli o widowni, o jury i pracowali solidnie w pocie czoła.

Mieli do wykonania oryginalne zadanie egzaminacyjne z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, a mianowicie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz drożdżowe racuszki z jabłkiem.

Uczestnicy zostali podzieleni na 4 drużyny i każda z drużyn została zasilona asystentem spośród wybitnych uczniów naszej szkoły, oczywiście z klas o profilu gastronomicznym.

Przy stanowisku numer jeden pracowali:

Wanda Jaroszczuk - Redaktor Naczelna Super Tygodnia Chełmskiego

Janusz Szpak- Starosta Powiatu Krasnostawskiego

Jakub Kalman - uczeń 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej

Stanowisko numer dwa należało do:

Agnieszki Adamskiej - specjalistki d/s marketingu OSM Krasnystaw

Piotra Mateja - dyrektora SPZOZ w Krasnymstawie

oraz Przemysława Solana - ucznia 3 klasy technikum

Skład 3 drużyny to:

ppłk Anna Adamska - dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie

Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego

i Piotr Frańczak - uczeń klasy 4 technikum

4 drużyna to:

Marek Nowosadzki - Przewodniczący Rady Powiatu Krasnostawskiego

Radosław Chmielewski - Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie

oraz Iwona Król- uczennica klasy 3 technikum.

Oceny organoleptycznej dokonali:

Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie

Jacek Jakubczak - Prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny – przewodniczący jury

Anna Augustyniak - Sekretarz Województwa Lubelskiego

oraz Sławomir Kamiński - Naczelnik Wydziału i Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki.

Po zapoznaniu się z normatywem surowcowym i przepisami drużyny przystąpiły do pracy. Odmierzali, odważali, obierali, siekali, mieszali, gotowali, smażyli, lepili, reasumując robili wszystko co w swojej mocy, żeby dania wyszły wyśmienite. Skupienie na twarzach było widać, czasem jakiś uśmiech, ale trzeba przyznać, że pracowali solidnie i niezwykle równo. Wbrew pozorom zadanie nie było łatwe i pomoc asystentów okazałą się nieoceniona. Po bojach nastąpił moment degustacji. Czujne oko jury nie umknął żaden szczegół od dekoracji, poprzez podanie, smak, zapach, barwę i konsystencję, wszystko miało wpływ na ocenę końcową.

W kategorii pierogi za miękką skórkę, przepyszny farsz i efektowne podanie zwyciężyła drużyna 3. Podobnie zresztą jak w kategorii racuszki prym wiodła drużyna Pana Marszałka Grzegorza Kapusty. I tak oto jury wyłoniło zwycięzców po zaciekłych bojach. Drugie miejsce zajęła drużyna 1, trzecie 4, a ostatnie, ale przegrali niewielką ilością punktów drużyna nr 2. Wręczenie dyplomów i nagród przebiegało w atmosferze radości, nawet wśród przegranych, wiadomo ktoś musiał to ostanie miejsce zająć.

Jury w podsumowaniu podkreśliło istotę kultywowania tradycji regionalnych w kuchni, bo lubelszczyzna to niewątpliwie jeden z ciekawszych smakowo regionów Polski.

Mieszają się w kuchni lubelskiej wpływy z Rosji, Ukrainy, Litwy. Duży wpływ na kuchnię lubelską miała też kultura żydowska i tradycje kulinarne Żydów. Mieszkało ich w Lublinie tak wielu, że miasto było zwane Jerozolimą Królestwa Polskiego. Taką potrawą wywodzącą się z kuchni żydowskiej są cebularze. Są to drożdżowe płaskie placki pieczone ze specjalnie przygotowaną cebulą. Jest to wypiek tak charakterystyczny dla Lubelszczyzny, jak oscypek dla Podhala.

Tradycyjnie na lubelskich stołach królowała kasza gryczana i potrawy mączne. Popularne były i wciąż są, przede wszystkim w okolicach Biłgoraja czy Janowa Lubelskiego, krupniaki inaczej zwane pierogami gryczanymi. Przypominają one z wyglądu pasztet z kaszy gryczanej i twarogu. Często występują również w postaci drożdżowego placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu. Podobnie jak cebularz widnieje na liście produktów tradycyjnych.

Długo by wymieniać tradycyjne potrawy z tego regionu Polski, wszak na liście produktów regionalnych i tradycyjnych blisko 200 pozycji pochodzi właśnie z lubelskiego. Warto poznać tą kuchnię. Spróbować. Posmakować.

Uczestnicy oraz zaproszeni goście mogli spróbować lokalnych potraw tj.; fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków ( pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda. Oraz słodkości bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu, ciasteczek z owocami, a do picia kompot z jabłek od zaprzyjaźnionego sadownika. Goście jedząc te przysmaki rozmarzyli się i wrócili pamięcią do swojego dzieciństwa do zapachów i smaków w domach mam i babć. Wszystkie przepisy oczywiście są do odnalezienia na szkolnym blogu. Dla najmłodszych gości, uczniów gimnazjów, odbył się konkurs tematyczny " Jeden z ośmiu" o kuchni, żywieniu i gastronomii, a dla zwycięzców przewidziano nagrody.

Uczniowie zaangażowani w przedsięwzięciu spisali się, jak zwykle, wybitnie, za co należą się im serdeczne podziękowania: prowadzący Dominka Gaweł i Konrad Sierpina, asystowali im: Pamela Bojarska, Kinga Prościńska, Maciej Smyk, Krystian Pokora i Rafał Piętal.

Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgałą, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał niezastąpiony Jakub Kalman.

Całość imprezy zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko.

Z tego miejsca chcielibyśmy podziękować sponsorom tej imprezy, dzięki którym mogliśmy przeprowadzić ją w takiej formie jak ją sobie wymyśliliśmy:

  • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
  • Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie,
  • Piekarnia "Włoch" w Niemienicach,
  • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie
  • Krasnostawski Dom Kultury.

 

1.0

 

1.1

 

2.2

 

3.1

 

3

 

5

 

6

 

9

 

11

 

12

 

13.1

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

DSC 0221

 

DSC 0232


plan200x200dziennik200x200

lightbox

bip logo