Dnia 5 listopada 2015 r. została przeprowadzona Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu dla uczniów klas o profilu gastronomicznym. W olimpiadzie wzięli udział uczniowie klas 2 tz i 3 tz. Zakres materiału eliminacji obejmował zagadnienia z wiedzy z technologii żywności i zasad żywienia człowieka.
W etapie szkolnym zostały wyłonione dwie osoby, które uzyskały największą liczbę punktów i jednocześnie zakwalifikowały się do drugiego etapu olimpiady na szczeblu okręgowym. Są to uczniowie klasy 3 tz: Dorota Szymaszek i Ernest Mazurek.
Drugi etap olimpiady wiedzy o żywności i żywieniu odbędzie się 11 stycznia 2016 r. w Zespole Szkół Nr 5 w Lublinie, ul. Elsnera 5.
Dorocie i Ernestowi gratulujemy i życzymy sukcesów w etapie okręgowym.
Tematyka wiodąca Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu to "Żywność prozdrowotna"
- Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
- Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
- Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
- Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
- Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
- Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
- Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
- Rozwój metod oceny sposobu żywienia.