Nasza szkoła, a właściwie uczniowie z klas gastronomicznych, zostali  wytypowani do uczestnictwa w warsztatach edukacyjno-kulinarnych przez Lubelskiego Kuratora Oświaty organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego. Zostaliśmy wyróżnieni za prężne działanie i znakomitą bazę i znaleźliśmy się jako jedna z 8 szkół z województwa lubelskiego. Warsztaty miały na celu wprowadzenie nas w tajniki kuchni regionalnej i kładły bardzo duży nacisk na sporządzanie potraw z produktów lokalnych, które są wypierane przez produkty eksportowe. Warsztaty prowadził kucharz Artur Wawer. Zostaliśmy przeszkoleni w bardzo przystępny i ciekawy sposób. Pan Artur nauczył nas kilku "kucharskich" trików, przypomniał o wartości odżywczej naszych rodzimych warzyw, owoców i mięsiw oraz nauczył nowoczesnej sztuki dekoracji potraw. Mieliśmy też możliwość bliższego zapoznania się z metodą obróbki termicznej Sous-vide, czyli metodzie próżniowej długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach z tworzyw sztucznych, umieszczonych w gorącej wodzie. Jest to obecnie bardzo modna metoda, ale jak się okazuje bardzo ekonomiczna i pozwalająca na zachowanie naturalnego smaku i właściwości odżywczych potraw. Zajęcia bardzo przypadły nam do gustu, jesteśmy umówieni już na następne, a potrawy które razem sporządziliśmy wkrótce znajdą się na naszym blogu http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/ . Na zakończenie każdy uczestnik dostał Certyfikat uczestnictwa i upominki od Agencji Rynku Rolnego. Podsumowując był to miło i produktywnie spędzony piątek, a przy tym wyjątkowo smacznie.

 

zwDSC 5925

 

zwDSC 5937

 

zwDSC 5940

 

zwDSC 5972